Μίζες Εξοπλιστικών και Siemens: Ένα δίκτυο για όλες τις δουλειές

10:31 4/1/2014 - Πηγή: Antinews

Επί σειρά πολλών ετών δρούσε στην Ελλάδα τουλάχιστον ένα “δίκτυο”, το οποίο ξέπλενε βρόμικο χρήμα και χρήμα από μίζες, ενώ διευκόλυνε πολιτικούς, επιχειρηματίες και κρατικούς υπαλλήλους να κάνουν τις βρόμικες δουλειές τους στην Ελλάδα, αλλά και να βγάζουν παράνομα σε λογαριασμούς στο εξωτερικό -και βέβαια στην Ελβετία- μεγάλα χρηματικά ποσά, δίχως να δίνουν λογαριασμό στο ελληνικό Δημόσιο, και χωρίς να πληρώνουν δεκάρα σε φόρους. Αυτό ακριβώς προκύπτει

και από την κατάθεση Ευσταθίου για τα εξοπλιστικά σκάνδαλα. Κάτι που είχε παραδεχθεί και ο Κάντας (βλέπε: “Ο Κάντας ανοίγει ξανά το σκάνδαλο Siemens” http://www.antinews.gr/2013/12/30/240427/).

Η επισήμανση του Antinews στο προ ημερών παραπάνω δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο το κύκλωμα των “σκανδαλιάρηδων” της Siemens είχε αναλάβει εργολαβικά να διευκολύνει τα κάθε λογής λαμόγια που εμπλέκονταν σε εξοπλιστικά προγράμματα και σε άλλα μεγάλα έργα στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε (τι έκανε νιαου-νιάου στα καρεμύδια, βέβαια!). Τώρα, ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Ευσταθίου, άνθρωπος κι αυτός των γερμανικών στρατιωτικών βιομηχανιών, ήλθε -εμμέσως πλην σαφέστατα- να επιβεβαιώσει ότι μέσω του “δικτύου”, με το οποίο η Siemens έκανε τις βρόμικες μπίζνες της στην Ελλάδα, έκαναν και άλλες εταιρείες τις “δουλειές” τους. Προφανώς, δεν ήταν το μόνο “δίκτυο”. Υπήρχαν και άλλα. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτά τα κυκλώματα που αποτελούνταν από τραπεζίτες, επιχειρηματίες, πολιτικούς, χρηματιστές, ανθρώπους πολυεθνικών, εντός και εκτός της Ελλάδος, σε πολλά σημεία συνέπιπταν και δούλευαν από κοινού. Στην προκειμένη τουλάχιστον, αυτό προκύπτει για κάποιες γερμανικές εταιρείες, από τις έως τώρα καταθέσεις στη Δικαιοσύνη. Πως άλλωστε, να εξηγηθεί ότι πολλά από τα ίδια πρόσωπα που εμφανίζονται στο σκάνδαλο Siemens, συναντώνται και σε εξοπλιστικά σκάνδαλα;

Κλειδί σε αυτή την υπόθεση, είναι το ονομαζόμενο “δίκτυο Όσβαλντ”. Το πυκνό τραπεζικό δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών και οφφσόρ που είχε δημιουργήσει η γερμανική Τράπεζα, Dresdner, για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens και τις μίζες προς Έλληνες πολιτικούς και κρατικούς παράγοντες. Ως γνωστόν, από τα στοιχεία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το συγκεκριμένο σκάνδαλο έχει προκύψει ότι και η Siemens, η οποία είχε πάρει “εξοπλιστικές δουλειές” μαζί με μεγάλη ελληνική εταιρεία, είχε δώσει μίζες για εξοπλιστικά, ενώ σε μια περίπτωση, ήδη από το 2011 (!), είχαν ανακαλυφθεί ποσά σε λογαριασμό του Α.Κάντα, για τα οποία υπήρχαν υπόνοιες ότι επρόκειτο για μίζες για τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot. Επίσης, σε έναν άλλον λογαριασμό του Π.Νικολαΐδη (ανθρώπου του Τσοχατζόπουλου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΒΟ και άλλοτε ταμία (;) του ΠΑΣΟΚ), είχε βρεθεί ποσόν, ενδεχομένως για το σύστημα επικοινωνιών των Ενόπλων Δυνάμεων, “Ερμής”.

Siemens, “εξοπλιστικές μίζες” και Λίστα Λαγκάρντ

Από την κατάθεση Κάντα φαίνεται ότι έκανε και ο ίδιος τις “δουλειές” του μέσω του “δικτύου Οσβαλντ”. Τώρα, έρχεται ο Ευσταθίου να το επιβεβαιώσει. Τελικά, το σκάνδαλο Siemens αποδεικνύεται νευραλγικής σημασίας για να ξεσκεπαστούν τα βρόμικα κυκλώματα που έδρασαν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Κι όμως, ούτε δίκες έχουν γίνει, ούτε οι πραγματικοί υπεύθυνοι έχουν πληρώσει. Αντίθετα, βασικά στελέχη της εταιρείες έχουν “αποδράσει” στο εξωτερικό, ενώ οι Γερμανοί παρέχουν εξώφθαλμη κάλυψη στον Χριστοφοράκο, στον οποίον έχουν δώσει καταφύγιο στη Γερμανία. Γιατί άραγε; Τι φοβούνται εάν καταθέσει στην Ελλάδα; Είναι ολοφάνερο ότι εκείνοι που έχουν βυθίσει την Ελλάδα στις πλέον νεοφιλελεύθερες πολιτικές εξαθλίωσης του λαού της, ακολουθούσαν τις πιο βρόμικες πρακτικές στη χώρα μας (οχι βέβαια ότι οι Αμερικάνοι ή οι Γάλλοι πήγαιναν πίσω). Τα ίδια βέβαια, ισχύουν και για τη λίστα Λαγκάρντ (πάνω από δύο χιλιάδες Έλληνες που έβγαλαν τεράστια ποσά στην Ελβετία). Ούτε και σε αυτή την περίπτωση άνοιξε ρουθούνι, ενώ το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Και βέβαια, είναι σίγουρο ότι τουλάχιστον κάποιοι λογαριασμοί είναι γεμάτοι από μίζες, ίσως και από τις υποθέσεις, οι οποίες σήμερα εξετάζονται από τη Δικαιοσύνη.

Τι λέει, όμως, ο Ευσταθίου γι’ αυτό το περίφημο “δίκτυο Όσβαλντ”; Ιδού: “Είναι μεν αληθές ότι τον Φάνη Λυγινό, τον γνώρισα πριν πολλά χρόνια ως τραπεζικό υπάλληλο της τράπεζας DREDRNER στην Ελβετία. Είναι, ομοίως, αληθές ότι εγώ έφερα σε επαφή τον Α.Κάντα με τον Φάνη Λυγινό και τον προϊστάμενό του στην τράπεζα DREDRNER, κ. Oswald. Αυτό δε το έπραξα κατόπιν αξιώσεως του Α.Κάντα να εμβάζονται τα χρήματα διατραπεζικά στο ίδιο τραπεζικό κατάστημα που τηρούσαν λογαριασμούς οι επιχειρήσεις συμφερόντων μου. Ωστόσο, ουδέποτε κατέστησα στους κκ. Λυγινό και Oswald γνωστό το γεγονός ότι η εταιρεία STN ATLAS που αντιπροσώπευα διενεργούσε επιλήψιμες πληρωμές προς εν ενεργεία στρατιωτικούς και ότι τάχα διένειμα χρήματα σε αυτούς, καθόσον αυτό όχι μόνον δεν ήταν απολύτως ακριβές, αφού στους λογαριασμούς μου στην Ελβετία εμβάζονταν χρηματικά ποσά που αντιστοιχούσαν στις νόμιμες προμήθειές μου, σε αμοιβές συνεργατών της εταιρείας μου TREDECO, αλλά και σε αμοιβές εξωτερικών συνεργατών- εν αποστρατεία στρατιωτικών, αλλά και γιατί σε κάθε περίπτωση δεν θα είχα κανένα λόγο να το πράξω”.

Ο κ. Ευσταθίου νομίζει ότι μπορεί να παίξει με τη νοημοσύνη μας. Λέει δηλαδή ότι απευθύνθηκε στον Όσβαλντ (υφιστάμενός του ήταν ο Λυγινός) χωρίς να ξέρει τι είδους “δουλειές” έκανε; Ας είναι. Δικαιοσύνη και αναγνώστες ας κρίνουν το βάσιμο των ισχυρισμών του. Εμείς δεν ασχολούμαστε με τις “δικολαβίστικες” ακροβασίες του. Το σημαντικότερο είναι πάντως, ότι αποκαλύπτει πως και τις “δουλειές” που ήθελε να κάνει η STN στην Ελλάδα, τις έκανε μέσω του ιδίου κυκλώματος μιζών της Siemens. Και συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος: “Τόσο οι κκ. Λυγινός και Oswald όσο και η ιεραρχία της τράπεζας DREDRNER και εν συνεχεία της τράπεζας BNP PARISBAS (σ.σ. και εκεί η Siemens είχε “μαύρα ταμεία”) που αυτοί πάντοτε ενημέρωναν, γνώριζαν ότι τα χρήματα που εισέρχονταν στους λογαριασμούς μου αποτελούσαν τις νόμιμες και φορολογηθείσες προμήθειές μου καθώς και χρήματα που θα καταβάλλονταν ως αντιπαροχή σε συνεργάτες μου για μελέτες που εκπονούσαν και υπηρεσίες που μου παρείχαν. Μάλιστα, είχα συστήσει τον Α. Κάντα στον Φάνη Λυγινό ως συνεργάτη μου και για να μην υποπτευθεί το παραμικρό ο Α. Κάντας άνοιξε τραπεζικούς λογαριασμούς αρχικά στο όνομά του. Ουδέποτε δε είχα πει στον Φάνη Λυγινό ότι ο Α.Κάντας αξίωνε εκβιαστικά χρήματα από την STN ATLAS, ούτε ότι διενεργούνταν επιλήψιμες πληρωμές. Βεβαίως, δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω μετά τη γνωριμία του Φ. Λυγινού με τον Α. Κάντα, ποία μορφή πήρε η σχέση τους”.

Ο κ.Ευσταθίου, προφανώς κατόπιν επισημάνσεως των εισαγγελικών λειτουργών, εκλήθη να δώσει διευκρινίσεις και για ένα ακόμη όνομα που εμφανίζεται στο σκάνδαλο Siemens. Αυτό του Κυριτσάκα.Ανεξαρτήτως τι ισχυρίζεται ο ίδιος για τις σχέσεις μαζί του, και αυτό το όνομα έρχεται να ενισχύσει την εντονότατη υποψία, αν όχι βεβαιότητα, περί διαπλεκόμενων σχέσεων των κυκλωμάτων των σκανδάλων Siemens και άλλων γερμανικών εταιρειών. Σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens, “προκύπτει ότι υπό τον Όσβαλντ και σε άμεση σχέση με αυτόν, βρίσκονταν οι εξής Έλληνες χρηματιστές και τραπεζικοί: Γρηγόριος Κυριτσάκας, δικηγόρος, πρόεδρος χρηματιστηριακής, κάτοικος Αθηνών …. (σ.σ. επίσης αναφέρονται δύο ακόμη ονόματα από την τράπεζα Societe Generale στην Ελλάδα. Βλέπε δημοσιεύματα: http://www.antinews.gr/2010/06/09/49166/ και http://www.antinews.gr/2010/06/10/49244/). Σχετικά με τον Κυριτσάκα, ο Ευσταθίου λέει ότι “επρόκειτο περί δικηγόρου, μετόχου χρηματιστηριακής εταιρείας και ειδήμονα σε θέματα χρηματιστηριακών επενδύσεων, τον γνώρισα δε κοινωνικά περί τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και μου παρείχε συμβουλές για κάποιο χρονικό διάστημα σχετικά με την επένδυση χρημάτων μου στο χρηματιστήριο στην Ελλάδα”. Μάλιστα!

Το “δίκτυο Όσβαλντ”

Τα γράφαμε και τις προάλλες, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως. Ιδού λοιπόν, τι έγραφε η Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο Siemens, για τον τρόπο που λειτουργούσε το “δίκτυο Οσβαλντ”: “Ο τραπεζικός διαχειριστής των λογαριασμών του κ.Πρόδρομου Μαυρίδη (σ.σ. από τους βασικούς διαχειριστές των “μαύρων ταμείων” της Siemens επί Χριστοφοράκου) στην τράπεζα Dresdner, ήταν ο Jean Claude Oswald.” Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούσαν ήταν το “Αντισταθμιστικό μοντέλο”. Ειδικότερα, “με τη διαμεσολάβηση της Dresdner Bank, ο Πρόδρομος Μαυρίδης ήρθε σε επαφή με ιδιώτες από την Ελλάδα, οι οποίοι ήθελαν να μεταφέρουν χρήματα στην Ελβετία. Τα χρήματα αυτά, κατόπιν διαμεσολάβησης της Dresdner Bank, δόθηκαν από τους ιδιώτες σε μετρητά στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τα διέθεσε σε πριμοδοτήσεις στην Ελλάδα. Ως αντιστάθμισμα στη συνέχεια, στην Ελβετία, το ίδιο ποσό εμβαζόταν από τους εν λόγω λογαριασμούς στους λογαριασμούς των ιδιωτών. Πρόκειται εδώ για εκείνους τους λογαριασμούς που αναγράφησαν στην κατάσταση της Dresdner Bank και οι οποίοι δεν είναι γνωστοί στον κύριο Μαυρίδη”.

Βέβαια, είναι γνωστό ότι ο Π.Μαυρίδης, όπως και οι προκάτοχοί του στα “μαύρα ταμεία”, Καραβέλας και Γεωργίου, δεν είχαν εμπλακεί σε εξοπλιστικά, αλλά κυρίως στον ΟΤΕ (άραγε πράγματι κλείνει προς όφελος της Siemens η υπόθεση, όπως ακούγεται;), αλλά καλό θα ήταν να κληθεί από την Δικαιοσύνη για να φωτίσει λίγο αυτό το περίεργο “δίκτυο Οσβαλντ”. Ιδού όμως, τι άλλο ανέφερε η Εξεταστική: “Ο Oswald δεν περιοριζόταν στη διαχείριση των λογαριασμών του Πρόδρομου Μαυρίδη. Είχε επίσης συστήσει στην Ελλάδα ένα δίκτυο υπό την εποπτεία του, ώστε αν κάποιος ήθελε να μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό χωρίς να αφήσει ίχνη της συναλλαγής, προσέτρεχε σε αυτόν και παρέδιδε τα χρήματα μετρητά σε ενδιάμεσους. Οι ενδιάμεσοι παρέδιδαν τα μετρητά στον Oswald και αυτός στον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος τα διαχειριζόταν για τον χρηματισμό των Ελλήνων κρατικών υπαλλήλων. (…) Έτσι ικανοποιούσε τον σκοπό του εκμεταλλευόμενος τη βούληση διαφόρων προσώπων να εξάγουν κεφάλαια με αδιαφανή τρόπο και χωρίς τον έλεγχο των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με τη νομιμότητα της προέλευσης των χρημάτων που αυτοί ήθελαν να μεταφέρουν από την Ελλάδα σε λογαριασμούς τους σε τράπεζες του Εξωτερικού. Το δίκτυο που υποστήριζε αυτήν την διαδικασία στην Ελλάδα απαρτιζόταν σύμφωνα με τον Oswald (βλ. σχετ. 4, τις καταθέσεις του Oswald την Άνοιξη του 2006 στον Ελβετό εισαγγελέα Ochsner) από χρηματιστές, δικηγόρους, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Ενεργό ρόλο στο συντονισμό του σχεδίου αυτού έπαιζε ο ίδιος ο Oswald, ο οποίος ομολογεί ότι ερχόταν στην Ελλάδα τρείς έως τέσσερις φορές το χρόνο”.

Le canard

Keywords
Τυχαία Θέματα