Νέο πλήγμα από τον Τραμπ από τη Δικαιοσύνη για την ταξιδιωτική απαγόρευση

Νέο πλήγμα από τη Δικαιοσύνη δέχθηκε ο αμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά το διάταγμά του για απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ από επτά Μουσουλμανικές χώρες. Το ομοσπονδιακό Εφετείο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή της αμερικανικής κυβέρνησης που ζητούσε αποκατάσταση του διατάγματος για μπλόκο στην είσοδο υπηκόων επτά χωρών στις ΗΠΑ. Και οι τρεις δικαστές συμφώνησαν ότι το επιχείρημα

του Τραμπ, πως ο κίνδυνος εθνικής ασφάλειας αιτιολογεί την επαναφορά του διατάγματος, δεν ευσταθεί.

Ο αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε οργισμένα, προαναγγέλλοντας νέα προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της 9ης Περιφέρειας (Σαν Φρανσίσκο) ερμηνεύεται ως μήνυμα στην ευρύτερη μάχη που έχει αρχίσει να ανοίγει και που είναι πως η δικαστική εξουσία σκοπεύει να διαφυλάξει το ρόλο της, ως ελεγκτής της εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Τραμπ αντέδρασε άμεσα, δείχνοντας πως σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. "Θα τα πούμε στο δικαστήριο, διακυβεύεται η ασφάλεια της χώρας μας" έγραψε στο Twitter. Η απόφαση του Εφετείου αφορούσε μόνο το αίτημα για αποκατάσταση της ισχύος του διατάγματος, και όχι την ουσία του διατάγματος, η οποία βρίσκεται ακόμη υπό εξέταση σε δικαστήρια χαμηλότερου βαθμού.

Το επόμενο και τελευταίο δικαστικό βήμα για άμεση αποκατάσταση του διατάγματος είναι το Ανώτατο Δικαστήριο. Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι ελλιπής, καθώς ακόμη δεν έχει εγκριθεί ο υποψήφιος του Τραμπ, Νιλ Γκόρσατς, για τη θέση που έχει μείνει κενή μετά τον θάνατο του Σκαλία. Μέχρι να υπάρξει δικαστική απόφαση που να επαναφέρει σε ισχύ το διάταγμα Τραμπ, για τους υπηκόους των επτά χωρών και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο ισχύουν όσα ίσχυαν πριν το διάταγμα για μπλόκο.

washingtonpost.com, nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα