Οι "ψεύτικες ειδήσεις" κατέκλυσαν τα γαλλικά social media πριν τις εκλογές

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι κατακλύστηκαν από "ψεύτικες ειδήσεις" σχετικά με τις προεδρικές εκλογές της χώρας μέσω των social media, οι πηγές πολλών εκ των οποίων ήταν "εκτεθειμένες στη ρωσική επιρροή", σύμφωνα με νέα έρευνα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κατέληξαν στο ότι το ένα τέταρτο των πολιτικών links που υπήρχαν στο Twitter

στη Γαλλία βασίστηκαν σε παραπληροφόρηση. Προσδιορίστηκαν ως σκόπιμα ψευδείς και εξέφραζαν "ιδεολογικά ακραίες, υπερ-προκατειλημμένες ή συνωμοσιολογικές" απόψεις με λογικές αδυναμίες και απόψεις που παρουσιάστηκαν ως γεγονότα.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την ιδιωτική ερευνητική ομάδα Bakamo δείχνει ότι πολλές από τις ψεύτικες ειδήσεις προέρχονται από πηγές "εκτεθειμένες στη ρωσική επιρροή". Οι μελέτες ενισχύουν τους φόβους που εκφράζουν οι γαλλικές αρχές, ότι η Ρωσία προσπαθεί να παρέμβει στις εκλογές με τον ίδιο τρόπο που παρενέβη και στις αμερικανικές πέρυσι.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde παρουσίασε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές ιστορίες που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Ένας ιστότοπος που περιγράφει η εφημερίδα ως "μια αναξιόπιστη πηγή πληροφοριών" δημοσίευσε μια ιστορία που αναγγέλλει τα "αποτελέσματα των εκλογών", τέσσερις ημέρες πριν από την ψηφοφορία. Ανακηρύσσει την Λεπέν νικήτρια του πρώτου γύρου, με ποσοστό 28,1% και ακολουθεί ο Εμανουέλ Μακρόν με 22,83%. Καταλήγει με το συμπέρασμα ότι "δεν πρόκειται για μυθοπλασία". Η είδηση υποστηρίζει ότι βασίστηκε στα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών ψήφων από τις ΗΠΑ αλλά οι εκλογές του τρέχοντος έτους δεν έχουν ηλεκτρονικές ψήφους και οι Γάλλοι πολίτες στις ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ψηφίσουν πριν από τις 22 Απριλίου.

Ένας άλλος ιστότοπος ισχυρίστηκε ότι η ερευνητική εφημερίδα Le Canard Enchainé αποφάσισε να μην δημοσιεύσει μια ιστορία που έδειχνε ότι ο Μακρόν είχε έναν μυστικό λογαριασμό offshore - ισχυρισμός που η εφημερίδα διαψεύδει έντονα. Το άρθρο δεν αναφέρει καμία πηγή ή λεπτομέρειες σχετικά με τον υποτιθέμενο λογαριασμό.

Μια άλλη ιστορία περιελάμβανε μια ψεύτικη δημοσκόπηση, η οποία έδειχνε ότι ο δεξιός υποψήφιος Φρανσουά Ασελινό ήταν ο νικητής του πρώτου γύρου με πλειοψηφία 56,91 τοις εκατό. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ασελινό έλαβε 1 τοις εκατό των ψήφων. Μια άλλη ψεύτικη ιστορία δημοσκόπησης έδωσε στον ακροαριστερό υποψήφιο Ζαν-Λικ Μελανσόν τη νίκη, με βάση τον αριθμό των tweets που είχε λάβει ο λογαριασμός του στο Twitter.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ψεύτικες ειδήσεις των media δεν ήταν τόσο διαδεδομένες όσο ήταν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας των ΗΠΑ το προηγούμενο έτος. Το Facebook ανέστειλε πρόσφατα 30.000 ύποπτους αυτοματοποιημένους λογαριασμούς στη Γαλλία, με πολλά από τα προφίλ να διανέμουν πολιτικά παραπλανητικές πληροφορίες και προπαγάνδα.

Στο Twitter, όπου επιτρέπονται αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί, πολλοί λογαριασμοί που χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν τον Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλέον στραφεί στην προώθηση θεωριών συνωμοσίας και ακροδεξιών ιδεών, σύμφωνα με τον Κέβιν Λίμονιερ, ο οποίος μελετά τη χειραγώγηση των socialmedia στις γαλλικές εκλογές και τον Κλίντον Ουάτς, πρώην πράκτορα του FBI και νυν ανώτερο συνεργάτη στο Κέντρο για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο και την Εσωτερική Ασφάλεια του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Αλλά ο Γουάτς είπε ότι οι λογαριασμοί από τη Ρωσία στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Γερμανία, όπου οι ομοσπονδιακές εκλογές πραγματοποιούνται τον Σεπτέμβριο. "Αν πρέπει να κάνω μια εκτίμηση, περίπου το ένα τρίτο των προηγούμενων λογαριασμών υποστηρικτών του Τραμπ προσπαθούν τώρα να επηρεάσουν τις εκλογές στη Γερμανία", δήλωσε.

independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα