Με την... γραβάτα στο χέρι

Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια ή τρολιά, η φωτογραφία με τη γραβάτα γεμάτη… πέη, όμως, θα μπορούσε να τη φορέσει και ο πρωθυπουργός μας και ο υπουργός της διαπραγμάτευσης. Eίναι η φωτογραφία του μήνα, πάντως.

Και δύο ακόμη πράγματα μας έρχονται στο νου μετά την περήφανη νίκη της κυβέρνησης στο… άτυπο (όπως υποστηρίζει ακόμη) όργανο, δηλαδή στο Eurogroup. Το πρώτο είναι η Αλίκη Βουγιουκλάκη στη διάσημη πλέον σκηνή που τηλεφωνεί λέγοντας «Ναι κυρ Στέφανε, βάλε και σοκολάτες και μπόλικο ζαμπόν». Κάλλιστα θα μπορούσε ο Ευκλείδης να τηλεφωνήσει στον Αλέξη και να του πει: «Αλέξη μου, βάλε και

τρούφα, βάλε και χαβιάρι, ρίξε και αλάτι Ιμαλαΐων και βάλε στο τέλος και μασκαρπόνε». Πόσο συγκινητικό στ’ αλήθεια θα ήταν αυτό.

Η δεύτερη εικόνα που μας έρχεται είναι αυτή του «τίμιου γίγαντα» Αργύρη Καμπούρη 30 χρόνια πριν, όταν φυσάει τα χέρια του και βάζει τις δύο βολές που κάνουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μετά τα χθεσινά είναι σα να βλέπουμε τον Τσακαλώτο να έχει καβάλα στις πλάτες τους τον Τσίπρα και ο τελευταίος να βάζει τις βολές στο καλάθι του Σόιμπλε.

Δεν είναι υπερβολή όσα γράφουμε. Αν διαβάσει κανείς το επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup και στη συνέχεια τη διαρροή που είχε ετοιμάσει από μέρες το Μαξίμου για τις «μεγάλες επιτυχίες» θα καταλάβει ότι ζούμε στη χώρα του παραλόγου, όπου το άσπρο γίνεται μαύρο και το κρέας γίνεται ψάρι. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πολυετή πλεονάσματα κάνοντας το καπρίτσιο του Βερολίνου και δεν πήρε ούτε μια ουσιαστική δέσμευση για τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Το ΔΝΤ είναι ωσεί παρών, η έξοδος στις αγορές αμφίβολη, τουλάχιστον μέχρι το Ταμείο να κρίνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και το QE του Ντράγκι απομακρύνεται, εκτός κι αν ο Ιταλός μας κάνει το χατίρι.

Πραγματικά, δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τι πραγματικά έγινε χθες. Αν διαβάσει κανείς το non paper της κυβέρνησης και αντιστρέψει τα όσα λέει τότε πέφτει μέσα.

Ψέμα ότι υιοθετήθηκε η γαλλική πρόταση για σύνδεση με την ανάπτυξη. H δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας είναι μια τρύπα στο νερό, έχει ειπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Αποφασίστηκε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και μετά μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι συνεπής με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, κάτι που θα επιτευχθεί, βάσει ανάλυσης της Κομισιόν, με πρωτογενές πλεόνασμα ίσο ή μεγαλύτερο, αλλά πλησίον του 2% του ΑΕΠ την περίοδο από το 2023 έως το 2060.

Δηλαδή για 37 ακόμη χρόνια θα πρέπει να έχει πλεόνασμα που με βάση το σημερινό ΑΕΠ θα πρέπει να είναι πάνω από 3,6 δις.

Πέραν του γεγονότος ότι η πρόβλεψη για το τι θα γίνει τα επόμενα 40 χρόνια είναι ηλίθια και αδύνατη, ακόμη κι αν ισχύει ξέρετε τι θα σημαίνει αυτό; Μια βαθιά λιτότητα κι ένας μόνιμος δημοσιονομικός κόφτης που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που χάνεται ο στόχος.

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και εφόσον υπάρξει ανάγκη για να γίνει κάτι τέτοιο. Μια θολούρα δηλαδή, μια στάχτη στα μάτια.

Οι υποσχέσεις για αναπτυξιακές δράσεις είναι το γλυκό για να αντέξουμε το κώνειο.

Η κυβέρνηση λέει ότι συμφώνησε το ΔΝΤ σε αντίθεση με τον Μάιο που έλεγε ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος. Το ίδιο λέει και τώρα απλά κρατά στάση αναμονής μέχρι να υπάρξει η μελέτη βιωσιμότητας. Το ανακοινωθέν λέει: “Το AIP (κατ αρχήν συμφωνία) είναι μια διαδικασία την οποία εφάρμοσε το ΔΝΤ στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα βασίζονταν σε ένα πρόγραμμα που υποστηρίχθηκε από το ΔΝΤ αλλά στο οποίο δεν έχει ακόμη επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή ανακούφιση χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το AIP θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων στο πλαίσιο του διακανονισμού του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα αναλάβουν δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους επαρκείς για την εξασφάλιση της διατηρησιμότητας του χρέους». Χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο της Λατινικής Αμερικής δηλαδή

Αποφασίστηκε περίοδος χάριτος και επέκταση της ωρίμανσης μέχρι 15 χρόνια σίγουρα, και ενδεχομένως για περισσότερο διάστημα, αν δεν επιτευχθούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Καλό νέο, μόνο που είναι και γνωστό και παλιό.

Η αλήθεια είναι ότι χθες η Αθήνα πήρε μια κακή συμφωνία που το μόνο καλό που έχει είναι η ελαφρά αυξημένη δόση η οποία όμως θα πάει ελάχιστα στην αγορά, ενώ 1 δις ευρώ πάει για το φθινόπωρο εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Αν θέλετε να μάθετε πώς διαστρεβλώνεται η αλήθεια ανοίξτε σήμερα την ΕΡΤ για να δείτε πώς θα παίζουν τη συμφωνία ή ρίξτε μια ματιά στην Αυγή. Αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, ρίξτε μια ματιά στη... «γραβάτα του Καμμένου». Ή καλύτερα στην εικαστική παρέμβαση κάποιων γκραφιτάδων που ζωγραφίζουν σε τοίχους της Αθήνας τεράστια πέη θέλοντας να δείξουν ότι η Ελλάδα είναι για…

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα