ΟΠΕΚ: Συμφώνησε στην ανάγκη να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι τα μέλη του συμφώνησαν ότι θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή αργού για να μειώσουν το πλεόνασμα προσφοράς στον κόσμο, μια αλλαγή στην πολιτική της 14μελούς ομάδας που αρκεί για να στείλει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα, ακόμα και αν η επίτευξη συμφωνίας παραμένει μια μακρινή προοπτική.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών

Χωρών δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μια εξάωρη σύνοδο στην πρωτεύουσα της Αλγερίας, αλλά ανέβαλαν για τον Νοέμβριο την οριστικοποίηση ενός σχεδίου για να γίνουν αυτές οι περικοπές. Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ είπαν ότι μια επιτροπή που θα συσταθεί θα καθορίσει πόση μείωση θα πρέπει να κάνει η κάθε χώρα και στη συνέχεια θα υποβάλει έκθεση προς την ομάδα στην επόμενη συνεδρίασή της, στις 30 του Νοεμβρίου στη Βιέννη. Ο καθορισμός του ποιες χώρες θα μειώσουν την παραγωγή και πόσο είναι μια λεπτή διαπραγμάτευση που έχει αναιρέσει προηγούμενες προσπάθειες για τον περιορισμό της παραγωγής και εκτόξευσε τις τιμές.

Παρόλα αυτά, η θέση της ομάδας μετά από μια σύνοδο άτυπων συνομιλιών που μετατράπηκε σε έκτακτη συνεδρίαση αποτελεί την πρώτη συλλογική αναγνώριση, απ' όταν οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν πριν από δύο χρόνια, ότι η ομάδα θα πρέπει να αναλάβει δράση για να ανακουφίσει μια κατάσταση που έχει σπείρει τον όλεθρο στις οικονομίες τους. Η προοπτική της μείωσης της παραγωγής, την οποία ο ΟΠΕΚ παραδοσιακά έχει χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, ανέβασε τις αναφορές αργού πετρελαίου πάνω από 5% την Τετάρτη και έδωσε κάποια στήριξη στα αποθέματα των ΗΠΑ.

Η ομάδα πρότεινε την μείωση της συλλογικής παραγωγής της σε ποσοστό μεταξύ 32,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτω από τα επίπεδα του Αυγούστου στα 33,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν οι εθνικοί υπουργοί Πετρελαίου. Αν ο ΟΠΕΚ μειώσει την παραγωγή του κατά 200.000, σε 33 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να εξισορροπήσει την παραγωγή με τη ζήτηση μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Αυτός ο συγχρονισμός είναι σχεδόν ανάλογος με αυτό που οι αναλυτές ήδη πιστεύουν ότι θα συνέβαινε αν ο ΟΠΕΚ δεν λάμβανε κανένα μέτρο.

Αν ο ΟΠΕΚ μειώσει την παραγωγή έως και 700.000 βαρέλια την ημέρα, η υπερ-παραγωγή θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΟΕ. Τα αποθέματα στον κόσμο θα μπορούσαν στη συνέχεια να μειωθούν και οι τιμές να αυξηθούν.

"Σήμερα, μια εξαιρετική απόφαση λήφθηκε από τον ΟΠΕΚ", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Μπιζάν Ζανγκανέχ. Η δέσμευση του Ιράν στην τόνωση της παραγωγής του έχει αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα, κυρίως επειδή ο ισχυρός ανταγωνιστής της, η Σαουδική Αραβία, έχει αρνηθεί να υπογράψει τυχόν μειώσεις της παραγωγής, αν δεν το πράξει και το Ιράν.

Ένας παράγοντας που θα μπορούσε να καταστήσει ευκολότερο για τα μέλη να κλείσουν μια συμφωνία: η ομάδα έχει ήδη φτάσει στα ανώτατα επίπεδα άντλησης, κάτι που είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Ο ΟΠΕΚ έχει παράγει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ τα μέλη του ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τους αγοραστές. Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του ομίλου, έχει επίσης αντλήσει σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες και αναμένεται να επιβραδύνει την παραγωγή το φθινόπωρο και το χειμώνα ούτως ή άλλως.

"Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να μην συμφωνήσαν σε τίποτα", δήλωσε ο Jay Hatfield, ένας διαχειριστής χαρτοφυλακίου στο Infracap MLP Fund στη Νέα Υόρκη. Η ομάδα δεν έχει εγκρίνει κάποια περικοπή της παραγωγής από το 2008, όταν η οικονομική κρίση αποδεκάτισε τη ζήτηση πετρελαίου και έστειλε τις τιμές κάτω από τα 40 δολ. το βαρέλι.

Μέχρι τώρα, η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης της ομάδας, υποστήριζε ότι η αμερικανική έκρηξη του πετρελαίου έκανε την παραδοσιακή κίνηση μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ λιγότερο αποτελεσματική. Αντ 'αυτού, η Σαουδική Αραβία και τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ άνοιξαν τις κάνουλες τέρμα και άντλησαν επίπεδα ρεκόρ στον ανταγωνισμό για το μερίδιο αγοράς, με το σκεπτικό ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα ωθήσουν ορισμένους παραγωγούς από την αγορά και τις τιμές να αυξηθούν τελικά, καθώς η ζήτηση θα ξεπεράσει την πτώση της προσφοράς.

Αλλά η παραγωγή των ΗΠΑ ήταν πιο ανθεκτική από ό, τι οι περισσότεροι αναλυτές ανέμεναν και δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την τεράστια υπερπροσφορά στον κόσμο τέθηκαν σε αποθεματοποίηση, καθυστερώντας την ημέρα που η ζήτηση θα εξισορροπηθεί με την προσφορά. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν κάτω από 30 δολ. το βαρέλι φέτος, για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία και έχουν παραμείνει κολλημένες μεταξύ 40 και 50 δολ. επί μήνες. Αυτό έχει οδηγήσει σε φθηνή ενέργεια κόστους για τους καταναλωτές, αλλά και δεκάδες χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο του πετρελαίου, κάτι που έχει παρασύρει την οικονομία των ΗΠΑ κατά καιρούς.

Η ειρωνεία για τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ είναι ότι ένα ράλι των τιμών του πετρελαίου που θα προκληθεί από τις περικοπές παραγωγής θα ωφελήσει τους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, οι οποίοι έχουν κάνει περικοπές κατά τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά αυξάνουν σταθερά τις πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ακόμη και χωρίς τη δράση του ΟΠΕΚ, η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί το 2017, θέτοντας μεγαλύτερο ανταγωνισμό για τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ και τους πελάτες τους.

wsj.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα