Οι οκτώ πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο 50%

Οι οκτώ πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ελέγχουν τον ίδιο πλούτο που έχει το φτωχότερο ήμισυ του πληθυσμού του πλανήτη, σύμφωνα με μια προειδοποίηση φιλανθρωπικής οργάνωσης για τη συνεχώς αυξανόμενη και επικίνδυνη συγκέντρωση του πλούτου. Σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε για να συμπέσει με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, η Oxfam δήλωσε ότι ήταν "πέρα από γκροτέσκο" το γεγονός ότι "μια χούφτα" πλούσιων ανδρών με επικεφαλής τον ιδρυτή της Microsoft

Μπιλ Γκέιτς έχουν 426 δις δολάρια, που ισοδυναμεί με τον πλούτο 3,6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έκανε έκκληση για ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα αντιστρέψει την τάση ανισότητας που θεωρείται ότι συνέβαλε στην εξήγηση του Brexit και της νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Η Oxfam κατηγόρησε για την αυξανόμενη ανισότητα την επιθετική συγκράτηση των μισθών, τη φοροαποφυγή και την συμπίεση των παραγωγών από εταιρείες, προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί υπερβολικά στην παροχή ολοένα υψηλότερων κερδών σε πλούσιους ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αυξανόμενη ανισότητα και η κοινωνική πόλωση θέτουν δύο από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία το 2017, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επαναφορά της παγκοσμιοποίησης. Η Oxfam δήλωσε ότι στο φτωχότερο 50% του κόσμου ανήκουν τα ίδια περιουσιακά στοιχεία με τα 426 δις δολ. που κατέχει μια ομάδα με επικεφαλής τον Γκέιτς, τον Αμάνσιο Ορτέγκα (ιδρυτή της ισπανικής αλυσίδας ρούχων Zara) και τον Γουόρεν Μπάφετ (τον διάσημο επενδυτής και διευθύνοντα σύμβουλο της Berkshire Hathaway).

Οι άλλοι είναι ο Κάρλος Σλιμ (ο μεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών και ιδιοκτήτης του Grupo Carso), ο Τζεφ Μπέζος (ιδρυτής του Amazon), ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ (ιδρυτής του Facebook), ο Λάρι Έλισον (διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας τεχνολογίας Oracle) και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ (πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης και ιδρυτής και ιδιοκτήτης του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg και των υπηρεσιών χρηματοοικονομικών πληροφοριών).

Πέρυσι, η Oxfam δήλωσε ότι οι 62 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου ήταν τόσο πλούσιοι όσο το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε οκτώ το 2017, λόγω νέων στοιχείων που δείχνουν ότι η φτώχεια στην Κίνα και την Ινδία είναι χειρότερη από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα, φέρνοντας το κατώτερο 50% σε ακόμη χειρότερη κατάσταση και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Με τα μέλη της οργάνωσης να αναμένεται να αφιχθούν σήμερα στην Ελβετία για το φόρουμ του Νταβός, όπου οι επισκέπτες θα κυμαίνονται από τον κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως την ποπ σταρ Σακίρα, το WEF κυκλοφόρησε τη δική του έκθεση για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, στην οποία αναφέρεται ότι το μεσαίο εισόδημα είχε πέσει κατά μέσο όρο 2,4% μεταξύ 2008 και 2013 σε 26 προηγμένες χώρες. Η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Ισλανδία και η Δανία βρίσκονται στις πέντε πρώτες θέσεις στο δείκτη inclusive χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης του WEF, με τη Βρετανία να είναι στην 21η και τις ΗΠΑ στην 23η. Το σώμα που διοργανώνει την εκδήλωση στο Νταβός ανέφερε ότι η αυξανόμενη ανισότητα δεν ήταν ένας "αναπόφευκτος νόμος του καπιταλισμού", αλλά θέμα σωστών επιλογών πολιτικής.

Η έκθεση του WEF διαπίστωσε ότι το 51% των 103 χωρών για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, είδαν τις βαθμολογίες τους στον δείκτη ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς να μειώνεται κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, "επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα της δημόσιας ανησυχίας και την πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί σχετικά με τη δυσκολία της μετάφρασης της οικονομικής ανάπτυξης σε ευρεία κοινωνική πρόοδο". Βασίζοντας την έρευνα της στη λίστα με τους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου του Forbes και σε στοιχεία που παρέχονται από την Επενδυτική Τράπεζα Credit Suisse, η Oxfam δήλωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στο κατώτερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει καθημερινό αγώνα για να επιβιώσει, με το 70% από αυτούς να ζουν σε χώρες με χαμηλό εισόδημα.

Πριν από τέσσερα χρόνια το WEF είχε εντοπίσει για πρώτη φορά την ανισότητα ως απειλή για την κοινωνική σταθερότητα, αλλά το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών συνέχισε να διευρύνεται, συμπλήρωσε η Oxfam. "Από το Brexit ως την επιτυχία της προεδρικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και μια ανησυχητική άνοδο του ρατσισμού και της ευρείας απογοήτευσης με το πολιτικό κατεστημένο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις πλούσιες χώρες δεν είναι πλέον πρόθυμοι να ανεχθούν το status quo" αναφέρει η έκθεση. Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι φτωχοί άνθρωποι στην Κίνα και την Ινδία έχουν ακόμη λιγότερα περιουσιακά στοιχεία από ό,τι εθεωρείτο ότι είχαν μέχρι σήμερα, καθιστώντας το χάσμα του πλούτου πιο έντονο από ό,τι πίστευαν πριν από ένα χρόνο, όταν ανακοίνωσε ότι 62 δισεκατομμυριούχοι κατείχαν τον ίδιο πλούτο με φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο Μαρκ Γκόλντρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, δήλωσε: "Η φετινή κατάσταση της ανισότητας είναι σαφέστερη, πιο ακριβής και πιο συγκλονιστική από ποτέ. Είναι πέρα από το γκροτέσκο το γεγονός ότι μια ομάδα ανδρών που θα μπορούσαν εύκολα να χωρέσουν σε ένα μόνο αμαξάκι του γκολφ κατέχουν περισσότερο από το φτωχότερο ήμισυ της ανθρωπότητας. Ενώ ένας στους εννέα ανθρώπους στον πλανήτη θα πάει για ύπνο πεινασμένος απόψε, μια μικρή χούφτα δισεκατομμυριούχων έχουν τόσο πολύ πλούτο, που θα χρειαστούν πολλές ζωές για να τον ξοδέψουν. Το γεγονός ότι μια υπερ-πλούσια ελίτ είναι σε θέση να ευημερεί σε βάρος των υπολοίπων δείχνει πόσο στρεβλή έχει γίνει η οικονομία μας".

Ο Μαρκ Λίτλεγουντ, γενικός διευθυντής του thinktank Ινστιτούτο Οικονομικών Υποθέσεων, δήλωσε: "Για άλλη μια φορά η Oxfam κυκλοφόρησε μια έκθεση που δαιμονοποιεί τον καπιταλισμό, σε μια βολική αποκορύφωση του γεγονότος ότι οι ελεύθερες αγορές έχουν βοηθήσει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους να ξεφύγουν από τη φτώχεια μόνο τν τελευταίο χρόνο".

Η έκθεση της Oxfam προσθέτει ότι από το 2015 το πλουσιότερο 1% έχει στην κατοχή του περισσότερο πλούτο από τον υπόλοιπο πλανήτη. Αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 20 ετών, 500 άτομα θα παραδώσουν 2,1 τρις δολ. στους κληρονόμους τους - ένα ποσό μεγαλύτερο από το ετήσιο ΑΕΠ της Ινδίας, μια χώρα με 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Μεταξύ 1988 και 2011 τα εισοδήματα του φτωχότερου 10% αυξήθηκαν μόλις κατά 65 δολ., ενώ τα εισοδήματα του πλουσιότερου 1% αυξήθηκαν μέχρι και 11.800 δολ.- 182 φορές περισσότερο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα