Λίστα τζιχαντιστών που καραδοκούν στην Ευρώπη παρουσίασε η Interpol

Η Interpol κυκλοφόρησε έναν κατάλογο με 173 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, που πιθανόν να έχουν εκπαιδευτεί για επιθέσεις αυτοκτονίας στην Ευρώπη. Ο κατάλογος καταρτίστηκε με τη χρήση πληροφοριών των ΗΠΑ από επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Τα ευρωπαϊκά δίκτυα αντιτρομοκρατίας προειδοποίησαν ότι οι απώλειες εδαφών του λεγόμενου "Ισλαμικού Κράτους" θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βομβιστές αυτοκτονίας που θα εκδικηθούν σε στόχους στην

Ευρώπη.

Η λίστα της Interpol, με ημερομηνία 27 Μαΐου, αναφέρει ότι μπορεί να υπάρχουν πάνω από 173 μαχητές του ISIS που "έχουν εκπαιδευτεί για να κατασκευάζουν και να τοποθετούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ώστε να προκαλέσουν σοβαρούς θανάτους και τραυματισμούς. Θεωρείται ότι μπορούν να ταξιδεύουν διεθνώς, συμμετέχοντας σε τρομοκρατικές δραστηριότητες ".

Δεν υπήρχε καμία απόδειξη ότι κάποιο από τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα έχει ήδη εισέλθει στην Ευρώπη, αλλά ένας ευρωπαίος αξιωματούχος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δήλωσε στον Guardian ότι ένας από τους λόγους που κυκλοφόρησαν τη λίστα στην Ευρώπη ήταν για να εντοπιστούν όσοι είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει σε ευρωπαϊκές χώρες. Το 2015, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι υπήρχαν 20.000 ξένοι μαχητές στο Ιράκ και στη Συρία, από τους οποίους περίπου 4.000 προέρχονταν από την Ευρώπη.

Ο κατάλογος καταρτίστηκε αρχικά από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών και βασίστηκε σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων σε κεντρικά αρχηγεία του IS στη Συρία και το Ιράκ. Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στο FBI προτού παραδοθούν στην Interpol. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φαινόταν σίγουρες για την αξιοπιστία των πηγών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση του καταλόγου.

Η λίστα επισημαίνει διάφορες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των υπόπτων κατά την στρατολόγησή τους, την τελευταία κατοικία τους, το όνομα της μητέρας τους, το όνομα του τζαμιού στο οποίο είχαν προσευχηθεί κατά τη διάρκεια της μάχης και φωτογραφίες.

Μια σημείωση που επισυνάπτεται στον κατάλογο της Ιντερπόλ που κυκλοφόρησε στην Ιταλία ανέφερε ότι όσοι βρίσκονται στη λίστα "μπορεί να έχουν εκδηλώσει προθυμία να διαπράξουν επίθεση αυτοκτονίας ή να γίνουν μάρτυρες για να υποστηρίξουν το Ισλάμ".

Η Interpol απευθύνει έκκληση στους εθνικούς της εταίρους να συνεισφέρουν για τυχόν πληροφορίες που ενδέχεται να έχουν σχετικά με τα ονόματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, ελπίζοντας να συγκεντρώσουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τους υπόπτους που θα τους διευκόλυναν να τους εντοπίσουν, όπως αριθμούς διαβατηρίων και ποινικά μητρώα. Ωστόσο, ο εντοπισμός παραμένει δύσκολος, καθώς συνήθως χρησιμοποιούν πλαστά στοιχεία.

Το εάν μαχητές του IS θα επιχειρήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για την τρομοκρατική οργάνωση τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, πιστεύουν οι ειδικοί της τρομοκρατίας. Με την πρόσφατη απελευθέρωση της Μοσούλης στο Ιράκ και την επικείμενη πτώση της Ράκα στη Συρία από τον υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμό, το IS θα μπορούσε να ανασυγκροτηθεί και να διαμορφώσει μια νέα βάση στη Συρία ή το Ιράκ ή πιο κοντά στην παραμεθόρια περιοχή στην Τουρκία.

dw.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα