Ήρθαν οι… Ούννοι και τα κατέστρεψαν όλα

Εδώ και πολλά χρόνια, αυτή την περίοδο συνηθίζουμε να γράφουμε για το δύσκολο φθινόπωρο και τον ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα. Κάθε χρόνο τα ίδια λέμε σε μια χώρα που δε λέει να χαμογελάσει λίγο. Κάτι πήγε να γίνει το καλοκαίρι του 2014, κάπως είχε ισορροπήσει η οικονομία, υπήρχε μια αισιοδοξία πως μπορούμε να βγούμε από το τούνελ, όμως, ήρθαν οι… Ούννοι και τα κατέστρεψαν όλα. Όχι μόνο οι καταστροφείς της Αριστεράς αλλά κι όλοι εκείνοι οι «δεξιοί» και οι κεντρώοι που έδωσαν μάχη για να επικρατήσει ο λαϊκισμός, ο κρατισμός,

το ψέμα και η τζάμπα υπόσχεση.

Σήμερα, 15 ημέρες πριν από το ημερολογιακό τέλος του καλοκαιριού, μπορούμε με κάθε βεβαιότητα να πούμε ότι οι επόμενοι μήνες του έτους θα είναι ιδιαίτεροι. Και από πλευράς κοινωνικής αναταραχής και από πυκνές πολιτικές εξελίξεις που ούτε και σήμερα μπορούν να προσδιοριστούν.

Το όψιμο συνεταιράκι του Τσίπρα, ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει τις εκλογές στο μυαλό του. Δεν περιμέναμε βεβαίως έναν άνθρωπο που μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν γραφικός και ξαφνικά έγινε ρυθμιστής των εξελίξεων, να μας πει ότι οι εκλογές είναι πιο πιθανές από ποτέ.

Όμως, δεν αποκλείονται όλα τα δεδομένα. Από μια διάλυση της κυβέρνησης και σχηματισμό άλλης από την παρούσα βουλή μέχρι και πιο ακραίες καταστάσεις τύπου… Βενεζουέλας και πιο αυταρχικές τύπου Τουρκίας.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι για την πλειονότητα του ελληνικού λαού. Τα αποθέματα τελειώνουν, το «λίπος» και τα λεφτά κάτω από τα στρώματα στερεύουν και μαζί και οι αντοχές. Είναι πλέον σίγουρο ότι τα «μπάνια του λαού» θα είναι οι μοναδικές ανέφελες ημέρες αυτής της χρονιάς. Έρχονται σοβαρές εξελίξεις που δεν είναι κατ’ ανάγκη καλές. Ίσως να την γλιτώσαμε στο παρά πέντε πέρυσι, όμως, κανείς δεν μας εγγυάται μια νέα κρίση που θα είναι και η τελική.

Αυτό το φθινόπωρο έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς θα κριθεί αν οι θυσίες του ελληνικού λαού έπιασαν τόπο. Αν η οικονομία μπαίνει σε μια αναπτυξιακή τροχιά που μπορεί σταδιακά να επαναφέρει την ισορροπία στη χώρα. Ο Τσίπρας και ο ακομβίωτος στρατηγός είχαν υποσχεθεί ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Τελικά μάλλον βουλιάζουμε όλο και περισσότερο.

Τα έσοδα του κράτους θα κρίνουν και την ανάπτυξη και το αν θα ενεργοποιηθούν πιο δύσκολα μέτρα. Δυστυχώς δε φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης. Έπειτα από ένα καλό πρώτο εξάμηνο που συγκρίνεται όμως με αυτό του 2015 όπου δεν πλήρωνε κανείς μετά τις εκλογές, έρχεται μια πιο δύσκολη περίοδος. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα γεμίσουν τα ταμεία, κανείς δεν πιστεύει ότι θα πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι. Επομένως, μέσα στο φθινόπωρο δεν αποκλείονται βόμβες στα δημόσια οικονομικά που θα φέρουν κόφτες.

Και μέσα σε όλα αυτά η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα ακόμη σοβαρό κύμα προσφύγων. Η απόφαση των Γερμανών να στείλουν 3.000 μετανάστες στην Κρήτη δείχνει τις προθέσεις όλων. Αν μια χώρα όπως η Ελλάδα που είναι κατεστραμμένη οικονομικά αναγκαστεί να γίνει η Νήσος Έλις της Ευρώπης, αντιλαμβάνεται κανείς πώς μπορεί να χαθεί ο έλεγχος.

Ένας έλεγχος που έχει ήδη χαθεί στην κοινωνία. Οι δομές υγείας είναι διαλυμένες και ο Πολάκης ασχολείται με αιμορροΐδες. Η Παιδεία είναι σε μαύρο χάλι και ο Φίλης θέλει να κάνει μόνιμους και τους εργαζόμενους στα ιδιωτικά σχολεία. Η ασφάλεια του πολίτη είναι στα Τάρταρα, ειδικά εκεί όπου στοιβάζονται χιλιάδες ταλαιπωρημένοι αλλοδαποί. Οι συμπλοκές και τα μαχαιρώματα αστυνομικών είναι μόνον η αρχή.

Και σα να μη φτάνουν όλα αυτά έρχεται και η βόμβα των κόκκινων δανείων που πρέπει να απασφαλιστεί αλλά είναι δύσκολο. Όταν οι πλειστηριασμοί θα πληθύνουν και τα funds αγοράσουν δάνεια με 10 σεντς το ευρώ τότε να δούμε πώς η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την βίαιη έξοδό της.

Πώς λοιπόν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες ημέρες μέχρι το τέλος της χρονιάς; Και πώς μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε πολιτικά και επιχειρηματικά αλισβερίσια θα μπορέσει να αντέξει την πίεση που θα της ασκηθεί;

Παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι θέλουν να φύγει αυτή η κυβέρνηση, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου που πιστεύει ότι οι εκλογές θα χειροτερεύσουν την κατάσταση. Η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο στασιμοχρεοκοπίας και πολιτικής χρεοκοπίας. Σίγουρα δεν μπορούμε να περιμένουμε καλύτερες ημέρες. Εκτός κι αν οι διεθνείς εξελίξεις συμβάλουν σ’ αυτό. Αν οι ΗΠΑ λόγω εκλογών πιέσουν για μια καλή λύση για την Ελλάδα ή αν οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί αντιληφθούν ότι διαλύουν την οικογένεια της ΕΕ.

Κάντε λοιπόν τα μπάνια σας Έλληνες, γιορτάστε τη Μεγαλόχαρη. Γιατί θαύματα δε γίνονται και η πραγματικότητα θα είναι πολύ σκληρή.

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα