Ουκρανία, Ισλαμικό Κράτος και Λιβύη στο επίκεντρο της συνόδου του ΝΑΤΟ

Ο ένας χρόνος και πλέον από την κρίση στην Ουκρανία και η αστάθεια στη νότια πλευρά της συμμαχίας, που κυμαίνεται από το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία ως την αναταραχή στη Λιβύη, θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα. Με τη συνάντηση στην Τουρκία, η οποία μοιράζεται 1.200 χιλιόμετρα συνόρων με το Ιράκ και τη Συρία, το ΝΑΤΟ ελπίζει να δείξει ότι ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των νότιων μελών του, καθώς και στην ενίσχυση των συμμάχων της Ανατολικής Ευρώπης που ανησυχούν από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Υπάρχουν προς τα ανατολικά, προς τα νοτιοανατολικά και τα νότια, αρκετές θεμελιώδεις προκλήσεις ασφαλείας για το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Ντάγκλας Λουτ, πριν από τη συνεδρίαση της Τετάρτης και της Πέμπτης στην Αττάλεια. Ο Λουτ μίλησε για ένα «τόξο αστάθειας» γύρω από την ανατολική και νότια συμμαχία, όπου το «ίσως αποτυχημένο κράτος της Λιβύης» να χρησιμοποιήθηκε ως ένα χωνί για την παράνομη μετανάστευση από χώρες όπως η βόρεια Νιγηρία, το Μάλι, ο Νίγηρας και η Σομαλία.

Στη Λιβύη επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 από αντάρτες και τη συμβολή νατοϊκών δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργός στρατιωτικά στο νότο πρόσφατα, παρόλο που όλα τα κράτη-μέλη του είναι μέρος της αμερικανικής συμμαχίας ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Έστειλε, επίσης, αντιπυραυλικά συστήματα Patriot για την υπεράσπιση της Τουρκίας από πιθανή επίθεση από τον πόλεμο στη Συρία.

Η συμμαχία εξετάζει ένα αίτημα του Ιράκ για βοήθεια στην εκπαίδευση του στρατού του. Ωστόσο, αναφέρει ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Λιβύη πρέπει να βελτιωθεί προτού να μπορέσει να βοηθήσει στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβύης.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς του ΝΑΤΟ σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για μια στρατιωτική αποστολή με σκοπό τη σύλληψη των σωματέμπορων και την καταστροφή των σκαφών τους που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν μετανάστες στην Μεσόγειο από τη Λιβύη. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν είχε κληθεί να παίξει ένα στρατιωτικό ρόλο στην αποστολή.

Ο Λουτ, όμως, είπε ότι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα μπορούσε να είναι δυνατή. Ο εντοπισμός των σκαφών με ακριβή στοιχεία που θα παρέχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα εντοπίζουν τους λαθρεμπόρους θα είναι το κλειδί για την επιτυχία του εγχειρήματος. Οι υπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία και θα μιλήσουν επίσης για το αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να συνεχίσει να έχει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, όταν λήξει η τρέχουσα νατοϊκή εκπαιδευτική αποστολή, πιθανόν στα τέλη του 2016. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι το ΝΑΤΟ, στη συνέχεια, θα διατηρήσει μία μικρή πολιτική αποστολή.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα