Οι δημοσκοπήσεις δεν υποκαθιστούν τις εκλογές

Μεγάλη υπεροχή της ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου σημειώνεται και στη νέα έρευνα της εταιρείας Marc (Έθνος, 18/12) καταγράφοντας διψήφια διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εκτίμηση που δημοσιεύεται (σε αναγωγή επί των εγκύρων), η ΝΔ συγκεντρώνει

27,7%έναντι 17,5% που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ. Παγιώνεται δηλαδή η διαφορά πάνω από δέκα μονάδες και το ζητούμενο πλέον στη ΝΔ είναι ο «οδικός χάρτης» προς την αυτοδυναμία.

Ακολουθούν: ΚΚΕ 11,6%, ΛΑΟΣ 9,6%, Δημοκρατική αριστερά 9,2%, ΣΥΡΙΖΑ 8,2%,Οικολόγοι-Πράσινοι 4,2%, Δημοκρατική Συμμαχία 3,4%, Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών 3%,με τα υπόλοιπα κόμματα να συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,6%.

Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι εξής απαντήσεις: το 60,4%των πολιτών επιθυμούν κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρόωρες εκλογές. Οι πολίτες σε ποσοστό 57% θεωρούν θετικό ή μάλλον θετικό γεγονός το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, έναντι 36,2% που το θεωρούν αρνητικό ή μάλλον αρνητικό. Θετική άποψη για τον Λουκά Παπαδήμο έχει το 62% των ερωτηθέντων, έναντι 29,7%που δηλώνει το αντίθετο. Ο Λουκάς Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός έναντι του … Αντώνη Σαμαρά με ποσοστό 54,3% έναντι 21,7% για τον πρόεδρο της ΝΔ. Σε σχέση με τον Γιώργο Παπανδρέου ο κ. Παπαδήμος θεωρείται καταλληλότερος με ποσοστό 71,8%, έναντι μόλις 3,8% για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργό.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στη μέτρηση αυτή δεν υπάρχει το στοιχείο της φθοράς της Κυβέρνησης, που είδαμε σε όλες τις μετρήσεις των προηγούμενων ημερών. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζει εκπληκτική διαφορά στο ερώτημα της καταλληλότητας, γεγονός που αποτυπώνεται μόνο σε αυτήν την έρευνα. Με το παλιό -και μη εξαιρετέο- επιχείρημα του καταλληλότερου προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις, να προεξοφλήσουν καταστάσεις και σε τελική ανάλυση να παρατείνουν το βίο της Κυβέρνησης Παπαδήμου πέρα από τα συμφωνηθέντα, τώρα που χάνει έδαφος το επιχείρημα για την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του χρέους.

Αναμφίβολη η  παγίωση ενός πολιτικού σκηνικού, στο οποίο η ΝΔ διαθέτει κυρίαρχη θέση έχοντας δυνατότητα να εκλέξει σχεδόν τριπλάσιους βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι σήμερα η καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων που βεβαιώνει την ολική ανατροπή του προηγούμενου εκλογικού αποτελέσματος, όσο και την δυσαρμονία του με τις σημερινές επιλογές των πολιτών. Το βέβαιο είναι το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πλήρως, ενώ η ΝΔ εμφανίζεται σήμερα ως η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κυβερνήσει, όχι μόνο γιατί αντιτάχθηκε εξ’ αρχής στην αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόστηκε και δικαιώθηκε από την ίδια την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά κυρίως διότι έχει ήδη καταθέσει  σχέδιο διακυβέρνησης, το  οποίο και καλείται να επικαιροποιήσει, προκειμένου  να ζητήσει τη στήριξη των πολιτών για να την εφαρμόσει.

Οι δημοσκοπήσεις σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τις εκλογές. Οι εκλογές είναι η μόνη γνήσια λαϊκή έκφραση. Διαμορφώνουν κάθε φορά την πολιτική πραγματικότητα και τους κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων, δίνουν εντολή διακυβέρνησης σε έναν πολιτικό ουσιαστικά στο

Keywords
Τυχαία Θέματα