Κ. Μητσοτάκης: Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το Σκοπιανό, ας παραιτηθούν

Ζήτημα δεδηλωμένης θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον ο Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο Σκοπιανό. Σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής", ο πρόεδρος της Νέας δημοκρατίας απευθύνει σαφή προειδοποίηση ότι "δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους". Ακυρώνει έτσι την ιδέα για σύγκλιση του Συμβουλίου

Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τονίζει ότι "αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον ζήτημα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν".

Ο κύριος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει ως πρωθυπουργός θα είναι το φορολογικό, ενώ επισημαίνει ότι θα έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, για αν ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος με πλειοψηφία που θα διασφαλίζει την άμεση εφαρμογή του, ώστε "να μην υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε:

Για το πρώτο νομοθετικό έργο που καταθέσει ως πρωθυπουργός

"Τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσουμε αφορούν τον τρόπο οργάνωσης του κυβερνητικού μας έργου και τον νέο φορολογικό νόμο. Η νέα κυβέρνηση θα είναι καινοτόμος, τόσο όσο προς τη δομή της όσο και ως προς τον τρόπο με τον με τον οποίο θα ασκήσει το έργο της. Κυρίως, όμως, θα είναι μια κυβέρνηση αξιοκρατική, που θα δώσει ευκαιρίες και σε σημαντικούς ανθρώπους εκτός πολιτικής. Ο φορολογικός νόμος θα περιέχει όλες τις εξαγγελίες μας και θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους πολίτες. Η μείωση φόρων, άλλωστε, αποτελεί κεντρικό πυλώνα της οικονομικής μας πολιτικής, για αυτό και, όπως έχω πει, είναι αδιαπραγμάτευτη θέση μου".

Για τους πλειστηριασμούς

λύση που προωθούμε έχει τρία σκέλη: πρώτον, τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών έτσι ώστε να στοχεύσουμε πρώτα δανειολήπτες που διαθέτουν υψηλό εισόδημα και περιουσία. Δεύτερον, την ενίσχυση της ευστάθειας του τραπεζικού συστήματος, αποτρέποντας άτακτους μαζικούς πλειστηριασμούς που έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών. Και τρίτον, τη συνολική ενεργητική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, καθώς οι πλειστηριασμοί δεν αποτελούν το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης του ζητήματος".

Για τον εκλογικό νόμο

"Όπως έχω πει επανειλημμένα, είμαστε υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα είναι πιο λειτουργικό, πιο αντιπροσωπευτικό και πιο αναλογικό από το σημερινό. Αλλά ταυτόχρονα ο νέος εκλογικό νόμος πρέπει να εξασφαλίζει σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις. Ήδη από την αρχή της δικής μας διακυβέρνησης θα θέσουμε το κρίσιμο αυτό θέμα σε όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου και θα προσπαθήσουμε ο νέος εκλογικός νόμος να ψηφιστεί με την αναγκαία εκείνη πλειοψηφία που θα διασφαλίσει την εφαρμογή του αμέσως, δίχως να χρειαστεί να υποστεί η χώρα τις αποσταθεροποιητικές συνέπειες της απλής αναλογικής που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".

Για τις πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να επιφέρει η διαφωνία του Πάνου Καμμένου στη χρήση του όρου "Μακεδονία" στη διαπραγμάτευση του Σκοπιανού

"Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τελείως αλλοπρόσαλλη στάση και σε αυτό το ζήτημα. Αν ο κ. Καμμένος δεν στηρίζει μια κεντρική κυβερνητική επιλογή, τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα δεδηλωμένης. Και περιμένουμε να τοποθετεί επιτέλους ο κ. Τσίπρας για το θέμα αυτό, αντί να ασχολείται μόνο για τον καλύψει για τα σκάνδαλα του. Με απλά λόγια, αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος για ένα μείζον θέμα εθνικής σημασίας, ας παραιτηθούν. Και για να προλάβω ένα πιθανό ερώτημα σας, είναι προφανές και αυτονόητο ότι δεν νοείται εθνική συνεννόηση χωρίς να υπάρξει προηγουμένως συγκεκριμένη και συμφωνημένη πρόταση από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους".

Μαξίμου: Να γνωστοποιήσει η ΝΔ τη θέση της για το όνομα της ΠΓΔΜ

"Ο κύριος Μητσοτάκης είναι καιρός να σοβαρευτεί και να καταλάβει, ότι ορισμένα εθνικής σημασίας θέματα δε μπορεί να προσεγγίζονται μέσα από το πρίσμα της μικροκομματικής σκοπιμότητας", τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

"Αν έχει σαφή θέση για το ονοματολογικό, καλό θα ήταν να τη γνωστοποιήσει στον ελληνικό λαό", επισημαίνει και προσθέτει: "Αν πάλι δυσκολεύεται, γιατί άλλα προτείνει ο αντιπρόεδρός του και άλλα η αδελφή του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, ας καταλάβει ότι το πρόβλημά του δε θα γίνει και πρόβλημα της χώρας".

ΝΔ: Θυμίζουμε στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι βρίσκονται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση

Με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία απαντά στο μέγαρο Μαξίμου, που ζητούσε από την αξιωματική αντιπολίτευση να γνωστοποιήσει τη θέση της για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

"Θυμίζουμε στους κ. Τσίπρα και Καμμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στην Κυβέρνηση και όχι στην Αντιπολίτευση.

Και καθώς υποθέτουμε ότι επικοινωνούν μεταξύ τους, αναμένουμε μια συγκεκριμένη και κοινή πρότασή τους για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Διότι όσο βρίσκονται ακόμη στην Κυβέρνηση, εκείνοι έχουν την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και όχι τα κόμματα της Αντιπολίτευσης".

Με tweet ο Ν. Κοτζιάς σχολιάζει τη στάση της ΝΔ για το Σκοπιανό

Με καυστικούς τόνους σχολιάζει σε tweet που ανάρτησε προ ολίγου στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς τη στάση της ΝΔ στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων σχετικά με την ελληνική στρατηγική.

ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρίς να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται. Γι'αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση" αναφέρει ο κ. Κοτζιάς

Nikos Kotzias@NikosKotzias

Η ΝΔ θέλει να αποκαλύψουμε δημόσια την διαπραγματευτική μας στρατηγική για ονοματολογικό/ΦΥΡΟΜ. Πρόβλημα που εκείνη άφησε άλυτο καθότι ο Μητσοτάκης συγκρούονταν, χωρις να παραιτηθεί, με εσωκομματικούς αντίπαλους. Συγκρούσεις που συνεχίζονται.Γι'αυτό και αδυνατεί να προτείνει λύση

8:46 μ.μ. - 23 Δεκ 2017

1010 απαντήσεις4747 Retweet6969 "μου αρέσει"

Κουμουτσάκος σε Κοτζιά: Δική σας η ευθύνη της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Με ανάρτησή του στο Twitter απάντησε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

"Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης που ξεκίνησε δική σας. Το πρόβλημα της εσωτερικής σας διαίρεσης επίσης δικό σας. Δεν θα σας το λύσει η ΝΔ", έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή:AΠΕ-ΜΠΕ-capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα