Μαριάνο Ραχόι, ο υποτιμημένος "επιζών" που κατατρόπωσε τους αντιπάλους του

Ο Ισπανός συντηρητικός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κέρδισε ξανά την εξουσία του το Σάββατο, στην ηλικία των 61 ετών, μετά από έναν πόλεμο φθοράς κατά των νεότερων αντιπάλων του που υποτίμησαν την αντοχή του μετά από 35 χρόνια στην πολιτική. Ακριβώς όπως και το 2005, όταν επέζησε από μια συντριβή ελικοπτέρου μόνο με ένα σπασμένο δάχτυλο, ο Ραχόι επέζησε μιας άνευ προηγουμένου πολιτικής κρίσης που άφησε την Ισπανία χωρίς μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση επί 10 μήνες.

Το Λαϊκό Κόμμα (PP) του που είναι στην εξουσία από το 2011 έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στις εκλογές

τον Δεκέμβριο του 2015, παρότι ήρθε πρώτο. Από τότε, ο Ραχόι ήταν επικεφαλής μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης και κανένα κόμμα δεν κατάφερε να σχηματίσει έναν βιώσιμο συνασπισμό. Εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον χρόνο καταφέρνοντας να επιστρέψει η Ισπανία στην ανάπτυξη, αφού προηγουμένως η χώρα πλησίασε την οικονομική κατάρρευση, και προειδοποίησε ενάντια στην επιστροφή των Σοσιαλιστών στην εξουσία, τους οποίους συνδέει με τις πιο σκοτεινές ημέρες της κρίσης.

"Μη χαρισματικός", αλλά απαιτητικός

Κατά τη διάρκεια της θητείας του την περίοδο 2011-2015, ο Ραχόι είχε το παρατσούκλι "ο πρωθυπουργός πλάσμα", αφού έδινε συνεντεύξεις Τύπου μέσω βίντεο, για να αποφύγει τα ευαίσθητα ερωτήματα σχετικά με ζητήματα όπως η διαφθορά που πλήττει το κόμμα του.

"Ο τίτλος θα μπορούσε να είναι: 300 ημέρες αργότερα, ο βαρετός πρωθυπουργός-πλάσμα βγάζει νοκ άουτ τους τρεις νέους αναδυόμενους ηγέτες που είχαν έρθει για να τον φάνε ζωντανό", σχολιάζει ο Αντον Λοσάδα, καθηγητής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου του Santiago de Compostela.

Αντιμέτωπος με τρεις νέους αντιπάλους - τον 44χρονο Σοσιαλιστή επικεφαλής Πέδρο Σάντσες, τον 38χρονο ηγέτη του ακροαριστερού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον κεντρώο 36χρονο επικεφαλής του Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα- τους νίκησε σαν να ήταν "ερασιτέχνες". Εκμεταλλευόμενο το φόβο της αλλαγής, καθώς η Ισπανία βγήκε από την κρίση, το κόμμα του ήρθε πρώτο στις δημοσκοπήσεις του Δεκεμβρίου και τα πήγε ακόμα καλύτερα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, λίγες μόλις μέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Είναι προφανές ότι είναι ένας μη χαρισματικός ηγέτης, αλλά έχει τέλειο έλεγχο του χρόνου και απίστευτη γνώση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων", δήλωσε ο Νάρκισο Μιτσαβίλα, εμπειρογνώμονας στην εκλογική ανάλυση που έχει δουλέψει ως σύμβουλος του Ραχόι. Διέβλεψε "ξεκάθαρα" ότι η αντιπαλότητα μεταξύ Ιγκλέσιας και Σάντσες θα τους εμποδίσει να σχηματίσουν κυβέρνησης της αριστεράς και "τους άφησε να το παλέψουν", πρόσθεσε. Στη συνέχεια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι Σοσιαλιστές -διαιρεμένοι και υπό πίεση- εκδίωξαν τον Σάντσες και επέλεξαν να αφήσουν τον Ραχόι να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, απέχοντας από την ψήφο εμπιστοσύνης του Σαββάτου.

Ο Ραχόι, γεννημένος το 1955 στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, στη συντηρητική, βορειοδυτική περιοχή της Γαλικίας, είναι ο μεγαλύτερος ενός προέδρου επαρχιακού δικαστηρίου. Έχει σπουδάσει νομική και στράφηκε στην πολιτική σε νεαρή ηλικία, όταν εντάχθηκε στη Λαϊκή Συμμαχία, το κόμμα που ιδρύθηκε από τους υπουργούς του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο, που αργότερα έγινε το PP. Αργότερα έγινε το δεξί χέρι του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος ήταν ισπανός πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004, όπου υπηρέτησε σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης κατά τα τελευταία χρόνια της ηγεσίας Αθνάρ, ο Ραχόι τον προστάτευσε από τις επικρίσεις για τον χειρισμό του στην υπόθεση διαρροής πετρελαίου στη θάλασσα μετά το ναυάγιο του πετρελαιοφόρου Prestige το 2002 ή τη συμμετοχή της Ισπανίας στην εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ο Αθνάρ τον όρισε ως διάδοχό του, αλλά ο Ραχόι έχασε δύο γενικές εκλογές από τους Σοσιαλιστές πριν οι ψηφοφόροι του δώσουν τελικά την πρωθυπουργία το 2011, ενώ η Ισπανία είχε υποστεί ήδη καταστροφές από την κρίση.

Θα καταφέρει να κυβερνήσει;

Σε μια σπάνια τηλεοπτική συνομιλία για την προσωπική του ζωή πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ραχόι είπε ότι ποτέ δεν είχε πολλές φίλες, αν και τελικά παντρεύτηκε στα σαράντα του και έχει δύο γιους. Στην πολιτική, έχει χαρακτηριστεί ως ένας "άκαμπτος" ή ακόμη και "αδιάλλακτος" πρωθυπουργός από τους ανθρώπους που είναι στο περιβάλλον του Σάντσες και τους ηγέτες στην Καταλονία, την πλούσια βορειοανατολική περιοχή της Ισπανίας όπου αναπτύσσεται το κίνημα ανεξαρτησίας απ' όταν ο Ραχόι ήρθε στην εξουσία.

Αλλά ενώ αναζητά στήριξη για την κυβέρνηση μειοψηφίας του - το PP έχει μόνο 137 κοινοβουλευτικές έδρες επί συνόλου 350- ο Ραχόι έχει υποσχεθεί "διάλογο" με τους αντιπάλους του. Παρόλα αυτά, ο ίδιος εμφανίζεται απρόθυμος να τροποποιήσει την πορεία των οικονομικών πολιτικών που χαρακτηρίζονται από σαρωτικές περικοπές δαπανών - ο λόγος για τον οποίο το τυχάρπαστο Podemos, που "γεννήθηκε" το 2014 από τις έντονες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας, αναπτύχθηκε τόσο γρήγορα.

Ο ίδιος ο Ραχόι παραδέχτηκε ότι έχει "πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που εμπλέκονται στην ηγεσία μιας κυβέρνησης μειοψηφίας". Υποσχέθηκε όμως να εργαστεί "καθημερινά για μια ικανή, σταθερή και μακροχρόνια κυβέρνηση". Αλλά το ιστορικό της θητείας του από το 2011 δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις διαπραγματεύσεις. Συχνά θεωρείται ο ηγέτης ο οποίος καταχράστηκε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του, χωρίς να καταφέρει να κερδίσει φίλους μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

"Πάνε οι εποχές που αγνοούνταν το Κοινοβούλιο" δήλωσε ο Άλμπερτ Ριβέρα, επικεφαλής του τέταρτου κόμματος Ciudadanos, του οποίου οι 32 βουλευτές και ένας ακόμα βουλευτής της αντιπολίτευσης ήταν οι μόνοι που ψήφισαν υπέρ του Ραχόι. Το φιλικό προς τις επιχειρήσεις κόμμα συμφώνησε να στηρίξει τον Ραχόι, παίρνοντας ως αντάλλαγμα ένα πακέτο έξι προϋποθέσεων που περιλαμβάνουν μέτρα για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού νόμου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η δημιουργίας μιας επιτροπής που θα ερευνήσει τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος διατηρούσαν ένα "μαύρο" ταμείο.

Ο Ραχόι έδωσε μια ιδέα του προγραμματισμένου τρόπου λειτουργίας του, λέγοντας ότι προτιμά να εργάζεται σε τομείς στους οποίους η συμφωνία είναι δυνατή και να αποφεύγει εκείνους που δεν είναι. Μπορεί να μην είναι τόσο απλό. Η πρώτη μάχη του πρωθυπουργού θα είναι να περάσει τον προϋπολογισμό του 2017 με τον οποία θα πρέπει να καταλήξει σε τρόπους για την εξεύρεση περίπου 5,5 δις ευρώ από περικοπές ή αυξήσεις φόρων, ώστε να ανταποκριθεί στον στόχος του 2017 για το έλλειμμα που συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι σοσιαλιστές είπαν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του Λαϊκού Κόμματος, επιμένοντας ότι ο Ραχόι θα πρέπει να αναζητήσει υποστήριξη αλλού.

Έρευνα της Barclays επεσήμανε ότι η Ισπανία αντιμετωπίζει δύο σοβαρά προβλήματα: την αύξηση των χρημάτων για να μειώσει το διογκωμένο έλλειμμά της και την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αιτήματος για ανεξαρτησία από την ισχυρή, βορειοανατολική περιοχή της Καταλονίας. "Είναι πιθανό η κυβέρνηση να μην αντέξει την πλήρη τετραετή θητεία", δήλωσε η εταιρεία.

Σύμφωνα με το νόμο, η Ισπανία δεν μπορεί να πάει σε νέες εκλογές μέχρι τον Μάιο, το νωρίτερο. Ο Ραχόι είπε ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετία και ότι νέες εκλογές είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό του. Αναλυτές πάντως επισημαίνουν ότι, ενώ για τον Ραχόι η κυβέρνηση μειοψηφίας είναι μια άγνωστη οντότητα, το κόμμα του αποδείχθηκε ικανό να διαχειριστεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας μεταξύ 1996 και 2000 υπό τον πρώην ηγέτη Χοσέ Μαρία Αθνάρ, κάνοντας διαπραγματεύσεις με όλα τα κόμματα, ακόμη και με τα εμπορικά συνδικάτα.

Υπέρ του Ραχόι είναι η δυναμική της ισπανικής οικονομίας μετά από 6 χρόνια ύφεσης που έληξε το 2013. Η οικονομική ανάπτυξη είναι σε καλό δρόμο για να φτάσει πάνω από το 3 τοις εκατό αυτό το έτος. Ξέρει, επίσης, ότι οι Σοσιαλιστές δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κι άλλες εκλογές. Τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δεσμευθεί να ανατρέψουν διάφορες βασικές νομοθετικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης Ραχόι, όπως νόμους για την εργασία και την εκπαίδευση, και έναν νόμο για την δημόσια ασφάλεια που πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα. Αλλά η βαθιά ριζωμένη αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα μπορούσε κάλλιστα να αποδειχθεί το ισχυρότερο χαρτί του Ραχόι.

foxnews.com, foxnews.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα