Όποιος σκάβει τον λάκκο του άλλου πέφτει ο ίδιος μέσα

Συνεχίζονται οι 20ήμεροι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα και όσο περνούν οι ώρες θα ανεβαίνει και το ποσοστό. Τώρα βρίσκεται στο 4,2% αλλά ποιος ξέρει τι θα συμβεί μέχρι αύριο. Μπορεί να βγει ο εκπρόσωπος του Έλληνα Μαδούρο, κ. Τζανακόπουλος να ανακοινώσει κάτι διαφορετικό. Προς το παρόν πανηγυρίζουν, βγάζουν βιντεάκια με τα οποία δείχνουν ότι αυτά που έλεγε ο Τσίπρας και οι υπουργοί του βγήκαν αληθινοί και ότι οι καταστροφολόγοι

ηττήθηκαν. Και βεβαίως επιτίθενται σε όλους όσοι λένε ότι το πλεόνασμα προέρχεται από στάση πληρωμών. Δεν είναι έτσι λέει η κυβέρνηση αλλά δε μας λέει πώς προήλθε. Από που διάολε βρέθηκαν ξαφνικά επιπλέον 7,5 δις ευρώ στην ελληνική οικονομία; Έγινε καμιά επένδυση και δεν το ξέρουμε; Αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας, δόθηκαν χρήματα για ανάπτυξη από το ΠΔΕ; Έγινε κάποιο θαύμα της Ανάστασης και το πλεόνασμα εκτοξεύτηκε; Κι εν πάση περιπτώσει χρωστάει ή όχι το κράτος 10 δις σε ιδιώτες και συνταξιούχους;

Όμως, δεν είναι αυτό το ζήτημα. Δεν είναι οι πανηγυρισμοί α λα Τσάβες για το αιματηρό πλεόνασμα. Είναι ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να χαρακτηριστούν παντελώς ηλίθιοι με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό. Όταν ποντάρουν όλη τους τη διαπραγματευτική στρατηγική στο τεράστιο πλεόνασμα είναι σίγουρο ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Τι θα κάνουν π.χ. αν ο Σόιμπλε πει: «Μπράβο Ελληνάρες μου. Είδατε που σας έλεγα ότι οι μνημονιακές πολιτικές που σας επέβαλα έπιασαν τόπο; Είδατε που η λιτότητα σας έκανε… κανονική χώρα; Συνεχίστε έτσι και θα έχετε πλεονάσματα πάνω από 3,5% μέχρι το 2023 τουλάχιστον».

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα εγκλωβίζεται σε πολυετή εξωφρενικά πλεονάσματα που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να πιάσει. Και ο… άγιος Σόιμπλε, με το ΔΝΤ παρέα ή με το ευρωπαϊκό ΔΝΤ που σχεδιάζει, θα είναι ο αιώνιος μπαμπούλας της χώρας.

Θα πει κανείς: «Μα τι να κάνουμε. Βγάλαμε τέτοιο πλεόνασμα και να το κρύψουμε; Ζηλεύετε που το έκανε η κυβέρνηση της αριστεράς». Όχι, μπράβο στην Ελλάδα που χάρη στις θυσίες του λαού κατάφερε, έστω και στατιστικά, να εμφανίσει πλεόνασμα πάνω από 4%. Αλλά δεν είναι δυνατόν να το ξανακάνει με άγρια φοροεπιδρομή και με στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζεται το αριστερό success story σε ένα τέτοιο σκηνικό για τη χώρα αντί να γίνονται όλα όσα θα έπρεπε προς την πλευρά της ανάπτυξης. Αυτό θα ήταν πράγματι επιθυμητό πλεόνασμα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που ουσιαστικά σημαίνει ότι αποδεχόμαστε ότι τα μνημόνια κάνουν καλό και θα τα συνεχίσουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει για εσωτερική κατανάλωση ότι τα μνημόνια ήταν καταστροφή τώρα τα δέχεται για άγνωστο χρονικό διάστημα ως τη μοναδική λύση για να έχουμε τόσο μεγάλα πλεονάσματα. Ο Τσίπρας αποδέχεται με υπογραφή δική του να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και μετά το 2018 που λήγει το μνημόνιο του 2015. Σκληρή δημοσιονομική λιτότητα προκειμένου να μη χάνουμε το στόχο. Κι αν τον χάσουμε θα αναγκαζόμαστε να πάρουμε κι άλλα μέτρα.

Ρωτάμε τους φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών:

Αν το 2017 δεν πιάσουμε πλεόνασμα πάνω από 3,5% τι θα γίνει; Θα πρέπει να πάρουμε κι άλλα μέτρα το 2018; Θα φέρουμε τις μειώσεις συντάξεων και το αφορολόγητο νωρίτερα από το προκαθορισμένο; Θα κόψουμε κι άλλο τις συντάξεις και τους μισθούς;

Είναι απλά τα πράγματα. Μονά – ζυγά κερδισμένος είναι ο Σόιμπλε ο οποίος ουσιαστικά δέσμευσε την Ελλάδα να πετυχαίνει πλεονάσματα τόσο μεγάλα και τα επόμενα χρόνια.

Όσο για τις πανέξυπνες ανακοινώσεις που βγάζει η κυβέρνηση και κατηγορεί όλους τους άλλους ως κακεντρεχείς, ζηλιάρηδες ή άσχετους, επειδή λένε ότι τα πλεονάσματα της αριστεράς είναι αιματηρά, ας τους θυμίσουμε τι έλεγε ο Τσίπρας όταν ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας είχαν ανακοινώσει μεγάλο πλεόνασμα. Είναι άνοιξη του 2014 και σε περιοδεία στα Ιωάννινα λέει: «Ας αφήσουμε τα λογιστικά της συμφοράς στον αλχημιστή κύριο Στουρνάρα. Το πλεόνασμά τους είναι σεσημασμένο για τους Έλληνες. Σ' αυτό κρύβονται όλες οι αμαρτίες, όλες οι πληγές, όλη η σήψη, όλη η απάτη, της σημερινής πολιτικής. Σ' αυτό κρύβεται το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων, η καταστροφή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι λιποθυμίες παιδιών από ασιτία, τα εκατομμύρια των ανέργων, η ζωή εν τάφω στα νοσοκομεία, στα ψυχιατρεία και στα άσυλα ανιάτων, οι παγωμένες νύχτες και οι πεινασμένες μέρες χιλιάδων και χιλιάδων συνταξιούχων».

Και συνεχίζει: Ελάτε, κ. Σαμαρά, και κύριοι τροΐκανοί, εδώ στην Ήπειρο να δείτε το "πρωτογενές πλεόνασμα" και τις επιτυχίες σας. Η Ήπειρος με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία. Να δει το ανθρώπινο δυναμικό που αιμορραγεί από τον τόπο που μεταναστεύει που περιθωριοποιείται».

Καταλάβατε. Εκείνο το πλεόνασμα ήταν της δυστυχίας και της καταστροφής και το σημερινό είναι της αριστερής ανάπτυξης. Βρε άντε χαθείτε άσχετοι.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα