Ισπανία: Νεκρός ο οδηγός του βαν - Tο χρονικό του τρόμου, νέο βίντεο-ντοκουμέντο

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η ισπανική αστυνομία, αναζητώντας τους δράστες που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επίθεση με το φορτηγό που σκόρπισε χθες τον θάνατο στην Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, όπου 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, ο 17χρονος Moussa Oukabir (αδερφός του Driss Oukabir που συνελήφθη χθες ως ύποπτος και η φωτογραφία του οποίου είχε

κατακλύσει τα διεθνή ΜΜΕ) που θεωρούνταν ο βασικός ύποπτος και οδηγός του βαν ενδέχεται να είναι νεκρός.

Λίγες ώρες μετά από την αιματηρή επίθεση στην Λας Ράμπλας, η αστυνομία σκότωσε πέντε υπόπτους, σε δεύτερη επίθεση με όχημα που έλαβε χώρα στην πόλη Καμπρίλς της Καταλονίας, όπου έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν και μία γυναίκα έχασε τη ζωή της (ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 14). Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές Αρχές, οι πέντε ύποπτοι που πέθαναν συνδέονται με την επίθεση στην Λας Ράμπλας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Ο 17χρονος MoussaOukabir φέρεται να είναι ένας από τους πέντε αυτούς υπόπτους που σκοτώθηκαν στην Καμπρίλς. Όπως είπε νωρίτερα η αστυνομία, τα στοιχεία οδηγούν εκεί, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις.



The Telegraph ✔@Telegraph

Spain stands strong

5:56 PM - Aug 18, 2017

118118 Replies 2,3262,326 Retweets 2,7292,729 likes

"Σχεδίαζαν πολύ μεγαλύτερη επίθεση"

Σύμφωνα με το σενάριο που ερευνούν οι Αρχές και με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι δράστες σχεδίαζαν την επίθεση, εδώ και αρκετό καιρό, σε ένα σπίτι στο Αλκανάρ, μία μικρή πόλη νότια της Βαρκελώνης. Πρόκειται για το σπίτι, όπου το βράδυ της Τετάρτης, σημειώθηκε έκρηξη, αφήνοντας έναν νεκρό. Η αστυνομία εικάζει ότι οι ένοικοι του σπιτιού κατασκεύαζαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για μία ή περισσότερες επιθέσεις στη Βαρκελώνη.

Τέσσερις συλλήψεις - Ποιους αναζητά η αστυνομία

Ο Moussa Oukabir - Πηγή: Twitter/Guardian

Ο 17χρονος Moussa Oukabir φέρεται να ήταν ο οδηγός του φορτηγού στην Λας Ράμπλας - ο οποίος μετά από την επίθεση διέφυγε με τα πόδια.

Εικάζεται ότι χρησιμοποίησε την ταυτότητα του αδερφού του για να νοικιάσει δύο φορτηγά, το ένα για την επίθεση και το άλλο για να διαφύγει (το οποίο και βρέθηκε σε μια πόλη βόρεια της Βαρκελώνης). Ο αδερφός του (ο Driss από το Μαρόκο) συνελήφθη χθες και φέρεται να αρνείται την εμπλοκή του, λέγοντας ότι η ταυτότητα του είχε κλαπεί.

Επίσης, έχουν συλληφθεί ακόμη τρία άτομα (στο σύνολο 4) - δύο εκ των οποίων είναι επίσης από το Μαρόκο και ένας από τη Μελίγια. Είναι ηλικίας 21, 27, 28, και 34 ετών. Οι τρεις συλλήψεις έγιναν στην καταλανική πόλη Ρίπολ και η τέταρτη στο Αλκανάρ.

Οι Αρχές αναζητούν επίσης άλλα τρία άτομα.

Οι 3 ύποπτοι που αναζητούν οι Αρχές - Πηγή: El Pais

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

- 14 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (13 στη Βαρκελώνη και μία ακόμη γυναίκα στην Καμπρίλς), 130 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 17 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

- Τα θύματα προέρχονται από 34 διαφορετικές χώρες.

- Έχουν γίνει 4 συλλήψεις, 5 ύποπτοι σκοτώθηκαν στη δεύτερη επίθεση στην Καμπρίλς. Ο 17χρονοςMoussaOukabirφέρεται να ήταν ο οδηγός του φορτηγού στην Λας Ράμπλας και να είναι μεταξύ των 5 νεκρών. Αναζητούνται 3 ακόμη άτομα.

- Οι δύο επιθέσεις συνδέονται μεταξύ τους και η αστυνομία εκτιμά ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον 8.

- Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Βαρκελώνη.

Το χρονικό

Οι πρώτες εικόνες από το "φορτηγό του θανάτου", την ώρα που κατευθύνεται προς το πλήθος ανθρώπων στην Λας Ράμπλας, έρχονται στο φως με βίντεο - ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα η El Pais.

Τετάρτη, βράδυ: Μια έκρηξη σημειώνεται σε σε σπίτι στο Αλκανάρ. Ένας άνθρωπος πεθαίνει. Η αστυνομία πιστεύει ότι πρόκειται για τον χώρο, όπου οργανωνόταν η επίθεση.

Πέμπτη, 17.50 (ώρα Ελλάδας): Ένα φορτηγό πέφτει σε πλήθος στην Λας Ράμπλας της Βαρκελώνης, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους. Ο οδηγός διαφεύγει με τα πόδια.

Πέμπτη, 19.30: Η αστυνομία βρίσκει ένα δεύτερο φορτηγό, στην πόλη Βικ, 80 χλμ. βόρεια από τη Βαρκελώνη

Παρασκευή, 02.00: Δεύτερη επίθεση με όχημα λαμβάνει χώρα στην Καμπρίλς, ένα θέρετρο νότια της Βαρκελώνης. Η αστυνομία σκοτώνει πέντε υπόπτους. Επτά άνθρωποι τραυματίζονται, εκ των οποίων η μία γυναίκα χάνει τη ζωή της.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα