Ο Τραμπ συμφωνεί να μην τερματίσει τη NAFTA "αυτή τη στιγμή"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αποφάσισε να επαναδιαπραγματευτεί τη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών και όχι να την τερματίσει, αφού μίλησε με τους ηγέτες από τον Καναδά και το Μεξικό. "Αποφάσισα να μην τερματίσω τη NAFTA, κάτι που θα ήταν ένα αρκετά μεγάλο σοκ για το σύστημα και θα επαναδιαπραγματευτούμε", είπε στους δημοσιογράφους πριν από μια συνάντηση με τον Αργεντινό Πρόεδρο. Ωστόσο, ο Τραμπ άφησε και κάποια περιθώρια, λέγοντας

ότι εάν δεν είναι σε θέση να κάνει δίκαιη συμφωνία, θα "τερματίσει τη NAFTA". "Θα δώσουμε στην επαναδιαπραγμάτευση μια καλή, ισχυρή ευκαιρία" είπε ο Τραμπ.

Καθώς πλησιάζει στην 100η ημέρα της θητείας του, ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του προσπαθούν βιαστικά να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, μία εκ των οποίων ήταν η επαναδιαπραγμάτευση ή η αποχώρηση από τη NAFTA. Ο Τραμπ έχει ήδη απομακρύνει τις ΗΠΑ μία άλλη μαζική εμπορική συμφωνία, την Εταιρική Σχέση Ειρηνικού, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Η απόφαση του Τραμπ να παραμείνει στη NAFTA ήρθε την ίδια μέρα που ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος εξέταζε μια εκτελεστική εντολή να αποχωρήσει από την εμπορική συμφωνία. Περιγράφοντας την τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον Πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Τραμπ "συμφώνησε να μην τερματίσει τη NAFTA αυτή τη στιγμή και οι ηγέτες συμφώνησαν να προχωρήσουν γρήγορα, σύμφωνα με τις απαιτούμενες εσωτερικές τους διαδικασίες, με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας NAFTA προς όφελος και των τριών χωρών". Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες ήταν "ευχάριστες και παραγωγικές".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, ο Τραμπ έδειξε την περιφρόνησή του για τη NAFTA ως κεντρική συνιστώσα ενός λαϊκιστικού μηνύματος που σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει υποστήριξη στους Αμερικανούς της εργατικής τάξης. Χαρακτήρισε τη συμφωνία - την οποία διαπραγματεύθηκε ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον- ως μία ακατέργαστη συμφωνία για τη μεσαία τάξη. Η προσέγγισή του δεν μετριάστηκε όταν ανέλαβε την προεδρία, αν και ορισμένοι σύμβουλοί του προειδοποίησαν για σοβαρές οικονομικές συνέπειες που θα μπορούσαν να συνοδεύσουν την απόσυρση από την εμπορική συμφωνία.

Την περασμένη εβδομάδα μόλις, ο Τραμπ μίλησε κατά της συμφωνίας, τονίζοντας την αμερικανική παραγωγή. "Ήταν πολύ, πολύ κακή για τις εταιρείες μας και για τους εργαζομένους μας, και θα κάνουμε κάποιες πολύ μεγάλες αλλαγές ή θα ξεφορτωθούμε τη NAFTA μια για πάντα", δήλωσε ο Τραμπ από το Γουισκόνσιν. Ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί έκρουσαν τον κίνδυνο του κινδύνου για την πιθανή ακύρωση. "Η διάλυση της NAFTA θα ήταν μια καταστροφικά κακή ιδέα, θα έβλαπτε τις αμερικανικές οικογένειες στο ταμείο και θα εμπόδιζε τους αμερικανούς παραγωγούς", δήλωσε ο γερουσιαστής Μπεν Σάσε . "Ναι, υπάρχουν σημεία στα οποία η συμφωνία θα μπορούσε να εκσυγχρονιστεί, αλλά η ουσία είναι η εξής: το εμπόριο χαμηλώνει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές και επεκτείνει τις αγορές για τα αμερικανικά προϊόντα".

Και ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν ζήτησε την Τετάρτη να μην αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη NAFTA. "Θα καταστρέψει την οικονομία στην πολιτεία μου", δήλωσε ο Μακέιν. "Ελπίζω ότι δεν θα το κάνει". Η ανεξάρτητη έρευνα του Κογκρέσου διαπίστωσε το 2015 ότι η NAFTA δεν είναι υπεύθυνη για την έξοδο των θέσεων εργασίας στα νότια των συνόρων ούτε για μια μεγάλη άνθηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συμφωνία είχε μικρό αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, περίπου 14 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται από το εμπόριο με το Μεξικό και τον Καναδά, σύμφωνα με το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα