Ντάισελμπλουμ: Δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι το επόμενο Eurogroup

Η αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας δεν θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει ουσιαστικής

σημασίας για τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, ενώ σχολίασε πως η κατάσταση στην Ελλάδα δεν αποτελεί μια "οξεία κρίση".

WSJ: Η Αθήνα θέλει παραχωρήσεις, καθυστερώντας την αξιολόγηση

Η άρνηση της Αθήνας να υποχωρήσει στην τελευταία πρόταση λιτότητας των δανειστών ουσιαστικά εξαφανίζει τις ελπίδες να υπάρξει συμφωνία αυτόν τον μήνα, γράφει η Wall Street Journal σε νέο της άρθρο. Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα - που θέλει υποχωρήσεις μεταξύ των οποίων και δέσμευση για ελάφρυνση χρέους- πριν συμφωνήσει σε αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων ήρθε μετά από έντονη διαμάχη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρωθυπουργός ψάχνει πως θα "χρυσώσει το χάπι" για περαιτέρω μέτρα. Το οικονομικό επιτελείο πίεζε για γρήγορη συμφωνία προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική ανάκαμψη, αλλά πολιτικοί συνεργάτες του Τσίπρα υποστήριζαν ότι ο χρόνος είναι υπέρ της Αθήνας.

Η απαίτηση της Αθήνας για περαιτέρω παραχωρήσεις από τους δανειστές σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις πιθανότατα θα "τραβήξουν" εβδομάδες, ή και μήνες, πριν πάρει η Αθήνα την επόμενη δόση. Η προοπτική μίας μακράς αντιπαράθεσης αναβιώνει τη νευρικότητα των αγορών για πιθανό Grexit, σχολιάζει η WSJ.Όπως επισημαίνει, αυτή τη φορά το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι πολιτικό. "Η Αθήνα αναζητά τρόπο να κάνει ''εύπεπτη'' τη νέα λιτότητα. Το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει την αξιοπιστία του, που έχει πληγεί από τις αποτυχίες στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θέλουν να αποφύγουν τις αντιδημοφιλείς στο εσωτερικό τους υποχωρήσεις απέναντι στην Ελλάδα, πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και αλλού" αναφέρει η εφημερίδα.

Μία ελπίδα στην Αθήνα, αν συνεχιστεί το αδιέξοδο, είναι ότι οι ΗΠΑ, υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί να ταχθούν ενάντια στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα. Αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό έψαχναν τρόπο να ξεφορτωθούν το Ταμείο, που έχει υπάρξει ο πιο αυστηρός εφαρμοστής της λιτότητας και άλλων αντιδημοφιλών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, παρότι δεν έχει δανείσει χρήματα στην Ελλάδα μετά από το 2014.

wsj.com, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα