Ο συνεχής κίνδυνος από τις μπλόφες του Τραμπ

Η προσπάθεια του Προέδρου να εκφοβίσει τον Τζέιμς Κόμεϊ όχι μόνο έγινε μπούμερανγκ, αλλά και μπορεί να ενθαρρύνει εχθρικά καθεστώτα να πιστεύουν ότι οι και οι άλλες απειλές του είναι εξίσου κενές, σχολιάζει ο David Frum.

Αυτό είναι μια πρωτοτυπία για την προεδρία του Τραμπ: η πρώτη επίσημη προεδρική ανάκληση μιας προεδρικής αναλήθειας. Ο Πρόεδρος Τραμπ προειδοποίησε τον Τζέιμς Κόμεϊ: Ο πρώην διευθυντής του FBI καλά θα έκανε να ελπίζει ότι δεν υπήρχαν

"κασέτες" που να έρχονται σε αντίθεση με τον απολογισμό του για το τι συνέβη μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Τραμπ ομολόγησε τώρα ότι αυτή η προειδοποίηση δεν είχε καμία βάση. Δεν υπήρχαν τέτοιες "κασέτες" και ο πρόεδρος το ήξερε όλο αυτό το διάστημα.
Το tweet είχε σκοπό να εκφοβίσει. Απέτυχε θεαματικά: αντί να σιωπήσει τον Κόμεϊ, προκάλεσε την έρευνα ειδικών συμβουλών που τώρα στοιχειώνει τη φαντασία του Ντόναλντ Τραμπ.

Αλλά αυτή η αποτυχημένη προσπάθεια εκβιασμού έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πραγματικό κόσμο. Πρώτον, επιβεβαιώνει την εντεινόμενη υποψία των αντιπάλων της Αμερικής ότι τα σκληρά λόγια του προέδρου είναι κενά. Οι ηγέτες της Βόρειας Κορέας θα θυμούνται την απειλητική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της 4ης Απριλίου, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μιλήσει έντονα για τις δοκιμές πυραύλων, υπονοώντας ότι έχουν ξεκινήσει αποφασιστικές ενέργειες - και την έλλειψη ενεργειών και τον κατακλυσμό άλλων δηλώσεων που ακολούθησαν.

Οι Κινέζοι θα θυμούνται την υποχώρηση του Τραμπ από τα μηνύματά του περί "δύο Κίνες" κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην προεδρία. Θα έχουν σημειώσει ότι ο Τραμπ έχει απομακρυνθεί πλήρως από την επιμονή του να περιορίσει τη Βόρεια Κορέα ή να πληρώσει κάποιο τίμημα -βλέποντας το tweet του στις 20 Ιουνίου: "τουλάχιστον ξέρω ότι η Κίνα προσπάθησε!".

Οι Ρώσοι παρενόχλησαν αμερικανικά αεροσκάφη και διέκοψαν την επικοινωνία για τον εναέριο χώρο της Συρίας. Δεν έχουν πληρώσει κανένα πραγματικό τίμημα για την επίθεσή τους στην ακεραιότητα των εκλογών του 2016 - πράγματι, ο πρόεδρος εξακολουθεί να τους απαλλάσσει και να υποστηρίζει τις χαλαρές κυρώσεις.

Και ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει μια πορεία σύγκρουσης με το Ιράν, ακόμα και αυτοί πρέπει να αναρωτηθούνε αν υπάρχει πραγματικά φόβος από έναν πρόεδρο που έχει αποξενώσει τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως τη Γερμανία- οι οποίες κάποτε συμφώνησαν στις αμερικανικές κυρώσεις αλλά τώρα αυξάνουν τις εξαγωγές τους στο Ιράν με ρυθμό σχεδόν 30% ετησίως.

"Ποτέ μην μπλοφάρεις". Κάθε πρόεδρος που φεύγει πρέπει να γράψει τα λόγια αυτά στην επιστολή συμβουλών που αφήνει για τον διάδοχό του. Ο Τραμπ έδειξε σε ολόκληρο τον κόσμο ότι όταν ιδρώνει, πανικοβάλλεται. Αυτό είναι ένα μάθημα που θα θυμούνται οι κακοί "παίκτες" του πλανήτη για όσο καιρό ο πρόεδρος αυτός κατέχει το αξίωμα.

theatlantic.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα