Οι Αμερικανοί υποπτεύονται Ρώσους χάκερ πίσω από την κρίση του Κατάρ

12:27 7/6/2017 - Πηγή: Antinews

Οι Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι Ρώσοι χάκερ παραβίασαν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ και ανήρτησαν ψεύτικες ειδήσεις που συνέβαλαν σε κρίση μεταξύ των πιο κοντινών συμμάχων του Κόλπου, σύμφωνα με αμερικανικούς αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για την έρευνα. Το FBI έστειλε πρόσφατα μια ομάδα ερευνητών στη Ντόχα για να βοηθήσει την κυβέρνηση του Κατάρ να διερευνήσει το επεισόδιο, σύμφωνα με κυβερνητικές

αρχές του Κατάρ και των ΗΠΑ.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας δείχνουν ότι οι ρώσοι χάκερ βρίσκονταν πίσω από την εισβολή που ανέφερε για πρώτη φορά η κυβέρνηση του Κατάρ πριν από δύο εβδομάδες, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι. Το Κατάρ φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Η υποτιθέμενη συμμετοχή ρώσων χάκερ εντείνει τις ανησυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών και των υπηρεσιών επιβολής του νόμου των ΗΠΑ, ότι η Ρωσία εξακολουθεί να δοκιμάζει μερικά από τα ίδια μέσα πειρατείας στον κυβερνοχώρο σε συμμάχους των Αμερικανών, που χρησιμοποίησε και όταν παρενέβη στις εκλογές του 2016.

Η διακοπή των σχέσεων με το Κατάρ

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ρωσικός στόχος φαίνεται να προκαλεί διαμάχες μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Τους τελευταίους μήνες, οι υποψίες για ρωσικές δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ψευδών ειδήσεων, εμφανίστηκαν στις εκλογές στη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι ΗΠΑ έχουν εντοπίσει τους χάκερ στο περιστατικό του Κατάρ σε ρωσικές εγκληματικές οργανώσεις ή στις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας που κατηγορούνται για την παρέμβαση στις εκλογές των ΗΠΑ. Ένας αξιωματούχος σημείωσε ότι με βάση πληροφορίες από το παρελθόν, "δεν συμβαίνουν πολλά σε αυτή τη χώρα χωρίς την ευλογία της κυβέρνησης".

Το FBI και η CIA αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ένας εκπρόσωπος της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσινγκτον δήλωσε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν σύντομα. Η κυβέρνηση του Κατάρ έχει δηλώσει ότι η είδηση της 23ης Μαΐου στο πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ απέδωσε ψευδή σχόλια στον ηγέτη του έθνους, παρουσιάζοντάς τον φιλικό με το Ιράν και το Ισραήλ και να αμφισβητεί κατά πόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραμείνει στην εξουσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλράχμαν αλ-Τάνι δήλωσε στο CNN ότι το FBI έχει επιβεβαιώσει το χακάρισμα και την διασπορά ψευδών ειδήσεων. "Όλες οι κατηγορίες είναι βασισμένες σε παραπληροφόρηση και πιστεύουμε ότι ολόκληρη η κρίση βασίζεται σε παραπληροφόρηση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο CNN. "Επειδή ξεκίνησε με βάση τις κατασκευασμένες ειδήσεις, εισήχθη στο εθνικό μας πρακτορείο ειδήσεων το οποίο δέχθηκε επίθεση χάκερ και αυτό αποδείχθηκε από το FBI".

Ο Σεΐχης Σαΐφ Μπιν Αχμέτ Αλ-Θάνι, διευθυντής του γραφείου επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κατάρ, επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών του Κατάρ συνεργάζεται με το FBI και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου για τη συνεχιζόμενη έρευνα πειρατείας του Qatar News Agency. "Το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποκαλύψει τα ευρήματα της έρευνας όταν ολοκληρωθεί", δήλωσε στο CNN.

Εν μέρει ως αντίδραση στις ψευδείς ειδήσεις, οι γείτονες του Κατάρ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, διέκοψαν τις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, προκαλώντας μια ευρύτερη κρίση. Το ρεπορτάζ ήρθε σε μια εποχή κλιμάκωσης της έντασης, εξαιτίας των κατηγοριών ότι το Κατάρ χρηματοδοτεί την τρομοκρατία.

Την Τρίτη, ο Τραμπ επέκρινε το Κατάρ στο Twitter,αντικατοπτρίζοντας τις απόψεις των Σαουδαράβων και άλλων στην περιοχή, οι οποίοι επικρίνουν εδώ και πολύ καιρό την εξωτερική πολιτική του Κατάρ. Δεν μίλησε για το ψευδές ενημερωτικό δελτίο. "Είναι πολύ καλό που βλέπω ότι η επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με τον βασιλιά και 50 χώρες ήδη αποδίδει", δήλωσε ο Τραμπ σε μια σειρά από tweets. "Είπαν ότι θα ακολουθούσαν μια σκληρή γραμμή στη χρηματοδότηση του εξτρεμισμού και ότι όλα τα στοιχεία μιλούσαν για το Κατάρ. Ίσως αυτό να είναι η αρχή του τέλους για τη φρίκη της τρομοκρατίας!".

Στο tweet του, ο Τραμπ εξέφρασε την υποστήριξή του στον περιφερειακό αποκλεισμό του Κατάρ και ανέφερε την χρηματοδότηση τρομοκρατικών ομάδων από το Κατάρ. Το Κατάρ απέρριψε τις κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Ώρες μετά τα tweets του Τραμπ, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Κατάρ είχε σημειώσει πρόοδο στην εξάλειψη της χρηματοδότησης των τρομοκρατών, αλλά ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές διαμαρτύρονται επί χρόνια για τη χρηματοδότηση εξτρεμιστών από τη Σαουδική Αραβία και άλλων χωρών της περιοχής του Κόλπου. Δεκαπέντε από τους 19 αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν Σαουδάραβες πολίτες.
Πέρυσι, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σαουδική Αραβία, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα έθιξαν το ζήτημα της χρηματοδότησης της Σαουδικής Αραβίας για την κατασκευή τεμένων στην Ευρώπη και την Αφρική που συμβάλλουν στην εξάπλωση ενός υπερ-συντηρητικού Ισλάμ.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ασχοληθεί εδώ και καιρό με την ικανότητα της ρωσικής κυβέρνησης να διασπείρει ψευδείς ειδήσεις σε διαφορετικά αξιόπιστα μέσα, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτή η ανησυχία είχε προκύψει τους τελευταίους μήνες σε συναντήσεις του Κογκρέσου και του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Κόμεϊ είπε στους βουλευτές ότι ένας λόγος για τον οποίο αποφάσισε να παρακάμψει τους προϊστάμενους του στο Τμήμα Δικαιοσύνης και να μην ανακοινώσει κατηγορίες για την έρευνα των email της Χίλαρι Κλίντον ήταν η ανησυχία για ένα προφανές ψευδές κομμάτι ρωσικών πληροφοριών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι είχαν ένα email που ανέφερε ότι η πρώην Γενική Εισαγγελέας Λορέτα Λιντς είχε διαβεβαιώσει τους Δημοκρατικούς ότι δεν θα άφηνε της εξεταστική για την Κλίντον να οδηγήσει σε κατηγορίες. Το FBI πίστευε ότι το email ήταν ψεύτικο, αλλά εξακολουθούσε να φοβάται ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να το δημοσιοποιήσουν για να υπονομεύσουν το ρόλο του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην έρευνα.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
χακερ, καταρ, υπουργειο δικαιοσυνης, ειδήσεις, fbi, ηπα, βασεις, συμμετοχή, ρωσία, εκλογες, γαλλια, cia, μαΐου, cnn, qatar, news, tweets, tweet, email, λιντς, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, twitter, σουλτάν μπιν νάσερ φαρχάν αλ σαούντ, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, ομπαμα, εκλογες ηπα, αποτελεσματα, βουλευτες, χωρες, ρωσία, αφρικη, γερμανια, εθνικη, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ιραν, ισραηλ, cia, cnn, email, fbi, news, qatar, αραβικα, αχμετ, εβδομαδες, βρισκεται, ευλογια, ειπε, εν μερει, εξελιξη, εποχη, ερευνα, εσωτερικων, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ισλαμ, κυβερνηση, κρατικο, λιντς, μαΐου, μηνες, μοχαμεντ, ομαδα, περιφερειακο, ρολο, σαουδικη αραβια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σχολια, τμημα, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φορα, ψευτικο, ωρες, εξεταστικη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, εισβολη, κομματι, tweet, πληροφοριες, ρωσοι, tweets, ουασινγκτον, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα