ΗΠΑ: Το τελικό ντιμπέιτ - Η Χίλαρι… με στρατηγική Τραμπ

Τον πατρονάρισε. "Επιτρέψτε μου να μεταφράσω ότι μπορώ" δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για το φορολογικό σχέδιο του. Τον διέκοψε. Όταν ο Τραμπ καυχήθηκε για το χλιδάτο ξενοδοχείο στο Λας Βέγκας που φέρει το όνομά του, η Κλίντον έσκυψε στο μικρόφωνο της και είπε χαμογελώντας: "Κατασκευασμένο με κινεζικό χάλυβα". Τον χλεύασε. Όταν ο Τραμπ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν "δεν την σέβεται καθόλου", η Κλίντον έθεσε ευθέως τον λόγο για τον οποίο ο Πούτιν

προτιμά φαινομενικά τον Τραμπ: "Προτιμά να έχει μια μαριονέτα ως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών" είπε.

Στο τρίτο και τελευταίο προεδρικό ντιμπέιτ, η Κλίντον χειρίστηκε τον Τραμπ με μια εκπληκτική νέα προσέγγιση: τη δική του. Ξεπερνώντας τις συμβάσεις, μετατράπηκε σε αδυσώπητο βασανιστή του, κρατώντας μια υπεροπτική στάση απέναντί του επανειλημμένα και αναπτύσσοντας κάποιες από τις δικές του τακτικές εναντίον του. Ο σχετικά υποτονικός και σε μεγάλο βαθμό αδύναμος Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος που εμφανίστηκε επί σκηνής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Λας Βέγκας είχε μια διαφορετική εικόνα από τον υποψήφιο που η Αμερική έχει παρακολουθήσει κατά τους τελευταίους 16 μήνες.

Ο Τραμπ ήταν, για μεγάλο μέρος του ντιμπέιτ, παραδόξως ήρεμος και νηφάλιος. Διέκοψε ελάχιστες φορές- γι' αυτόν. Σε ένα ντιμπέιτ που οι σύμμαχοί του είχαν προβλέψει ότι θα είναι 90 λεπτά λεκτικού πολέμου, ο Τραμπ φαινόταν ήρεμος και έχοντας εγκαταλείψει τα πολεμοχαρή ένστικτά του. Επανειλημμένα παράτησε τις προσπάθειες να απαντήσει στα αιχμηρά σχόλια της Κλίντον, η οποία κυριάρχησε στην αντιπαράθεση από την αρχή, κάνοντάς τους συνεχώς επιθέσεις.

Όσον αφορά τα πισωγυρίσματα στο θέμα της μετανάστευσης, η Κλίντον του επιτέθηκε σκληρά, υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει εργαζόμενους χωρίς χαρτιά για την κατασκευή του Trump Tower - ακόμα και απειλώντας τους, όπως είπε, με απέλαση.

Ο Τραμπ, ο οποίος μέχρι την Τετάρτη σπάνια άφηνε σχόλιο να "πέσει κάτω", δεν απάντησε.

Στη μεγαλύτερη έκπληξη της βραδιάς, επέτρεψε στην Κλίντον να αποφύγει εντελώς μια ερώτηση από τον συντονιστή Chris Wallace του Fox News, σχετικά με καταγγελίες για σεξουαλικά παραπτώματα εναντίον του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον και ποιος είναι ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ίδια στην προσπάθεια να δυσφημίσει τις γυναίκες που κατηγορούν τον σύζυγό της.

Κατά καιρούς, ο Τραμπ ήταν ανεξήγητα ευγενικός. Ενώ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με τη δεύτερη τροπολογία, ο Τραμπ παρατήρησε ότι η αντίπαλός του μπορεί να του έκανε έμμεσα φιλοφρόνηση, αναφέροντας την έγκριση του για την Εθνική Ένωση Όπλων. "Δεν ξέρω αν η Χίλαρι το είπε αυτό σαρκαστικά", είπε, με ασυνήθιστη ηπιότητα. Κατά περιόδους, όταν ο Τραμπ ξαναέβρισκε τον παλιό, γνωστό του εαυτό, φαινόταν ασταθής και αμυντικός. Όταν η Κλίντον τον αποκάλεσε μαριονέτα του Πούτιν, ο Τραμπ έδωσε μια τελείως χλιαρή απάντηση. " Όχι μαριονέτα ", είπε. "Εσύ είσαι η μαριονέτα". Ποτέ δεν εξήγησε τι θα μπορούσε να εννοεί.

Μετά από δύο ιστορικά καυστικά ντιμπέιτ, η Κλίντον είχε τελικά την πολιτική συζήτηση που επιθυμούσε. Αλλά στο μεταξύ, αναπτύσσοντας τις προτάσεις της για προσιτά κολέγια και αύξηση του κατώτατου μισθό, επιτέθηκε άγρια στην καριέρα του Τραμπ, στα οικονομικά του και τις ευαισθησίες του, παρουσιάζοντάς τον ως έναν "ελαφρύ" τύπο με την ιδιοσυγκρασία ενός κακομαθημένου παιδιού. Όσον αφορά την εμπειρία του είπε: "Την ημέρα που εγώ βρισκόμουν στην αίθουσα του Λευκού Οίκου και παρακολουθούσα την επιδρομή που έφερε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώπιο της δικαιοσύνης, αυτός παρουσίαζε το 'Celebrity Apprentice' (τηλεοπτικό ριάλιτι) " είπε η Κλίντον. Όσον αφορά τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές του, σε σύγκριση με το έργο του Ιδρύματος Κλίντον, είπε υποτιμητικά: "Ευχαρίστως να συγκρίνω αυτό που κάνουμε με αυτά που κάνει το Ίδρυμα Τραμπ, το οποίο έλαβε χρήματα από άλλους ανθρώπους και αγόρασε ένα τεράστιο πορτρέτο του Ντόναλντ". "Ποιος το κάνει αυτό;", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις φημισμένες διαπραγματευτικές ικανότητες του Τραμπ είπε δηκτικά: "Πήγε στο Μεξικό. Είχε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του Μεξικού. "Απέτυχε και στη συνέχεια ξεκίνησε έναν πόλεμο στο Twitter, επειδή ο πρόεδρος του Μεξικού, δήλωσε 'δεν πληρώνουμε για εκείνο τον τοίχο'".

Ο Τραμπ προσπάθησε πολύ να κρατήσει τον ρυθμό του. "Σειρά μου" είπε. "Το μόνο πράγμα που υπερτερείς είναι η εμπειρία" δήλωσε ο Τραμπ. Και όμως φάνηκε σαφές μέσα από αυτή την τελευταία αντιπαράθεση ότι υπήρχε ένα κενό στη γνώση, ή τουλάχιστον στις ικανότητες διαχείρισης των προεδρικών υποψηφίων. "Ρίξτε μια ματιά στο Start-Up που υπέγραψαν," είπε ο Τραμπ σε ένα σημείο, προφανώς αναφερόμενος στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων. Υπό πίεση, η Κλίντον ανέπτυξε το λεπτομερές σχέδιο της για την αναμόρφωση του ισχύοντος συστήματος για τη μετανάστευση, φέρνοντας ως παράδειγμα μια κόρη χωρίς χαρτιά που οι γονείς της φοβούνται ότι θα απελαθεί. Η απάντηση του Τραμπ φάνηκε πολύ λιγότερο σίγουρη: Αφού επανέλαβε το σχέδιό του για να χτίσει ένα τείχος στα μεξικανικά σύνορα, πέταξε μια ατάκα μια ατάκα κατ 'ευθείαν από γουέστερν του Χόλιγουντ. "Έχουμε κάποιους κακούς 'Hombres' εδώ, και θα πάμε να τους βγάλουμε έξω", είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2008 σχετικά με τον έλεγχο των όπλων, ο Τραμπ εμφανίστηκε χαλαρός, εστιάζοντας την απάντησή του στα συναισθήματα της Κλίντον μετά την απόφαση. "Η Χίλαρι ήταν εξαιρετικά αναστατωμένη, πολύ θυμωμένη", είπε. Ενώ η ώρα περνούσε, η Κλίντον έβρισκε συνεχώς ευκαιρίες για να κάνει τον Τραμπ να φαίνεται ολοένα και πιο ασήμαντος. Σημείωσε ότι μετά από την απογοήτευση που δεν πήρε ούτε ένα βραβείο ΕΜΜΥ για το τηλεοπτικό του ριάλιτι, ο Τραμπ είχε ισχυριστεί ότι τα βραβεία είναι στημένα - ακριβώς όπως ισχυρίζεται και τώρα για τις εκλογές. Ο Τραμπ δεν απογοήτευσε. "Θα έπρεπε να το είχε πάρει", είπε ειρωνικά.

Η Κλίντον άφησε να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα βρει έναν τρόπο για να ξεφύγει από την πληρωμή των εισφορών του. "Η συμβολή μου στην πληρωμή της Κοινωνικής Ασφάλισης θα ανέβει, όπως και του Ντόναλντ -αν υποθέσουμε ότι δεν θα βρει τρόπο να ξεφύγει" είπε προκαλώντας τον. "Τι κακιά γυναίκα" απάντησε ο Τραμπ.

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα