Κατάρρευση μιας κυβέρνησης μόλις ενός έτους

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 2015, ένα χρόνο πριν ορκιζόταν η δεύτερη κυβέρνηση της αριστεράς. Με νέα πρόσωπα, με έναν άνεμο ανανέωσης με υπουργούς όπως ο Πολάκης, ο Ξανθός, η Τζάκρη, ο Φίλης στο Παιδείας, η Γεροβασίλη κ.λπ.

Με το ηθικόν ακμαιότατον καθώς η νίκη λίγες ημέρες πριν ήταν μεγάλη αλλά και με μια σιγουριά ότι αφού ο κόσμος έφαγε το κουτόχορτο που του σέρβιρε ο Αλέξης, τότε η τετραετία είναι στο τσεπάκι τους.

Περιχαρής ο φίλος τους ο Παυλόπουλος τους όρκιζε όπως δεν θα όρκιζε ποτέ τη Νέα Δημοκρατία,

αλλά δεν πειράζει. Ο κόσμος έχει μνήμη.

Με τον Καμμένο να… δικαιώνεται αφού ξαναγίνεται υπουργός παρ’ ότι έπεσε στα τέσσερα με το μνημόνιο που υπέγραψε. Γενικώς μια ωραία ατμόσφαιρα και η προσμονή μιας τετραετίας που θα θριάμβευε ο σοσιαλισμός με ολίγη από ψεκασμένη κατεύθυνση.

Εκτός από τους ψεκασμένους, ηλίθιους ή πληρωμένους Συριζαίους, ποιος πιστεύει ένα χρόνο μετά ότι αυτή η κυβέρνηση θα βγάλει τετραετία; Πιθανότατα να μη βγάλει ούτε τον χειμώνα καθώς το «Βατοπέδι της Αριστεράς», δηλαδή το Καλογρίτσας – Gate και ό,τι αυτό έχει σύνδεση με τις τηλεοπτικές άδειες, προκαλούν σοβαρούς τριγμούς. Όπως έχουμε ξαναγράψει, η Νέα Δημοκρατία, ίσως και η χώρα ολάκερη, θα πρέπει να στήσει άγαλμα σ’ αυτόν τον… άγιο Παππά που έκανε τη γκάφα της ζωής του. Διότι μπορεί ο διαγωνισμός να ολοκληρωθεί κατά πως αυτός θέλει, όμως, είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση και η Αριστερά γενικότερα υπέστησαν σοβαρή ήττα και μάλλον μη αναστρέψιμη. Το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης απλά το έφαγε ο Παππάς για πρωϊνό. Και η υπόθεση με τις τηλεοπτικές άδειες είναι απλά η «γόμωση» για να σκάσει η λαϊκή οργή. Όχι κατ’ ανάγκη στους δρόμους, αλλά οι δημοσκοπήσεις (πέραν του αστείου με την… ντουντούκα) δείχνουν την κατάρρευση μιας κυβέρνησης μόλις ενός έτους.

Τι θα κάνει τώρα άραγε ο Τσίπρας; Έχει άλλους λαγούς στο καπέλο του; Το καλοκαίρι, αφού έφερε στη Βουλή σκληρά μέτρα, πούλησε την ιδέα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Τώρα μας μιλά για ανάπτυξη, έξοδο στις αγορές, πόλεμο στη διαπλοκή και άλλα χιλιοπαιγμένα σχέδια που όμως δεν έχουν καμιά βάση. Το μοναδικό όπλο του πρωθυπουργού, εκτός κι αν το ΣτΕ έχει άλλη άποψη και υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις, είναι ο ανασχηματισμός.

Ό,τι έχουν κάνει και προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή. Δεν είναι κάτι καινούργιο.

Τώρα ο Τσίπρας θα κάνει το ίδιο κόλπο, αλλά κανείς δεν πιστεύει πια στις μαγικές συνταγές. Ωραία. Θα αλλάξει τον Παππά και θα τον πάει σε παραγωγικό υπουργείο. Ε, να κάνει υπεύθυνο για τα μίντια τον… Τέρενς Κουίκ. Χρόνια κρατικοδίαιτος θα ξέρει πολλά…

Θα αλλάξει τον Φίλη για να ηρεμήσει η Εκκλησία. Να βάλει τη Σία Αναγνωστοπούλου να τελειώνουμε. Θα φύγει και ο Μπαλτάς για να ξαναβρεί το δρόμο του σοσιαλισμού και ο Δρίτσας για να ξεκουραστεί μιας και τον κούρασε η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Εντάξει, θα έρθει ο Λεβέντης, ο μπάρμπα Φώτης Κουβέλης να παίζει πρέφα με τον μπάρμπα Αλέκο;

Θα φύγει ο Σταθάκης από το Ανάπτυξης με μηδενικό έργο και ο Τσακαλώτος με ελάχιστη παρουσία στη χώρα και πολύ περισσότερη εκεί που πηγαίνει και είναι το παιδί για τα θελήματα;

Και τι έγινε; Άλλαξε ο Μανολιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Θα μιλήσει στον κόσμο για τη νέα προσπάθεια, ότι θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, ότι είμαστε σε καλό δρόμο και δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε κι άλλα τέτοια.

Τίποτε καινούργιο, τίποτε διαφορετικό από αυτά που είχαν γίνει εδώ και μερικές δεκαετίες στην Ελλάδα.

Το τελευταίο αποκούμπι, η τελευταία ευκαιρία για μια κυβέρνηση που καταρρέει και δημοσκοπικά αλλά και με βάση τις διαθέσεις της κοινωνίας, είναι ο ανασχηματισμός. Αυτό θα κάνει και ο Τσίπρας, εκτός κι αν τον προλάβουν τα γεγονότα.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα