Η βρετανική αστυνομία σταματά να διαβιβάζει πληροφορίες στις ΗΠΑ για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ

Η βρετανική αστυνομία έχει σταματήσει να μοιράζεται στοιχεία από την έρευνα σχετικά με το τρομοκρατικό δίκτυο πίσω από την βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά από σειρά διαρροών που εξόργισαν τους ανακριτές και την κυβέρνηση. Η απαγόρευση περιορίζεται μόνο στην έρευνα του Μάντσεστερ. Η βρετανική αστυνομία πιστεύει ότι οι διαρροές είναι άνευ προηγουμένου όσον αφορά το εύρος, τη συχνότητα και τις ενδεχόμενες ζημιές τους.

Η Downing Street δεν ήταν πίσω από την απόφαση της αστυνομίας του Μάντσεστερ να σταματήσει

να μοιράζεται πληροφορίες με τις αμερικανικές υπηρεσίες, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να επιτρέπεται στις αστυνομικές αρχές να λαμβάνουν ανεξάρτητες αποφάσεις. "Αυτό είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας", δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Η αστυνομία και το Υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι σχέσεις μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που συνήθως είναι εξαιρετικά στενές, έχουν τεθεί υπό πίεση από την κλίμακα των διαρροών από αξιωματούχους των ΗΠΑ στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Αφού προήδρευσε της συνάντησης της έκτακτης συνεδρίασης της Cobra, η Τερέζα Μέι δήλωσε: "Θα καταστήσω σαφές στον Πρόεδρο Τραμπ ότι οι πληροφορίες που μοιράζονται μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας μας πρέπει να παραμείνουν ασφαλείς". Αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα. Πριν από τη διάσκεψη κορυφής, η πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με άλλους ηγέτες για την παγκόσμια προσπάθεια να ηττηθεί η τρομοκρατία και να απομακρυνθεί το εξτρεμιστικό υλικό από το διαδίκτυο. Είπε ότι η εγχώρια απειλή της τρομοκρατίας βρίσκεται ακόμα σε κρίσιμο επίπεδο, που σημαίνει ότι μια επίθεση μπορεί να επίκειται, και κάλεσε το κοινό να παραμείνει σε επαγρύπνηση.

Την Παρασκευή, η πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, αν και η προγραμματισμένη παρουσία της μειώθηκε μια μέρα λόγω του υψηλότερου επιπέδου της εγχώριας τρομοκρατικής απειλής. Η πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα "είναι επικεφαλής μιας συζήτησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για το πώς θα συνεργαστούμε για να αποτρέψουμε τη σχεδίαση online τρομοκρατικών επιθέσεων και να σταματήσουμε την εξάπλωση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας μίσους στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης".

Βρετανοί αξιωματούχοι εξοργίστηκαν την Τετάρτη, όταν οι New York Times δημοσίευσαν φωτογραφίες περίπλοκων τμημάτων της βόμβας από τις εγκληματολογικές έρευνες, οι οποίες φοβούνται θα μπορούσαν να περιπλέξουν την έρευνα, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν έξι ακόμη συλλήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο ακόμη στη Λιβύη.

Ήταν η τελευταία από μια σειρά διαρροών σε δημοσιογράφους των ΗΠΑ που φάνηκε να προέρχονται από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, μεταφέροντας δεδομένα που είχαν μοιραστεί μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Μια ανώτερη πηγή του Whitehall δήλωσε: "Αυτές οι εικόνες από το εσωτερικό του αμερικάνικου συστήματος είναι σαφώς τρομακτικές για τα θύματα, τις οικογένειές τους και το υπόλοιπο κοινό. Έχουν κατατεθεί διαμαρτυρίες σε κάθε σχετικό επίπεδο μεταξύ των βρετανικών αρχών και των αμερικανών ομολόγων μας. Αφορούν, χωρίς καμία αμφιβολία, το τεράστιο ενδιαφέρον μας για το θέμα αυτό. Είναι απαράδεκτο".

Οι επικεφαλής της αστυνομίας επέκριναν επίσης τις διαρροές. Ένας εκπρόσωπος της εθνικής αντιτρομοκρατικής αστυνομίας δήλωσε: "Αξιολογούμε ιδιαίτερα τις σημαντικές σχέσεις που έχουμε με την αξιόπιστη υπηρεσία πληροφοριών μας, την επιβολή του νόμου και την ασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Όταν παραβιάζεται αυτή η εμπιστοσύνη υπονομεύει αυτές τις σχέσεις και υπονομεύει τις έρευνές μας και την εμπιστοσύνη των θυμάτων, των μαρτύρων και των οικογενειών τους. Αυτή η ζημιά είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν περιλαμβάνει μη εξουσιοδοτημένη αποκάλυψη δυνητικών στοιχείων στη μέση μιας μεγάλης έρευνας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας".

Ο δήμαρχος του Μάντσεστερ, Άντι Μπέρναμ, επέκρινε ακόμη περισσότερο τις διαρροές, λέγοντας ότι ήταν αλαζονικές και ασεβείς. Η απαγόρευση ανταλλαγής πληροφοριών με τις ΗΠΑ σχετικά με μια τόσο σημαντική έρευνα είναι άνευ προηγουμένου, ακόμα περισσότερο επειδή η θηριωδία έχει πιθανές συνέπειες στις προσπάθειες των ΗΠΑ να αποτρέψουν παρόμοιες επιθέσεις που απευθύνονται σε αμερικανικούς στόχους. Η απαγόρευση περιγράφεται ως προσωρινή και η βρετανική αστυνομία εξετάζει εάν μπορεί να λάβει εγγυήσεις για να σταματήσει περαιτέρω διαρροές.

Η βρετανική αστυνομία είναι οργισμένη καθώς τη στιγμή που οι αξιωματικοί της καταδιώκουν ένα ύποπτο δίκτυο τρομοκρατίας, με επιδρομές που θεωρούνται τόσο επικίνδυνες που εκτελούνται από ένοπλους αξιωματικούς, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαδίδουν ευαίσθητες πληροφορίες.

Η Μέι θα εκφράσει τις ανησυχίες της στον πρόεδρο των ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα προωθήσει τη στρατιωτική συμμαχία για να ενταχθεί στον συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Οι εικόνες που δημοσιεύθηκαν από τους New York Times αποκάλυψαν ότι η συσκευή που χρησιμοποίησε ο Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος σκότωσε 22 ανθρώπους, είχε γίνει με "προνοητικότητα και φροντίδα", θέτοντας ερωτήματα στους ερευνητές σχετικά με το πώς κατασκευάστηκε και από ποιον. Ο Αμπεντί είχε μεταφέρει ένα μεταλλικό κιβώτιο που περιείχε "καλά συσκευασμένα" εκρηκτικά, μεταλλικά παξιμάδια και βίδες σε ένα κουτί πιθανότατα μέσα σε ένα σακίδιο Karrimor, όπως έδειξαν τα διαρρεύσαντα στοιχεία. Η συσκευή ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να μπορεί να διεισδύσει σε μεταλλικές πόρτες και σε τοίχους από τούβλα. Ο Αμπεντί πυροδότησε τη βόμβα με το αριστερό του χέρι.

Η δύναμη της έκρηξης ήταν τέτοια, ώστε ο κορμός του να αποκολληθεί από το υπόλοιπο σώμα του και να βρεθεί πέρα από το φουαγιέ, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν σε μία περιφέρεια γύρω από τον βομβιστή.

Το είδος των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει είναι μια κοινή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας. Οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ένα κοινό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη συνέχεια διανέμονται μεταξύ διαφόρων ειδικών στις ΗΠΑ. Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ συγκαταλέγονται μεταξύ των σημαντικότερων εταίρων πληροφοριών στον κόσμο, με την υπηρεσία παρακολούθησης του Ηνωμένου Βασιλείου GCHQ να μοιράζεται πληροφορίες με την NSA, η MI6 με τη CIA και η MI5 με το FBI. Αλλά οι γραμμές δεν είναι άκαμπτες και οι πληροφορίες συχνά μοιράζονται ευρύτερα.

Την Τετάρτη, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ είχε επιπλήξει τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας για τη διαρροή του ονόματος του βομβιστή στα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προτού δημοσιευθεί στη Βρετανία, αλλά οι προειδοποιήσεις της φαίνεται ότι δεν είχαν αντίκτυπο. "Είμαι πολύ σαφής με τους φίλους μας ότι αυτό δεν πρέπει να συμβεί ξανά", δήλωσε η Ραντ.
Για το θέμα ρωτήθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στις Βρυξέλλες, πριν από τη συνεδρίαση των ηγετών του ΝΑΤΟ. Όπως είπε: "Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι πολύ σημαντική. Η ανταλλαγή πληροφοριών βασίζεται στην εμπιστοσύνη και είδαμε στο ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια ότι μπορέσαμε να μοιραστούμε πληροφορίες με έναν καλό τρόπο και αυτό είχε μεγάλη σημασία για τη συμμαχία και για όλους τους συμμάχους". Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω καθώς "δεν ήξερε τι πραγματικά συνέβη". Πρόσθεσε ότι ήταν ένα διμερές ζήτημα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα