Κύπρος: Ανακοινώθηκε επίσημα η καταρχήν συμφωνία με τρόικα

Την επίτευξη σύγκλισης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της τρόικας επί των προτάσεων για συνομολόγηση Μνημονίου δανειοδότησης της Κύπρου από τον Μηχανισμό Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε επίσημα η Λευκωσία.

Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σύντομα θα απευθυνθεί στον λαό για το θέμα του Μνημονίου.

Σχετικά

με το θέμα του πραγματικού ύψους του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει περί τις αρχές Δεκεμβρίου με την ενδιάμεση έκθεση της εταιρίας, στην οποία έχει ανατεθεί να εκπονήσει ανεξάρτητη έκθεση για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημειώνεται.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, επιτρέπει πλέον στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμφωνία του Eurogroup εντός του Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία εξασφάλισης έγκρισης από τις αρμόδιες Αρχές ή και τα Κοινοβούλια των κρατών- μελών της Ευρωζώνης. Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, που αναμένεται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορέσει να αντλήσει από τον Μηχανισμό Σταθερότητας την απαραίτητη ρευστότητα που θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία να ξεπεράσει τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζει.

Τρόϊκα:Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Η Κύπρος συνεχίζει τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εξασφαλίσει ένα σχέδιο διάσωσης, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι τρεις οργανισμοί, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Η διάσωση, που θα αποτελέσει την πέμπτη εντός Ευρωζώνης, θα εστιάσει κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι λεπτομέρειες αυτού του κομματιού της βοήθειας θα ξεκαθαριστούν περαιτέρω έπειτα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του due-diligence που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως οι λύσεις χρηματοδότησης της Κύπρου θα είναι «συνεπείς με τη βιωσιμότητα του χρέους».

«Οι αρχές των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ έχουν κάνει καλή πρόοδο προς μια συμφωνία», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ρέν:Αποφασιστική πρόοδος

Την “αποφασιστική πρόοδο” που σημειώθηκε στις συζητήσεις μεταξύ της Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των κυπριακών αρχών καλωσόρισε ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν σχετικά με τις βασικές πολιτικές για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών, την αποκατάσταση ενός υγιούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη πλήρους συμφωνίας για το πρόγραμμα στήριξης της Κύπρου το οποίο μπορεί να οριστικοποιηθεί μετά τα ενδιάμεσα αποτελέσματα ενός εμπράγματου ελέγχου και μετά από συμφωνία του Γιούρογκρουπ. Τα αποτελέσματα αυτά αναμένονται τις προσεχείς εβδομάδες, καταλήγει ο επίτροπος οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ – Μ

Keywords
Τυχαία Θέματα