Ο Αλέξης “εσωτερικού” και ο mr. Tsipras “εξωτερικού”

Αντιμέτωπος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τους συσχετισμούς μεταξύ πιστωτών-Ελλάδας ήρθε πριν από μερικές μέρες, για άλλη μια φορά, ο Αλέξης Τσίπρας. Συναντήθηκε με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ακολούθησε την πεπατημένη που εφαρμόζει σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις του: ήταν συναινετικός και «ξόρκισε» τις μονομερείς ενέργειες.

Μπορεί στο εσωτερικό της χώρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπόσχεται κατάργηση του Μνημονίου

-με μονομερή τρόπο- και όλων των μέτρων λιτότητας, λέγοντας πως «η κατάργηση του Μνημονίου είναι προϋπόθεση για την όποια διαπραγμάτευση», ωστόσο την περασμένη εβδομάδα υπήρξε εξαιρετικά συναινετικός. Εξάλλου, η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ερείσματα στους δανειστές της χώρας που στο εσωτερικό κατακεραυνώνει, δεν γίνεται πλέον παρασκηνιακά αλλά στο προσκήνιο.

Η Κουμουνδούρου προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες των πολιτικών της αντιπάλων αλλά και στις αμφιβολίες του μεγαλύτερου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμοι να πάρουν τα κλειδιά της χώρας, μέσα από την ενδυνάμωση των σχέσεων με τις χώρες τις Ε.Ε. Αυτό το σκοπό υπηρετεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό, τον Βρετανό και τον Γάλλο πρέσβη, τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό το σκοπό υπηρετεί ακόμα και η συνάντηση του Χορστ Ράιχενμπαχ με το σύμβολο της Αριστεράς, Μανόλη Γλέζο, πριν από μερικές εβδομάδες. Αυτό το σκοπό υπηρέτησε και η συνάντηση του καλοκαιριού ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες που είχε ξεσηκώσει θύελλα εσωκομματικών διαμαρτυριών. Συναντήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα…

Το πρόγευμα εργασίας με τους πρέσβεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. έγινε έπειτα από σχετική πρωτοβουλία του πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωσήφ Ιωσήφ. Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόταν από τη «σκιώδη» υπουργό Εξωτερικών, Ρένα Δούρου, από το διευθυντή του γραφείου του, Νίκο Παππά, και από τον οικονομικό «εγκέφαλο» του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Δραγασάκης έχει αναλάβει εδώ και καιρό όλες τις επαφές της Κουμουνδούρου με τους πιστωτές, σε διπλωματικό επίπεδο.

«Συναινετική λύση»

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων αναφορικά με το πρόγραμμά του, ενώ ορισμένοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι ευρωπαϊκών χωρών δεν έκρυψαν –με προσεκτικά διαλεγμένη διπλωματική γλώσσα- την ανησυχία τους για τα όσα υπόσχεται ο συνομιλητής τους στο πολιτικό του ακροατήριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τον… «Τσίπρα εσωτερικού», διαβεβαιώνοντας τους συνομιλητές του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία «συνολική ευρωπαϊκή λύση» και πως είναι βαθιά προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Το πρόγραμμα δεν αποδίδει, αυτό το λέει ακόμη και το ΔΝΤ. Η Ελλάδα βυθίζεται στην κρίση, αυτό το βλέπουν όλοι. Πρέπει να υπάρξει μία πολιτική συζήτηση για αλλαγή πορείας», φέρεται ειπών ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης καθησύχασε τους πρέσβεις λέ

Keywords
Τυχαία Θέματα