Η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει στα προ κρίσης επίπεδα

Η ευρωζώνη "αψήφησε την απαισιοδοξία" στην αρχή του έτους, καθώς τα οικονομικά μεγέθη της νομισματικής ένωσης ανήλθαν τελικά σε ένα επίπεδο στο οποίο είχαν φτάσει τελευταία φορά το 2008. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε σε ένα εκπληκτικά ισχυρό 0,6 % κατά τους τρεις μήνες έως το Μάρτιο, σύμφωνα με την Eurostat. Ο ρυθμός αύξησης ήταν δύο φορές πιο ισχυρός από εκείνον που παρατηρήθηκε το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους.

Ενώ δεν δόθηκε κάποια ανάλυση των στοιχείων για το ΑΕΠ, οι αναλυτές είπαν ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης είχαν επωφεληθεί από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση. Η ανάκαμψη της κατανάλωσης των νοικοκυριών και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων "πυροδότησαν" το μπλοκ. Η ισχυρή επίδοση της ευρωζώνης συγκρίνεται με την μικρότερη αριθμητικά ανάπτυξη στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, που αναπτύχθηκαν κατά 0,4% και 0,1% αντίστοιχα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ωστόσο, οι δύο αγγλόφωνες οικονομίες ανέκτησαν τα μεγέθη προ κρίσης πολύ νωρίτερα. Οι ΗΠΑ πέτυχαν το ορόσημο το 2011, και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε δύο χρόνια μετά.

Ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, δήλωσε ότι η εγχώρια ζήτηση "θα εξακολουθεί να στηρίζει" τη ζώνη του ευρώ με ορμή. Ο Pictet αναμένει ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,8% το 2016. Οι αναλυτές σχολίασαν ότι ήταν "μια καλή ημέρα" για τα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης, καθώς άλλα στοιχεία αποκάλυψαν ότι η ανεργία είχε υποχωρήσει. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 10,2 % τον Μάρτιο, στα χαμηλότερα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο μέσον της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους το 2011. Το επίπεδο της ανεργίας ήταν 10,4 % τον Φεβρουάριο, και 11,2 % ένα χρόνο νωρίτερα.

Ο Martin Janicko, οικονομολόγος της Moody’s Analytics, είπε ότι ήταν "ιδιαίτερα ενθαρρυντικό" το γεγονός ότι πέφτει η ανεργία στη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ιταλία. Και συνέχισε: "Οι χώρες της περιφέρειας είχαν τις μεγαλύτερες πτώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη τους". Ωστόσο, ένα άλλο δελτίο της Eurostat αποκάλυψε ότι η ευρωζώνη είχε πέσει βαθύτερα σε αποπληθωρισμό. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 0,2% κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία, μεγαλύτερη μείωση από την πτώση 0.1% του προηγούμενου μήνα.

Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχει δηλώσει στο παρελθόν την πεποίθησή του ότι ο πληθωρισμός "θα μπορούσε να γίνει και πάλι αρνητικός", αλλά ότι θα επιταχυνθεί σταδιακά προς το στόχο της κεντρικής τράπεζας κοντά στο 2 %. Ο Cathal Kennedy, της RBC Capital Markets, δήλωσε ότι ο μέσος μετρούμενος πληθωρισμός μειώνεται από την ασθενή αύξηση των τιμών στη Γερμανία και το χρονοδιάγραμμα του Πάσχα. Ως εκ τούτου, ο Kennedy λέει ότι "είναι απίθανο η ΕΚΤ να επηρεάζεται υπερβολικά από μερικούς μήνες με χαμηλό ή αρνητικό πληθωρισμό".

Πρόσθεσε ότι οι πολιτικοί είναι πιο πιθανό να καθίσουν και να περιμένουν να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος των μέτρων τόνωσης τους, όπως η ποσοτική χαλάρωση και τα αρνητικά επιτόκια, πριν από τη λήψη περαιτέρω μέτρων για την ενίσχυση του πληθωρισμού.

telegraph.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα