Οικονομική ενοποίηση της Ε.Ε. σε τρία στάδια

Σε φάση ιστορικών αλλαγών, που θα ξεκινήσουν άμεσα και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα μεγαλύτερο της πενταετίας, εισέρχεται η ευρωζώνη. Από τις αλλαγές αυτές θα επωφεληθεί και η χώρα μας υπό την προϋπόθεση ότι θα παραμείνει στο ευρώ.

Οι μεγάλες δυνάμεις της ευρωζώνης και, κυρίως, ο γαλλογερμανικός άξονας έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό ότι η σημερινή κατάσταση οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο. Το εγχείρημα που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990, με προοπτική να εξελιχθεί σε οικονομική και νομισματική ένωση, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ στον οικονομικό τομέα.

Το Βερολίνο,

έχοντας υλοποιήσει τα τελευταία δύο χρόνια όλες τις επιδιώξεις του στον τομέα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ετοιμάζεται τώρα για το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι η οικονομική ενοποίηση. Ήδη έχουν επιφορτιστεί με την παρουσίαση προτάσεων οι πρόεδροι τεσσάρων θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Θα υποβληθούν και επιμέρους προτάσεις από κυβερνήσεις, ενώ ο οδικός χάρτης θα καθοριστεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στις 13 και τις 14 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Μπαρόζο παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο τριών σταδίων, το οποίο θα αποτελέσει τη συνεισφορά της Κομισιόν στη συζήτηση. Όπως είπε, το σχέδιό του συνδυάζει τη δημοσιονομική πειθαρχία, που στο μεγάλο μέρος της αποφασίστηκε ήδη, με την αλληλεγγύη. Στην ίδια κατεύθυνση, αλλά λιγότερο λεπτομερές, ήταν και το σχέδιο που παρουσίασε τον Οκτώβριο ο κ. Βαν Ρομπέι.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή μέσα στους επόμενους 18 μήνες, η Επιτροπή θεωρεί ότι μπορούν να ληφθούν και να εφαρμοστούν σημαντικές αποφάσεις χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της συνθήκης.

Κατ’ αρχάς, ζητάει από τα κράτη-μέλη να συμφωνήσουν άμεσα σε έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών και να προωθήσουν ένα μηχανισμό εξυγίανσης προβληματικών τραπεζών. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με τους προωθούμενος εθνικούς μηχανισμούς εγγύησης των καταθέσεων, από τη μια θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών και από την άλλη  θα αποτρέπουν στο μέλλον οποιαδήποτε επιβάρυνσή τους για διασώσεις τραπεζών. Πάντα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προτείνει τη σύσταση ενός ταμείου της ευρωζώνης, το οποίο θα βοηθάει τα κράτη-μέλη να προωθούν έγκαιρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές για τα ίδια και για την ομαλή λειτουργία της ΟΝΕ.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δηλαδή από 18 μήνες έως 5 χρόνια, προτείνεται να ληφθεί σειρά δραστικών αποφάσεων, όπως η περαιτέρω ενίσχυση της συλλογικής άσκησης δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής, περιλαμβανομένων της φορολογικής πολιτικής και της πολιτικής απασχόλησης. Προτείνεται η σύσταση ενός δεύτερου ταμείου, το οποίο θα παρέχει επαρκή στήριξη για σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεγάλες οικονομίες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Η πρώτη κορυφαία απόφαση θα πρέπει να ληφθεί μέσα σε αυτήν την περίοδο και θα είναι η σύσταση ενός ταμείου απόσβεσης χρέους, το οποίο θα

Keywords
Τυχαία Θέματα