Ο φόβος της «βίαιης αριστεράς» και τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ

Ο «πόλεμος» εναλλακτικής δεξιάς και βίαιης αριστεράς στις ΗΠΑ καλά κρατεί, γράφει ο DavidWeigel.

Το Σάββατο το απόγευμα, λίγο πριν η κάμερά της "πιάσει" ένα αυτοκίνητο να ορμά πάνω σε αριστερούς ακτιβιστές στο Σάρλοτσβιλ, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας δεκάδες ακόμα, η Φέιθ Γκόλντι προειδοποίησε ότι η αριστερά ξεφεύγει από τον έλεγχο. "Εκατοντάδες 'αντίφα', παράξενοι BLM (Black Lives Matter), ηλίθιοι ντυμένοι σαν κλόουν", δήλωσε η Goldy, δημοσιογράφος για το καναδικό ειδησεογραφικό περιοδικό "The Rebel". "Αυτό

είναι εντάξει, αρκεί να μην είσαι στην εναλλακτική δεξιά. Η εναλλακτική δεξιά δεν επιτρέπεται να επιδεικνύει καμία δύναμη".

Καθώς μιλούσε, οι ακτιβιστές άρχισαν να φωνάζουν "οι μαύρες ζωές έχουν σημασία". "Ακούμε να φωνάζουν BLM, και ξαφνικά οι μπάτσοι δεν νοιάζονται!" είπε. "Πού είναι τώρα η αστυνομία που αντιμετωπίζει τις ταραχές;" Το ρεπορτάζ της Γκόλντι, το οποίο μετατράπηκε σε αποδεικτικό στοιχείο της αστυνομίας, όταν ο Τζέιμς Αλεξ Φιλντς έριξε το αυτοκίνητό του πάνω στους αντι-διαδηλωτές, ήταν αντιπροσωπευτικό ενός θέματος που είχε περάσει από τα ακροδεξιά μέσα μαζικής ενημέρωσης στα συστημικά μετά την ορκωμοσία του Προέδρου Τραμπ. Η ανάπτυξη του "antifa", ενός χαλαρού και συχνά ad hoc δικτύου αριστερών "αντιφασιστικών" ομάδων, καλύπτεται ως ένας αυξανόμενος κίνδυνος για τη δημόσια τάξη, μια δικαιολογία για να οργανώνουν οι ακροδεξιές οργανώσεις ένοπλες συγκρούσεις - και για να οπλίζονται και οι ίδιοι οι Αμερικανοί.

Η ιδέα του "antifa" υπήρξε σχεδόν όσο καιρό και ο ίδιος ο φασισμός, αλλά μετά τη νίκη του Τραμπ, οι διοργανωτές ισχυρίστηκαν ότι βλέπουν μια εισροή νέας ενέργειας και νέων οπαδών. Κατά την Ημέρα της Ορκωμοσίας, ο συντηρητικός καλλιτέχνης Τζέιμς Ο' Κιφ κυκλοφόρησε ένα βίντεο που έδειχνε διοργανωτές αντιφασιστικών εκδηλώσεων της Ουάσινγκτον, να σχεδιάζουν τρόπους ανατροπής της εκδήλωσης. Παρότι αντιμετώπισαν ερωτήσεις από την αστυνομία, οι αντιφασίστες χρησιμοποίησαν τακτικές "μαύρου μπλοκ" για να διαδηλώσουν στην περιοχή λίγο έξω από την παρέλαση της ορκωμοσίας, φορώντας μάσκες, σπάζοντας παράθυρα και καίγοντας αυτοκίνητα.
Οι δράσεις την Ημέρα της Ορκωμοσίας περιελάμβαναν και μια επίθεση εναντίον του εθνικιστή και υπέρμαχου της λευκής ανωτερότητας ηγέτη Ρίτσαρντ Σπένσερ, το υλικό της οποίας έγινε viral. Αλλά το βίντεο με τις καταστροφές της ιδιοκτησίας πήρε μεγαλύτερη σημασία, καθώς μερικοί συντηρητικοί άρχισαν να το χρησιμοποιούν για να απεικονίσουν μια αριστερά εκτός ελέγχου. Εβδομάδες μετά την ορκωμοσία, οι antifa ακτιβιστές διέπραξαν υλικές ζημιές 100.000 δολαρίων και αρκετές επιθέσεις σε διαμαρτυρίες που απέκλεισαν μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του τότε συντάκτη του Breitbart Μίλο Γιαννόπουλος. Σε μια ομιλία της 24ης Φεβρουαρίου στο Συντηρητικό Συνέδριο Πολιτικής Δράσης, ο Γουέιν ΛαΠιέρ της National Rifle Assocation, συνέδεσε τα γεγονότα αυτά με περιστατικά ατόμων που τους επιτέθηκαν επειδή υποστήριζαν τον πρόεδρο.

"Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε μια συγκέντρωση δυνάμεων που είναι πρόθυμες να χρησιμοποιήσουν τη βία εναντίον μας", προειδοποίησε ο ΛαΠιέρ. "Αν η βίαιη αριστερά φέρει τον τρόμο τους στις κοινότητές μας, στις γειτονιές μας ή στα σπίτια μας, θα βρει μπροστά της την αποφασιστικότητα και τη δύναμη και την πλήρη δύναμη της αμερικανικής ελευθερίας στα χέρια του αμερικανικού λαού. Μεταξύ αυτών και πίσω από αυτούς βρίσκονται μερικά από τα πιο ριζοσπαστικά πολιτικά στοιχεία που υπάρχουν. Αναρχικοί, μαρξιστές, κομμουνιστές και ολόκληρη η αριστερή σοσιαλιστική ταξιαρχία".

Στις 31 Μαρτίου, το βίντεο των αναταραχών της ορκωμοσίας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε τηλεοπτική πολιτική διαφήμιση. Στο "Extremists" (Εξτρεμιστές), μία εμπορική ταινία σε παραγωγή του Congressional Leadership Fund, για να χάσει ο υποψήφιος του Κογκρέσου Τζον Οσόφ, οπτικό υλικό από μια ειρηνική διαδήλωση γυναικών, την οποία παρακολούθησε και ο Οσόφ, συνδυάστηκε με βίντεο αναρχικών που έσπαζαν παράθυρα και άναβαν φωτιές. "Οι φιλελεύθεροι εξτρεμιστές δεν θα σταματήσουν σε τίποτα προκειμένου να προωθήσουν τη ριζοσπαστική ατζέντα τους", είπε ένας αφηγητής. "Ο Οσόφ είναι ένας από αυτούς".

Στην πραγματικότητα, οι δράσεις των antifa ήταν σχετικά απομονωμένες, επικεντρώνονταν στη διακοπή των συγκεντρώσεων των λευκών εθνικιστικών - οι οποίοι με τη σειρά τους απέβαλαν την ιδέα ότι η βίαιη αριστερά έπρεπε να εμποδιστεί στους δρόμους. Αρκετές σημαντικές διαμαρτυρίες μετατράπηκαν σε φιλονικίες ανάμεσα σε antifa και συντηρητικούς, που μερικές φορές ισχυρίστηκαν ότι εντάχθηκαν σε νέες αντιφασιστικές οργανώσεις, όπως η Fraternal Order of Alt-Knights, μια πτέρυγα των Proud Boys, μιας ομάδας που ιδρύθηκε από τον ιδιόμορφο σχολιαστή Γκάβιν ΜακΊνες. "Έχω ακούσει φήμες ότι ο δήμαρχος του Πόρτλαντ πρόκειται να πει στην αστυνομία του να εμποδίσει κάποια επερχόμενα γεγονότα της εναλλακτικής δεξιάς στην πόλη του", έγραψε ο ΜακΊνες σε στήλη τον Ιούνιο στο περιοδικό "Taki's Magazine". "Επιτρέποντας σε αυτούς τους κοινωνιοπαθείς να σταματήσουν την ελευθερία του λόγου με τη βία, όλοι ζητάτε έναν πόλεμο. Εντάξει, καλά, θα τον έχετε. Είναι επίσημο. Αυτός είναι ένας πόλεμος".

Τις ώρες μετά την καταστροφή του Σάρλοτσβιλ, η έντονη καταδίκη "πολλών πλευρών" της βίας από τον Πρόεδρο Τραμπ μπέρδεψε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους. Στο Twitter, συχνοί επικριτές του Τραμπ, όπως ο Τζάστιν Άμας και Μπεν Σας, ρώτησαν γιατί ο πρόεδρος δεν μπορούσε να καταδικάσει συγκεκριμένα τους υπέρμαχους της λευκής υπεροχής, κάνοντας σαφές ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία στη διαμαρτυρία. Αλλά χθες το πρωί, λίγες ώρες πριν από μια αναθεωρημένη δήλωση του Λευκού Οίκου που ανέφερε τη λέξη "νεοναζί", οι σύμμαχοι του Τραμπ μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο ήταν προσεκτικοί στο να πούνε ότι οι αριστεροί ευθύνονταν επίσης για το Σάρλοτσβιλ.

Στο "State of the Union" του CNN, ο πρώην σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, Μάικλ Καπούτο, ρώτησε γιατί τα μέσα ενημέρωσης δεν καταδίκαζαν την antifa, επιμένοντας χωρίς αποδεικτικά στοιχεία ότι "προσπάθησαν να σκοτώσουν ανθρώπους" που εμφανίστηκαν σε προγραμματισμένη διαδήλωση της εναλλακτικής δεξιάς. "Η Αμερική οδηγείται στο χάος από ανθρώπους και από τις δύο πλευρές που πιστεύουν ότι είναι καλύτεροι από οποιονδήποτε άλλον από την άλλη πλευρά", δήλωσε ο Καπούτο. "Η ρητορική γίνεται πιο έντονη, ξέρετε, μετατρέπεται σε βίαιη και τελικά έχετε την ρατσιστική ΚΚΚ που αγωνίζεται με τη φασιστική αντίφα στους δρόμους του Σάρλοτσβιλ. Και οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν με κράνη και όπλα". Στην ίδια εκπομπή, ο σύμβουλος εγχώριας ασφάλειας Τομ Μπόσερτ προσπάθησε να κάνει μια παρόμοια παρατήρηση και διεκόπη επανειλημμένα από τον οικοδεσπότη Τζέικ Τάπερ.

"Είμαι βέβαιος ότι υπήρχαν και καλοί άνθρωποι στην ομάδα που είχαν διάφορες απόψεις για την απομάκρυνση ή τη συντήρηση της κατάστασης", δήλωσε ο Μπόσερ. "Αλλά αυτό που ανακάλυψαν όταν εμφανίστηκαν ήταν ομάδες από το εξωτερικό που εμφανίστηκαν και στις δύο πλευρές ψάχνοντας για προβλήματα, ντυμένοι σαν ταραξίες, προετοιμασμένοι για βία". "Πόσους ανθρώπους σκότωσαν οι αντι-διαδηλωτές, κύριε Μπόσερ;" ρώτησε ο Τάπερ.
"Λοιπόν, θα σας πω, ένας θάνατος είναι πάρα πολλοί, Τζέικ", είπε ο Μπόσερ. "Αυτό δεν ήταν από τους αντι-διαδηλωτές", δήλωσε ο Τάπερ.

Και σε μερικά από τα φιλικά στον Τραμπ μίντια που προειδοποιούσαν για την βία των antifa, η συζήτηση ήταν εξίσου έντονη. Το Σάββατο, ο ΜακΊνες και ο οικοδεσπότης του InfoWars Αλεξ Τζόουνς έστρεψαν την αντίδρασή τους σε ό, τι είχε συμβεί, καταδικάζοντας τη βία, αλλά τοποθετώντας την ευθύνη στα αριστερά. Ο ΜακΊνες είπε ότι είχε μείνει πολύ μακριά από το Σάρλοτσβιλ αφού "είδε αυτό το πράγμα με τους λευκούς εθνικιστές και τη λευκή δύναμη". Ο Τζόουνς, εν τω μεταξύ, ανησυχούσε ότι τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ αντιπροσώπευαν μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική από την αριστερά για να υποδαυλίσει τη βία. "Γνωρίζουμε ότι (ο φιλελεύθερος χορηγός Τζορτζ) Σόρος σχεδιάζει αυτό το γεγονός, προσπαθώντας να δημιουργήσει προκλητικά γεγονότα", δήλωσε ο Τζόουνς. "Είμαστε κερδισμένοι, αλλά νομίζω ότι να διαδηλώνουμε σε οποιαδήποτε δημοκρατικά ελεγχόμενη πόλη τώρα..." Διέκοψε. "Ακριβώς όπως κάνουν σε αυτά τα γεγονότα στο Μπέρκλεϊ, σε χτυπούν και μετά λένε ψέματα για το τι συνέβη", είπε.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα