Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να λυτρωθεί από την λαίλαπα του Τσίπρα

Την εναλλακτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την πενταετία 2017 - 2021, που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα για να ξεφύγει οριστικά από τον κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας, ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ας μιλήσουμε για το διαφορετικό δρόμο. Ας μιλήσουμε για την Ελλάδα της πενταετίας 2017 - 2021.

Για τις δυνατότητες της χώρας μας. Για όλα όσα μπορούμε να επιτύχουμε με τη δική μας πολιτική πρόταση. Μέσα από μια συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία. Αλλά και με μια νέα συμφωνία αλήθειας με τους εταίρους μας. Το σημείο αφετηρίας αυτής της νέας συμφωνίας αλήθειας πρέπει να είναι η διαπίστωση ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατον να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3.5% για τα επόμενα 15 χρόνια. Τέτοια πλεονάσματα είναι εφικτά για σύντομες περιόδους, αλλά είναι αδύνατον να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Καμία χώρα δεν το έχει πετύχει και είναι παράλογο να ζητείται κάτι τέτοιο από την Ελλάδα. Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να αναθεωρηθεί στο 2%. Οι συνθήκες είναι ώριμες για μία μεγάλη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Εμείς θα σας δώσουμε γενναίες μεταρρυθμίσεις και εσείς θα δεσμευθείτε σε λίγο χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Εμείς θα πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% και εσείς θα μας δώσετε μία ρύθμιση του χρέους που να εξασφαλίζει τη δυνατότητα απόπληρωμής του χωρίς να στραγγαλίζει την ελληνική οικονομία. 2 συν 4%. Αυτοί πρέπει να είναι οι στρατηγικοί στόχοι για τη χώρα για να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας».

Και πρόσθεσε: «Για να υπάρξει πραγματική προοπτική εξόδου από την κρίση. Είναι εφικτός ο στόχος του 4%; Βεβαίως αλλά όχι με το μείγμα πολιτικής που ψηφίζουμε σήμερα. Και σίγουρα όχι με αυτήν την Κυβέρνηση. 4% για τα επόμενα πέντε συνεχόμενα χρόνια σημαίνει ότι το 2022 το Α.Ε.Π. της χώρας μας, αυξανόμενο κατά 4% το χρόνο, θα είναι 220 δις ευρώ. 220 δις ευρώ ΑΕΠ σημαίνει 2.100 ευρώ όφελος για κάθε νοικοκυριό ανά έτος. Σημαίνει 120.000 νέες θέσεις εργασίας ανά έτος. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Οτιδήποτε λιγότερο - ακόμη και στο μαύρο χάλι που έχετε φέρει σήμερα τη χώρα - υπονομεύει τις δυνατότητες της Ελλάδας και θα πρέπει να θεωρείται αποτυχία. Αυτός είναι ο πήχης: 4% το χρόνο. Κάθε χρόνο μέχρι τουλάχιστον το 2022. Αυτό είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε ως κυβέρνηση. Απέναντι σε αυτό το στόχο θέλουμε να μετρηθούμε και να αξιολογηθούμε».

Ειδικότερα, για το θέμα του χρέους, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι: «Το χρέος δεν είναι το θεμελιώδες πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα μεταρρυθμίσεων, το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, το έλλειμμα επενδύσεων και η επίμονη ανεργία. Με άλλα λόγια ο παρανομαστής, το Α.Ε.Π., είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από τον αριθμητή, το χρέος. Αφήστε που έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για την ορθή απεικόνιση του χρέους με όρους παρούσης αξίας, η οποία φαίνεται να σας αφήνει παγερά αδιάφορους».

Και συμπλήρωσε: «Εσείς όμως κάνατε το κούρεμα του χρέους σημαία σας. Αυταπατηθήκατε για άλλη μια φορά θεωρώντας ότι στις 24 Μαΐου θα λάβετε ως αντίδωρο για τα πρωτοφανή δημοσιονομικά μέτρα που σήμερα εισηγείστε έναν οδικό χάρτη διευθέτησης του χρέους. Η αυταπάτη σας δεν διήρκεσε πολύ ετούτη τη φορά. Τώρα γνωρίζετε πως οι πιστωτές μας δεν συζητούν το ενδεχόμενο κουρέματος και δεν πρόκειται να συζητήσουν ουσιαστική παρέμβαση στο ελληνικό χρέος πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Αντίθετα, εστιάζουν στη ρύθμιση των αποπληρωμών ( λήξεων - χρεολυσίων) και όχι στο ετήσιο ύψος τόκων, ενώ η απαραίτητη μετατροπή των μικρών σήμερα κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά δεν φαίνεται να είναι ακόμα στο τραπέζι της συζήτησης. Με αλλά λόγια δεν εξασφαλίσατε καν αυτό που μας είχε προσφερθεί από το 2012. Γιατί κανείς δεν σας εμπιστεύεται».

Για το κόστος που θα πληρώσουν οι πολίτες από το νέο πολυνομοσχέδιο ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Σήμερα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Γιατί τα ψέματα, οι αυταπάτες, η αβελτηρία, η ασχετοσύνη, η υποκρισία έχουν μεγάλο κόστος. Κόστος που θα το καταβάλουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κόστος που αποτυπώνεται με τρόπο γλαφυρό στο παρόν νομοσχέδιο. Η ελληνική οικονομία θα χάσει αθροιστικά το 2015 και το 2016 21 δις ευρώ σε Α.Ε.Π. από την επιστροφή στην ύφεση. Αν είχαμε τους ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προέβλεπαν στο τέλος του 2014, δεν θα χρειαζόμασταν πρόσθετα μέτρα λιτότητας».

«Τα μέτρα που θα ψηφισθούν σήμερα αποτυπώνουν όχι μόνο την ιδεοληψία σας αλλά και την άγνοια σας για το πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Οι νέοι φόροι θα στραγγαλίσουν την επιχειρηματική δράση. Θα δυναμιτίσουν κάθε προοπτική δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Θα οδηγήσουν περισσότερους να κρυφτούν στην παραοικονομία, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα. Θα πλήξουν δυσανάλογα τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα. Με τα μέτρα που νομοθετείτε στερείτε από τη χώρα μας τη δυνατότητά της να ανακάμψει, να προοδεύσει, να αναπτυχθεί… Η κυβέρνηση επενδύει σε έναν ακήρυχτο ταξικό πόλεμο. Μόνο που έχει κάνει λάθος υπολογισμούς. Κανείς Έλληνας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από τον τυφώνα των έμμεσων φόρων που σήμερα ψηφίζετε. Εξοντώνετε τους πάντες αλλά κυρίως τα φτωχότερα νοικοκυριά. Με δεκάδες μέτρα αύξησης έμμεσων φόρων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εκ προοιμίου απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων περικοπής δαπανών, δηλαδή στον λεγόμενο «κόφτη», ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Καμία χώρα στον πλανήτη - σε καμία ήπειρο - δεν βρέθηκε ποτέ σε τόσο χαμηλό επίπεδο αξιοπιστίας ώστε οι δανειστές της να καταφεύγουν στην εξευτελιστική πρακτική της απαίτησης νομοθέτησης μέτρων περικοπής δαπανών εκ προοιμίου. Αλλά, ακόμα χειρότερα, και της επιβολής ενός μηχανισμού ελέγχου του συνόλου της δημόσιας περιουσίας μιας χώρας. Ο ‘’κόφτης’’ είναι η ρήτρα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας κ. Τσίπρα. Επειδή οι δανειστές γνωρίζουν ότι τα μέτρα που εσείς τους προτείνατε δεν βγαίνουν, σας επιβάλλουν εκ των προτέρων συμπληρωματικά μέτρα»

«Η προσωπική αναξιοπιστία σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, «επιμολύνει τη χώρα και δεσμεύει τις επόμενες γενιές. Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για τη χώρα. Είναι μια μέρα ντροπής για τη Βουλή των Ελλήνων. Δεν αρκεί που πληρώσαμε τις αυταπάτες σας ήδη πολύ ακριβά. Τώρα πληρώνουμε τα πρόστιμα για τα ψέματά σας και προκαταβάλλουμε ρήτρες για την αναξιοπιστία σας».

Και πρόσθεσε αναφερόμενος στο «Υπερταμείο»: «Γι’ αυτό σας ζήτησαν να υποθηκεύσετε ολόκληρη τη χώρα. Και να δεσμεύσετε όχι μόνο τις επόμενες Κυβερνήσεις αλλά και τις επόμενες γενιές. Κι εσείς το κάνετε. Πρόθυμα. Για την καρέκλα. Είναι ντροπή σας. Και σας το λέμε εμείς που είμαστε σταθερά υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Εμείς που πιστεύουμε στην απελευθέρωση της οικονομίας. Αλλά σε εμάς δεν τόλμησαν ποτέ οι δανειστές μας να μας ζητήσουν ένα αποικιοκρατικό ‘’Υπερταμείο’’. Και δεν θα το κάνουν και στο μέλλον όταν γίνουμε Κυβέρνηση. Γιατί εμείς πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις. Στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με αναπτυξιακό πρόσημο. Στον περιορισμό του ρόλου του κράτους στις εποπτικές και ρυθμιστικές του αρμοδιότητες. Γι’ αυτό δεν έχουμε και καμία δυσκολία να στηρίξουμε τις σωστές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με το παρόν νομοσχέδιο».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: «Η Βενεζουέλα έχει καταστραφεί από τον φίλο σας Νικολάς. Σήμερα, στη χώρα που διαθέτει μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία, η οικονομία έχει καταρρεύσει και οι πολίτες δεν μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους. Ο λαός της εξευτελίζεται και πεινάει. Αλήθεια πως εξηγείται ο θαυμασμός σας για την πολιτική ηγεσία της Βενεζουέλας; Πως εξηγείται η σπουδή σας να προστατέψετε και να καλύψετε ακόμη και τον παρεκτρεπόμενο πρέσβη της χώρας – και με επιστολή μάλιστα; Εκτός αν οι δεσμοί του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα είναι ακόμη βαθύτεροι και στενότεροι από ό,τι θα δικαιολογούσε μια ιδεολογική ταύτιση. Ομολογουμένως έχετε πολλά κοινά με αυτούς που θαυμάζετε. Είστε λαϊκιστής, οπορτουνιστής και εξουσιολάγνος. Δεν σας νοιάζει αν ο λαός υποφέρει. Και για όλα τα δεινά φταίνε πάντα οι ξένοι. Και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μείνετε γαντζωμένοι στην εξουσία, αδιαφορώντας για το κόστος της παραμονής σας. Για αυτό και λέμε ξεκάθαρα: Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι το πρόβλημα. Για αυτό πρέπει να φύγει το συντομότερο. Για αυτό το αίτημα για πρόωρες εκλογές παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ».

Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «ο συσχετισμός των δυνάμεων έχει ήδη αλλάξει» και ανέφερε, «κάθε μέρα που περνά ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ενώνονται στην πλατιά μεταρρυθμιστική συμμαχία. Οι μύθοι γκρεμίζονται. Οι αυταπάτες διαλύονται. Το εκκρεμές της ιστορίας έφυγε από το ακραίο σημείο του ψεύδους και του λαϊκισμού. Και επιστρέφει στην κανονικότητα. Επιστρέφει στην αλήθεια. Αυτό στερείτε κ. Τσίπρα από την Ελλάδα. Τη δυνατότητα να ζήσει με βάση τις πραγματικές δυνατότητές της. Και αυτό θα φέρουμε».

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
ελλαδα, τσιπρας, λαιλαπα, μητσοτακης, βουλη, νέα, ζητείται, σημαίνει, δις, αεπ, πήχης, χρεος, κουρεμα, μαΐου, αβελτηρία, φοροι, δραση, πετρελαιο, εξηγείται, συριζα, εκλογες, που ψηφιζουμε, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, εκλογες 2015, κοινωνια, αβελτηρία, βγαινουν, πολυνομοσχεδιο, ζητείται, το θεμα, αεπ, ας μιλησουμε, βουλη των ελληνων, ηγεσια, θεμα, οικονομια, υφεση, υψος, ψεματα, ωρα, αγνοια, ανεργια, βενεζουελα, δυνατοτητα, δικη, δις, ευρω, ειπε, εκκρεμες, εξηγείται, ετος, εφυγε, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, κυκλος, λαθος, ληξη, λογια, μαυρο, μαΐου, μυθοι, νεες θεσεις εργασιας, νοικοκυριο, ντροπη, παντα, οφελος, πήχης, ρητρα, ρυθμιση, σαουδικη αραβια, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητηση, φορα, χειροτερα, ηπειρο, χωρα, μεινει, μια φορα, σημαια, σημαίνει, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα