Ο τελικός σκοπός, το κρυφό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ξαφνιάστηκαν όλοι όταν ο Κώστας Λαλιώτης ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη μετά από μια δεκαετία και πλέον απόσυρσης από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής και εντάχθηκε στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία τιμητική θέση του Επικρατείας. Ωστόσο τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Στην πιάτσα αρχίζουν να κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν το άλλοτε alter

ego του Αντρέα να είναι το κεντρικό πρόσωπο που κινείται παρασκηνιακά μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου για να ρίξει γέφυρες ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που δεν αφορούν αποκλειστικά μια τυχόν συγκυβέρνηση των δύο κομμάτων αλλά πάνε πολύ παραπέρα ακόμη και στη δημιουργία μιας ενιαίας παράταξης. Λέγεται μάλιστα ότι ο Λαλιώτης είναι και εκφραστής της άποψης ότι τα δύο κόμματα πρέπει να συναντηθούν, διαφορετικά δεν μπορεί στις παρούσες συνθήκες να υπάρξει κεντροαριστερά χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άποψη αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία και η στάση που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας στην προεκλογική περίοδο, καθώς την ώρα που ανήγαγε σε αποκλειστικό αντίπαλό του τη ΝΔ ως «το πιο παλιό του παλιού πολιτικού συστήματος», άνοιγε το παράθυρο της συνεργασίας με τη Φώτη Γεννηματά καλώντας την ν' αποβάλλει τα «βαρίδια» όπως κατονόμαζε στελέχη του τύπου Βενιζέλος, Λοβέρδος και Χρυσοχοϊδης, στελέχη δηλαδή που είχαν κεντρικό ρόλο στη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ενώ παράλληλα ο Τσίπρας παρά τα όποια ανοίγματα επιχειρούσε προς το Ποτάμι κατά καιρούς το τελευταίο διάστημα τήρησε αποστάσεις ασφαλείας.

Ούτε βεβαίως είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Φώφη άνοιξε τις πόρτες του ΠΑΣΟΚ για την επιστροφή ακόμα και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου αλλά για να μην γίνει της κακομοίρας από τις αντιδράσεις των Βενιζελικών τελικά επιλέχθηκε η αιμοδότηση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ με στελέχη του ΓΑΠ και ο ίδιος ανακοίνωσε την απόσυρση του ΚΙΔΗΣΟ από τις εκλογές, εντελώς ξαφνικά και με αιτιολογίες που γελάνε και οι πέτρες.

Ουσιαστικά τα στελέχη του κλίματος ΓΑΠ ήταν αυτά που φώναζαν πέρσι τέτοια εποχή στο Ζάππειο στα 40χρονα του ΠΑΣΟΚ «Γιώργο γερά να φύγει η Δεξιά» και λοιδορούσαν και χλεύαζαν τον τότε πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το Βενιζέλο για τη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ υπό την πρωθυπουργία του Σαμαρά. Την ίδια στιγμή όλως τυχαίως ο Τσίπρας έχει επιδοθεί σε μια πολεμική αντιπαράθεση σ’ αυτές τις εκλογές κατά «της ΝΔ του Σαμαρά»!

Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθούν δύο σημεία: Στη γραμμή Τσίπρα προς τη Χαριλάου Τρικούπη προσήλθε και ο Καμμένος (ως η δεξιά συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ) σήμερα καλώντας τη Γεννηματά να «βάλει στην άκρη το Βενιζέλο» ενώ συχνά πυκνά ο Καμμένος μιλάει για τους ΑΝΕΛ ως κίνημα που συσπειρώνει και κομμάτια του «πατριωτικού ΠΑΣΟΚ».

Το κυριότερο όμως είναι μια αναφορά του Τσίπρα στην κεντρική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Σύνταγμα με την οποία έκλεισε την προεκλογική περίοδο επαναφέροντας τα «αντιδεξιά σύνδρομα» του Αντρέα Παπανδρέου και απευθύνθηκε «σε κάθε πολίτη που έχει υπηρετήσει με όποιο τρόπο επιθυμούσε και νόμιζε τη δημοκρατική παράταξη».

Μάλιστα ο Τσίπρας καλούσε τη Φώφη να πάρει αποστάσεις από μεγάλο μέρος των ηγεσιών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που συνεργάζονται με τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι τα πρώτα χρόνια και το ΠΑΣΟΚ δε συμμετείχε στη σοσιαλιστική διεθνή θεωρώντας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία παρακλάδι της δεξιάς και είχε ενταχθεί στο κίνημα των αδεσμεύτων που κρατούσαν πιο ισορροπημένη στάση ανάμεσα στη Δύση και τη Σοβιετική Ένωση. Την ίδια στιγμή βέβαια έκανε ανοίγματα και σε τμήματα του κέντρου και της συντηρητικής παράταξης στο εσωτερικό της χώρας ακόμα και σε δυνάμεις που είχαν στοιχεία εθνικιστικού προσανατολισμού στην ιδεολογικοπολιτική τους συγκρότηση.

Τα όσα κυκλοφορούν δεξιά και αριστερά συντείνουν σε ένα και μόνο πράγμα: τα διάφορα υπόγεια ντιλ του Τσίπρα με διάφορους παράγοντες της κεντροδεξιάς αλλά και τα υπόγεια ντιλ με το άλλοτε «θείο βρέφος» του ΠΑΣΟΚ καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πάει να στηθεί ένα δίπολο με βάση τις απαιτήσεις της διαπλοκής. Ο στόχος είναι ο ένας πόλος να προκύψει μέσα από τη συνένωση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στο βαθμό που ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει νέες απώλειες δυνάμεων ως κυβέρνηση που θα εφαρμόσει μνημόνιο. Αυτά λέει το τελικό σχέδιο, το οποίο φέρεται να έχει και αμερικανικές πλάτες αν κρίνουμε από το ότι ο Τσίπρας έχει τη στήριξή τους αλλά και ο Καμμένος υιοθετεί τη ρητορική του Τσίπρα έναντι της Φώφης. Ποια συγκεκριμένη μορφή θα πάρει αυτό το σχέδιο και πως θα ευοδωθεί αν προχωρήσει στη ζωή, είναι θέμα ανοιχτό στις εξελίξεις.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα