Ο Μισέλ Μπαρνιέ λέει ότι οι συνομιλίες για τον λογαριασμό του Brexit είναι σε "αδιέξοδο"

Ο κύριος διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες είχαν φθάσει σε "αδιέξοδο" σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι δεν θα συνιστούσε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιτρέψει τη μετάβαση στη δεύτερη φάση των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα . Ο Μπαρνιέ, επικαλούμενος την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στη Φλωρεντία, στην οποία υποσχέθηκε ότι η Βρετανία

θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει τώρα να ακούσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εξηγεί τις συγκεκριμένες οικονομικές του δεσμεύσεις.

"Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, το ΗΒ μας είπε ξανά ότι δεν ήταν διατεθειμένο να καθορίσει αυτές τις δεσμεύσεις", δήλωσε ο Μπαρνιέ. "Ως εκ τούτου, δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις... Έχουμε κάνει μόνο τεχνικές συζητήσεις. Σε αυτή τη βάση. Δεν είμαι έτοιμος να προτείνω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές σχέσεις" είπε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε: "Σε αυτό το ζήτημα, έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση αδιεξόδου, η οποία είναι πολύ ανησυχητική".

Ο διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Ντέιβις, επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν μόνο τεχνικές συζητήσεις γύρω από το θέμα των χρημάτων στον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων. "Δεν πρόκειται για μια διαδικασία για τη σύναψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων, έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτό μπορεί να γίνει αργότερα", δήλωσε ο Ντέιβις. Ωστόσο, ένας βρετανός αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε ότι οι δηλώσεις του Μπαρνιέ ερμηνεύτηκαν υπερβολικά αρνητικά και αμφισβήτησε την μετάφραση του γαλλικού "impasse" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως "αδιέξοδο".

Τίποτα δεν χάθηκε στη μετάφραση: όσον αφορά τα χρήματα, οι διαπραγματευτές έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Όπως και στους προηγούμενους γύρους, ο Ντέιβις θέλησε να τονίσει τα θετικά. "Ενώ πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά, πρέπει να γίνουν πολλά, έχουμε προχωρήσει πολύ", είπε. "Και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τη σημαντική πρόοδο που έχουμε σημειώσει από τον Ιούνιο". Επισήμανε επίσης ότι εξακολουθεί να περιμένει μια απάντηση από την ΕΕ σχετικά με μια προσφορά για τα δικαιώματα των πολιτών που έκανε στον προηγούμενο γύρο συνομιλιών πριν από δύο εβδομάδες, γεγονός που θα έδινε στους πολίτες της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα αυτόματο "δικαίωμα επιστροφής" ως αντάλλαγμα για την "περαιτέρω μετακίνηση" για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ των 27. Αυτό θα σήμαινε ότι ένας βρετανός πολίτης που ζούσε στη Γαλλία κατά την εποχή του Brexit θα μπορούσε να μετακινηθεί, για παράδειγμα, στην Ιταλία ή την Πολωνία στο μέλλον.

"Λαμβάνουμε μια ρεαλιστική προσέγγιση, όπως αποδεικνύεται από την προσφορά μας για εγγυημένο δικαίωμα επιστροφής για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα μετακίνησης για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν σήμερα στην ΕΕ", δήλωσε ο Ντέιβις. "Προσβλέπουμε στο να ακούσουμε την απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό". Η πίεση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το θέμα υποδεικνύει ότι το Λονδίνο είδε ένα πιθανό αδύναμο σημείο, στο οποίο οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να πιέσουν για συμβιβασμό σχετικά με την "ελευθερία κυκλοφορίας" - ένας από τους τέσσερις πυλώνες που οι ηγέτες της ΕΕ ανέφεραν ότι πρέπει να διατηρηθεί προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Λονδίνο δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη όπως η ελεύθερη κυκλοφορία και ότι η απώλεια των προνομίων συμμετοχής αποτελεί αναπόφευκτη συνέπεια της αποχώρησης. Ο Ντέιβις κάλεσε και πάλι τους ηγέτες της ΕΕ να παράσχουν στον Μπαρνιέ περισσότερη ευελιξία, αντικατοπτρίζοντας την απογοήτευση του Λονδίνου σχετικά με τη σθεναρή άρνηση των Βρυξελλών να συζητήσουν μια μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να αποφασίσουν την επόμενη εβδομάδα εάν έχει επιτευχθεί "ικανοποιητική πρόοδος" στα βασικά ζητήματα διαζυγίου προκειμένου να επιτραπεί στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση -τις συζητήσεις για τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με το μπλοκ. Αλλά οι ηγέτες, και ο Μπαρνιέ, έχουν ήδη καταστήσει σαφή την ετυμηγορία. Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος μόνο όταν θα υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και αυτό εξαρτάται από την επίλυση του ζητήματος των οικονομικών υποχρεώσεων. "Αυτή η εμπιστοσύνη θα προέλθει από τη σαφήνεια και την τήρηση όλων των δεσμεύσεων που συνάψαμε ως 28", ανέφερε.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ελπίδα για καλύτερα αποτελέσματα μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. "Είμαι πεπεισμένος ... ότι με πολιτική βούληση, η αποφασιστική πρόοδος θα είναι εφικτή μέσα στους επόμενους δύο μήνες", είπε - προσθέτοντας ότι ο ίδιος και ο Ντέιβις θα πραγματοποιήσουν "αρκετές διαπραγματευτικές συναντήσεις από τώρα και ως στο τέλος του έτους".

Ενώ υπήρξε ελάχιστη πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης των γενικών όρων διαζυγίου, οι διαπραγματευτές ανέφεραν κάποιες συγκεκριμένες προόδους, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι η ΕΕ θα "μελετήσει" ένα σχέδιο που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο για μια νέα διαδικασία εγγραφής για τους πολίτες της ΕΕ που διαμένουν στη Βρετανία και ο Ντέιβις υποστήριξε ότι θα είναι "εντελώς νέο", "εξορθολογισμένο" και με "χαμηλό κόστος". Το ΗΒ έχει δεχθεί κριτική για τη δαπανηρή και γραφειοκρατική διαδικασία για την υποβολή αιτήσεως διαμονής, η οποία περιλαμβάνει ένα έντυπο αίτησης 80 σελίδων.

Η απουσία οποιασδήποτε σημαντικής προόδου έδωσε στους δημοσιογράφους στην αίθουσα Τύπου στην έδρα της Επιτροπής άφθονη βάση για να "επιτεθούν" στους διαπραγματευτές, και αρκετοί το έκαναν με ευχαρίστηση. Ο κύριος εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, φάνηκε να απολαμβάνει τα ερωτήματα των βρετανών δημοσιογράφων. "Μιλάτε συνεχώς για την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, αλλά δεν φαίνεται να έχετε σημειώσει μεγάλη πρόοδο", δήλωσε στον Ντέιβις ο Μαρκ Στόουν, του Sky News. "Φαίνεται ότι η Βρετανία χάνει αυτό το παιχνίδι". Ο Κρις Μόρις του BBC ήταν εξίσου επιθετικός: "Είναι προφανές ότι η ελπίδα και η προσδοκία ήταν ότι θα είχε σημειωθεί περισσότερη πρόοδος μέχρι τώρα, ειδικά δεδομένου του διετούς χρονοδιαγράμματος του άρθρου 50", είπε. "Και οι δύο περηφανεύεστε ότι είστε καλοί διαπραγματευτές. Τι κάνετε που είναι τόσο λάθος; "

politico.eu

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα