ΗΠΑ: Ο Πούτιν έδωσε την εντολή για την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές

23:32 7/1/2017 - Πηγή: Antinews

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηύθυνε την τεράστια κυβερνοεπίθεση με στόχο την ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με έκθεση κορυφαίων μυστικών υπηρεσιών της χώρας, την οποία παρέδωσαν την Παρασκευή στον Τραμπ.

Οι αξιωματούχοι παρουσίασαν ομόφωνα τα συμπεράσματά τους στον Τραμπ, σε μια δίωρη ενημέρωση στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη, που έφερε τους ηγέτες των μυστικών υπηρεσιών

της Αμερικής αντιμέτωπους με τον πιο έντονο επικριτή τους, τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος έχει επανειλημμένα θέσει υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της Ρωσίας. Η συνάντηση ήρθε μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ. Λίγο μετά την αποχώρηση από τη σύσκεψη, αξιωματούχοι μυστικών δημοσιοποίησαν την αποχαρακτηρισμένη, καταδικαστική έκθεση που περιέγραφε την εκλεπτυσμένη κυβερνοεπίθεση ως μέρος μιας συνεχιζόμενης ρωσικής προσπάθειας να αποδυναμώσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και των δημοκρατικών θεσμών της. Η έκθεση - μια σχεδόν ανήκουστη, σε πραγματικό χρόνο αποκάλυψη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που υπονομεύουν την νομιμότητα του προέδρου τη στιγμή που είναι έτοιμος να τις διευθύνει- αφήνει να εννοηθεί ότι ο Τραμπ ήταν ο ευνοούμενος υποψήφιος του Πούτιν.

Ο Ρώσος ηγέτης, αναφέρει η έκθεση, προσπάθησε να δυσφημήσει την Κλίντον, και η έκθεση δείχνει λεπτομερώς αυτό που οι αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει στον Πρόεδρο Ομπάμα μια μέρα νωρίτερα: ότι η νίκη του Τραμπ ακολούθησε μια περίπλοκη, πολύπτυχη κυβερνοεπίθεση, στόχος της οποίας ήταν να βοηθήσει τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε δεν περιλαμβάνει τις αποδείξεις από τη διαβαθμισμένη έκδοση, που περιγράφει τις πληροφορίες για τις πηγές και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για τη συλλογή των πληροφοριών από τον Πούτιν και τους συνεργάτες του. Μεγάλο μέρος της έκθεσης επικεντρώνεται στην απροκάλυπτη προπαγάνδα του Κρεμλίνου.

Η έκθεση αποτελεί ένα πολιτικό πλήγμα για τον Τραμπ. Αλλά είναι επίσης μια επικίνδυνη στιγμή για τις υπηρεσίες πληροφοριών που έχουν γίνει πιο ισχυρές μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, αλλά έπρεπε να αποκρούσουν τους ισχυρισμούς για υπερβολική παρέμβαση κατά τον πόλεμο του Ιράκ.

Πούτιν και η Ρωσική Κυβέρνηση φιλοδοξούσαν να βοηθήσουν την εκλογή του Τραμπ, όταν ήταν δυνατόν, και να αμαυρώσουν την υπουργό Εξωτερικών Κλίντον" αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Ο Τραμπ, ο οποίος συχνά ειρωνεύεται τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μέσω Twitter, εξέδωσε γραπτή δήλωση που φάνηκε να παραδέχεται κάποια ρωσική συμμετοχή. Αλλά δεν αναφέρει τίποτα για το συμπέρασμα ότι ο Πούτιν είχε επιδιώξει να βοηθήσει την υποψηφιότητά του, εκτός από την επιμονή του ότι εξακολουθεί να πιστεύει πως οι ρωσικές επιθέσεις δεν είχαν καμία επίδραση στην έκβαση των εκλογών.

Η γραπτή δήλωση του εκλεγέντος Προέδρου ήρθε λίγες ώρες αφού ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του στους New York Times ότι ο σάλος σχετικά με τις ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα "πολιτικό κυνήγι μαγισσών" που πραγματοποιείται από τους αντιπάλους του, οι οποίοι, όπως είπε, ήταν στενοχωρημένοι επειδή έχασαν. "Η Κίνα, σχετικά πρόσφατα, χάκαρε 20 εκατομμύρια ονόματα κυβερνητικών στελεχών", είπε, αναφερόμενος στην παραβίαση των υπολογιστών στο Γραφείο της Διεύθυνσης Προσωπικού στα τέλη του 2014 και στις αρχές του 2015. "Γιατί κανείς δεν μιλά για αυτό; Πρόκειται για ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών".

nytimes.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα