Με ποιανού το μέρος είναι η Τουρκία;

Τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα γέμισαν τους ουρανούς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας και ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές, όχι εναντίον των ισλαμιστών μαχητών όπως έχει ζητήσει η Ουάσιγκτον, αλλά στοχεύοντας τους Κούρδους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Τουρκία. Οι επιθέσεις κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν την κουρδική οργή, διακόπτοντας μια ειρηνευτική διαδικασία δύο ετών μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, του PKK. Επιπλέον, οι επιθέσεις θα περιπλέξουν τις προσπάθειες του προέδρου Μπαράκ

Ομπάμα να πείσει την Τουρκία να ενταχθεί στον αγώνα κατά του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Για πρώτη φορά από την έναρξη μιας παραπαίουσας ειρηνευτικής διαδικασίας μεταξύ Άγκυρας και Κούρδων της Τουρκίας το 2012, τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σημαντικές αεροπορικές επιδρομές στο εκτός νόμου ΡΚΚ, σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες στην πόλη Νταλίτσια - κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν και το Ιράκ. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι προηγουμένως κούρδοι αυτονομιστές επιτέθηκαν σε στρατώνες στην περιοχή.

Ήδη οι Κούρδοι έχουν αρχίσει έντονες διαδηλώσεις ενάντια στην τουρκική κυβέρνηση σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις, λόγω της άρνησης της Άγκυρας να επέμβει στρατιωτικά για να υπερασπιστεί το Κομπάνι από τους ισλαμιστές μαχητές. Οι διαδηλωτές - μαζί με αξιωματούχους του ΟΗΕ – κάλεσαν την Άγκυρα να επιτρέψει σε Κούρδους από την Τουρκία και αλλού στη Συρία να βοηθήσουν τους υπερασπιστές της σημαίας, αλλά εις μάτην. Οι Κούρδοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι τους θεωρεί μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι τους ισλαμιστές μαχητές.

Τα δεινά του Κομπάνι έχουν επιδεινώσει επίσης τις εντάσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, η οποία αρνήθηκε να παίξει κάποιον ρόλο μέχρι σήμερα στην υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία ενάντια στο ISIS. Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί μια βάση του ΝΑΤΟ στο Ιντσιρλίκ στη νότια Τουρκία για αεροπορικές επιδρομές εναντίον της ομάδας. Αλλά οι Τούρκοι έχουν συμφωνήσει ότι η τουρκική επικράτεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση 2000 σχετικά μετριοπαθών ανταρτών της Συρίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν «σημαντική ζημιά» στο PKK, το οποίο διεξάγει μια 30ετή εξέγερση για αυτονομία και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τούρκοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν με «τους σκληρότερους όρους» στην πρόκληση του ΡΚΚ, λέγοντας ότι οι επιθέσεις ήταν σε αντίποινα για τις τρεις ημέρες επιθέσεων του PKK σε στρατιωτικό φυλάκιο στην επαρχία Χακάρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Πηγές του PKK λένε ότι δεν υπέστησαν απώλειες – και επιμένουν ότι υπήρχε και ένας βομβαρδισμός πυροβολικού στις βάσεις τους. Οι ισχυρισμοί των δύο πλευρών δεν έχουν πιστοποιηθεί από κάποιον ανεξάρτητο. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Χθες υπήρξε πολύ σοβαρή παρενόχληση γύρω από το στρατιωτικό φυλάκιο της Νταλίτσια. Φυσικά είναι αδύνατο να το ανεχτούμε. Ως εκ τούτου, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα». Το Σαββατοκύριακο ένας από τους ιδρυτές του ΡΚΚ, ο Τζεμίλ Μπαγίκ, προειδοποίησε ότι η αυτονομιστική οργάνωση είχε καλέσει παλαίμαχους μαχητές να επιστρέψουν στην Τουρκία από το ιρακινό Κουρδιστάν και να επαναλάβουν την εξέγερσή τους. Είπε ότι η ειρηνευτική διαδικασία κινδυνεύει μετά από τις κουρδικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης για τη Συρία και άφησαν δεκάδες νεκρούς και σχεδόν τετρακόσιους τραυματίες. «Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία» είπε ο Μπαγίκ στο γερμανικό δίκτυο ARD. «Αν η κατάσταση συνεχιστεί, τότε οι αντάρτες θα συνεχίσουν τον αμυντικό πόλεμο, προκειμένου να προστατεύσουν τους ανθρώπους». Όταν ξεκίνησε η ειρηνευτική διαδικασία, το PKK μετακίνησε πολλούς μαχητές σε μια βάση στο όρος Καντίλ στο βόρειο Ιράκ.

Ο συνολικός ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, προειδοποίησε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα μπορούσε να λήξει αν πέσει το Κομπάνι. Το ίδιο υποστήριξαν και ακτιβιστές του PKK, οι οποίοι παρατηρούν από τα χωριά κατά μήκος των συνόρων την πολιορκία της πόλης στα σύνορα της Συρίας. Μετά την είδηση για τις αεροπορικές επιδρομές, ένας υποστηρικτής του ΡΚΚ στο μικρό χωριό Μουασάρ, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, προειδοποίησε: «Θα γίνει μεγάλος πόλεμος εδώ, αν οι ισλαμιστές μαχητές καταλάβουν το Κομπάνι». Η κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας και η επανέναρξη της κουρδικής εξέγερσης στην Τουρκία θα είναι μια νέα πηγή αναταραχής σε μια περιοχή που έχει ήδη διαλυθεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, την εξέγερση του ISIS στο Ιράκ και την διεθνή εκστρατεία εναντίον των ισλαμιστών μαχητών.

Ο Οτσαλάν έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου για να συντάξει ένα πλάνο για την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά πηγές του PKK λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ακολουθήσει την προθεσμία. Το Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν επέμεινε ότι θα κάνει τα πάντα για να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία, καταγγέλλοντας τους σκληροπυρηνικούς Κούρδους οι οποίοι, όπως είπε, ήταν αποφασισμένοι να σαμποτάρουν την αναζήτηση μιας συμφωνίας. Και κατηγόρησε τους κούρδους διαδηλωτές ότι θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, λέγοντας σε τηλεοπτική ομιλία του: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πράξεις βίας, οι βανδαλισμοί και οι λεηλασίες που είδαμε τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν καμία σχέση με το Κομπάνι».

Οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της περιφερειακής πολιτικής-ένας διπλωμάτης παρομοίασε την κατάσταση με μια κονσέρβα με σκουλήκια, όπου το ένα είναι πάνω στο άλλο και μπερδεμένα: Οι ΗΠΑ ξεκινούν αεροπορικές επιδρομές στο Κομπάνι για να βοηθήσουν τις κουρδικές ένοπλες δυνάμεις (YPG) και να κρατήσουν μακριά τους ισλαμιστές και το YPG είναι ένα παρακλάδι του PKK, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον και τώρα δέχεται επίθεση από την Τουρκία, ένα σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Ο Οτσαλάν αναμένεται να εκδώσει μια δήλωση σχετικά με τις αεροπορικές επιδρομές και το ποια βήματα θα λάβει το εκτός νόμου κόμμα. Πριν από τη δήλωσή του, το ΡΚΚ καταδίκασε τις επιθέσεις. «Για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, μια αεροπορική επιδρομή διεξήχθη ενάντια στις δυνάμεις μας από τον κατοχικό στρατό της Τουρκικής Δημοκρατίας» δήλωσε το PKK. «Αυτές οι επιθέσεις εναντίον δύο βάσεων ανταρτών στην Νταλίτσια παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός».

Οι Κούρδοι κατά μήκος των συνόρων λένε ότι επιθέσεις δείχνουν με ποιανού το μέρος είναι ο Ερντογάν - τον κατηγορούν είτε ότι κάνει τα στραβά μάτια στο ISIS, το οποίο έχει χρησιμοποιήσει την Τουρκία ως βάση εφοδιασμού, είτε ότι το βοηθά ενεργά να αυξηθεί. Και δεν είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει βοηθήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές. Ο Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, λέει ότι ο πρόεδρος έχει υποστηρίξει τους ισλαμιστές, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητών του ISIS. Σε μια συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση βοήθησε τους μαχητές με χρήματα και όπλα. Και πρόσθεσε: «Όλες αυτές οι κακά υπολογισμένες πολιτικές έφεραν την Τουρκία στο σημείο που βρίσκεται τώρα».

http://www.thedailybeast.com/articles/2014/10/15/whose-side-is-turkey-on.html

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα