"Κλείδωσε" άφιξη των θεσμών δύο ημέρες μετά την ΔΕΘ

Μία πρώτη έλευση σε τεχνικό επίπεδο των Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση αλλά και για την υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ "κλείδωσε" σύμφωνα με πληροφορίες, να ξεκινήσει δύο μόλις μέρες μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από διαβουλεύσεις που αναμενόταν αυτήν εβδομάδα μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των τεσσάρων Θεσμών, αποφασίστηκε να έλθει αντιπροσωπία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων στις 11 Σεπτεμβρίου.

Θα παραμείνουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό για 5 με 10 μέρες ανάλογα με το αντικείμενο ενασχόλησής τους. Μετά θα αναχωρήσουν.

Όσο για τη μεγάλη άφιξη σε επίπεδο επικεφαλής των δανειστών, αυτή θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό, αναμένεται να γίνει από τις 16 Οκτωβρίου, δηλαδή αφού ολοκληρωθεί η Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση περίμενε μία πρώτη τεχνική συμφωνία ή έστω μία αποτίμηση περί προόδου, ούτως ώστε να προγραμματίσει μία έξοδο στις αγορές.

Και έτσι πλέον τα σενάρια επαναπροσδιορίζονται, βάζοντας στο τραπέζι και το σενάριο για μία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σε πολιτικό επίπεδο έως το Δεκέμβριο, αλλά και μία έξοδο στις αγορές τον ίδιο μήνα, την οποία προανήγγειλε χθες και ως αναγκαία ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Κ Λιαργκόβας.

Το κρίσιμο ραντεβού της 4ης Σεπτεμβρίου

Ουσιαστικά πριν από την έλευση των τεχνικών κλιμακίων, θα προηγηθεί ένα πολιτικό γεγονός στις Βρυξέλλες. Ο λόγος για τη σύνοδο του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να αποκαλυφθούν - μεταξύ πολλών άλλων - οι θέσεις που θα τηρήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πάντως, οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αλλάξει στην θέση του περί νέων μέτρων ακόμη και για το 2018, μία θέση που έφερε στην επιφάνεια το Capital.gr σε ρεπορτάζ του.

Μεσολαβεί στις 9/11 η Διεθνής Έκθεση αλλά και η επίσκεψη Macron στην Αθήνα και μετά, στις 15 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών σε επίπεδο Eurogroup. Tα αποτελέσματα όσων θα δουν και θα συζητήσουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα αποτυπωθούν στο Νέο EWG που έχει προγραμματιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου με στόχο να προετοιμάσει το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, αλλά και τις πολύ σημαντικές διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου.

Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι έως το τέλος Οκτωβρίου θα μπορέσει να εκταμιεύσει το τελευταίο μέρος του πακέτου δόσεων της δεύτερης αξιολόγησης (δηλαδή τα 800 εκατομμύρια ευρώ που συνδέονται με την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες που γίνονται με τη νέα ρήτρα η οποία ορίζει ότι πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ποσό ίσο με το 150% της δόσης που έλαβε δηλαδή των 800 εκατ. ευρώ του Ιουλίου προκειμένου να πάρει το επόμενο πακέτο).

Αν παρέλθει η 31η Οκτωβρίου, τότε ο ESM διατηρεί το δικαίωμα να επιστρέψει τα χρήματα που απομένουν (800 εκατ. ευρώ) στον μεγάλο "κουβά" του δανείου των 86 δισ. ευρώ και μετά μπορεί να συνδεθεί το ποσό με επόμενη αξιολόγηση.

Δεύτερο και μεγαλύτερο διακύβευμα για την κυβέρνηση είναι να υπάρχει ομαλή πορεία ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων, ώστε να σταλεί το μήνυμα που επιθυμεί προς τις αγορές και να γίνει δυνατό ένα νέο βήμα εξόδου σε αυτές. Επιθυμεί επίσης να έρθει η ρευστότητα των 5 δισ. ευρώ από το νέο πακέτο δόσεων (τόσα υπολογιζόταν ότι χρειάζεται η Ελλάδα αν ολοκληρωνόταν/ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τον Οκτώβριο).

Πλέον μένει να φανεί το κατά πόσο είναι εφικτό το σενάριο του Οκτωβρίου ή αν τα σενάρια που διακινούνται ήδη στην κυβέρνηση για αξιολόγηση έως τον Δεκέμβριο με αύξηση του "λογαριασμού" των προαπαιτούμενων από 66 σε 95 είναι αυτά που θα κυριαρχήσουν.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα