Λεπτομέρειες για τις τελευταίες ώρες του Μουαμάρ Καντάφι

Το βίντεο με τις τελευταίες στιγμές του Μουαμάρ Καντάφι, πριν από έναν περίπου χρόνο, έκανε τον γύρο του κόσμου. Μέχρι σήμερα όμως, οι ακριβείς λεπτομέρειες για τον θάνατό του, στη Σύρτη, δεν ήταν σαφείς. Τώρα, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Human Rights Watch (Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -HRW) δημοσιεύει λεπτομερή 50σέλιδη έκθεση με τίτλο «Ο θάνατος ενός δικτάτορα: Αιματηρή εκδίκηση στη Σύρτη», στην οποία περιγράφει με λεπτομέρειες τις τελευταίες ώρες της ζωής του Καντάφι

αλλά και τις βίαιες συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε.

Ο Μανσούρ Ντάο, επικεφαλής ασφαλείας του Καντάφι, καταθέτει ως αυτόπτης μάρτυρας στους συντάκτες της έκθεσης με ποιο τρόπο η αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φυγαδεύσει τον έκπτωτο δικτάτορα δέχθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2011 νατοϊκή αεροπορική επίθεση. Τότε, ο Λίβυος ηγέτης αναγκάστηκε να κρυφτεί, μαζί με μερικούς από τους σωματοφύλακες του, σε ένα υπόγειο αγωγό αποχέτευσης, από όπου και τον ξετρύπωσαν οι αντάρτες. Μεταξύ άλλων ο Ντάο αναφέρει: «Η επίθεση στο κομβόι κατέστρεψε 14 αυτοκίνητα και σκότωσε τουλάχιστον 53 μέλη της συνοδείας του Καντάφι. Οι υπόλοιποι διαφύγαμε πεζοί, προσπαθώντας να βρούμε καταφύγιο σε μια παρακείμενη έπαυλη. Εκεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον Καντάφι να περιφέρεται φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος και να κουνάει ένα αυτόματο όπλο στο χέρι του. Όμως και η έπαυλη δέχτηκε επίθεση. Του μίλησα και τον έπεισα να κρυφτούμε στους αγωγούς αποχέτευσης».

Εξίσου περιγραφικός είναι και  ο Καλίντ Αχμεντ Ραΐντ, τοπικός διοικητής των ανταρτών στη Μισράτα: «Η όλη κατάσταση ήταν χαοτική. Η σκηνή ήταν βίαιη. Οταν ο Καντάφι συνελήφθη, λίγο μετά, τον έβαλαν να σταθεί πάνω στο καπό ενός αγροτικού φορτηγού, αλλά εκείνος έπεσε. Η κατάσταση ήταν πολύ μπερδεμένη, αφού πολλοί προσπαθούσαν μέσα στην οργή τους να τον χτυπήσουν για να πάρουν εκδίκηση. Εμείς καταλαβαίναμε πως θα πρέπει να τον προσάγουμε σε δίκη, αλλά δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το πλήθος». Και τονίζει: «Όταν ο Καντάφι μπήκε στο ασθενοφόρο ήταν σχεδόν ολόγυμνος και είχε χάσει τις αισθήσεις του. Όταν φτάσαμε στη Μισράτα, δύο ώρες μετά, ήταν ήδη νεκρός».

Το Παρατηρητήριο υποστηρίζει ότι οι αντάρτες στη Μισράτα αιχμαλώτισαν και αφόπλισαν τα μέλη της αυτοκινητοπομπής του Καντάφι και αφού τους είχαν υπό πλήρη έλεγχο τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, ενώ πολλούς τους εκτέλεσαν επιτόπου. «Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ομάδες ανταρτών της αντιπολίτευσης εκτέλεσαν τουλάχιστον 66 αιχμάλωτους του κομβόι που συνόδευε τον Καντάφι στην Σύρτη, την πατρίδα του λίβυου δικτάτορα», δήλωσε ο Πίτερ Μπούκαερτ, διευθυντής του HRW. «Πολλοί από αυτούς είχαν ακόμα τα χέρια τους δεμένα πίσω από τη πλάτη όταν βρέθηκαν. Οι φόνοι αυτοί συνιστούν την πολυπληθέστερη εκτέλεση αιχμάλωτων από δυνάμεις της αντιπολίτευσης κατά την οκτάμηνη σύγκρουση στη Λιβύη» αναφέρει.

http://www.independent.co.uk/news/world/africa/the-final-hours-of-gaddafi-8215767.html

Keywords
Τυχαία Θέματα