Η Μαρίν Λεπέν έχασε, αλλά η γαλλική ακροδεξιά δεν έχει "τελειώσει"

13:13 8/5/2017 - Πηγή: Antinews

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας δεν θα εξαφανιστεί από το πολιτικό τοπίο μόνο και μόνο επειδή η Μαρίν Λεπέν έχασε τη μάχη για την προεδρία. Η Λεπέν μπορεί να ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον ανεξάρτητο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν - καθώς οι ψηφοφόροι από τη δεξιά και την αριστερά ένωσαν τις δυνάμεις τους για να την αποκλείσουν- αλλά παρόλα αυτά κέρδισε σχεδόν 11 εκατομμύρια ψήφους. Η Λεπέν αμέσως μετά τα αποτελέσματα δεσμεύτηκε να επανεξετάσει ριζικά και θα επανεφεύρει το πολιτικό

της κίνημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μετονομασίας του Εθνικού μετώπου. Τα αποτελέσματα ήταν ένα εκπληκτικό, ιστορικό υψηλό για το αντιευρωπαϊκό, αντιμεταναστευτικό κόμμα που κατά τη διάρκεια της εκστρατείας οι αντίπαλοί του το κατηγόρησαν ως ρατσιστικό, ξενοφοβικό, αντισημιτικό και αντιμουσουλμανικό, παρά τις προσπάθειες δημοσίων σχέσεων της Λεπέν για την "αποτοξίνωση" της εικόνας της τα τελευταία χρόνια.

Η παρουσία του κόμματος στο επίκεντρο της γαλλικής πολιτικής - όπου οι ιδέες του τροφοδοτούνται τακτικά από τα κυρίαρχα κόμματα- θεωρείται πλέον τόσο δεδομένη που η παρουσία της Λεπέν στον προεδρικό τελικό γύρο έγινε αποδεκτή ως αναπόφευκτη από την πολιτική τάξη. Η Λεπέν δεν αντιμετώπισε το σοκ και τις μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους που αντιμετώπισε ο πατέρας της φτάνοντας στον τελικό γύρο το 2002.

Οι πολιτικοί επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι κανείς δεν θα πρέπει να διαγράψει τη γαλλική ακροδεξιά μετά την ήττα της Μαρίν Λεπέν. Το Εθνικό Μέτωπο κερδίζει αργά αλλά σταθερά έδαφος τα τελευταία 45 χρόνια και οι σταθερά ανοδική του πορεία στις εκλογές πρέπει να θεωρηθεί μακροπρόθεσμα. Τα θέματα στα οποία το κόμμα προσπάθησε να επικεντρωθεί και να εκμεταλλευτεί -η τρομοκρατική απειλή, η κρίση των προσφύγων, η μετανάστευση, η μαζική ανεργία, η αποβιομηχανοποίηση, ψηφοφόροι που αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα - είναι απίθανο να εξαφανιστούν αμέσως.

"Το Εθνικό Μέτωπο δεν έχει τελειώσει", δήλωσε ο Jean-Yves Camus, διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ριζοσπαστικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Jean-Jaurès στο Παρίσι. "Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η αγορά εργασίας θα αλλάξει προς το καλύτερο τα επόμενα χρόνια. Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης θα σταματήσουν τα επόμενα χρόνια. Έτσι μπορεί να υπήρχε πτώση για το Front National, αλλά εάν η κατάσταση είναι άσχημη και το 2022 [κατά την εποχή των επόμενων προεδρικών εκλογών], θα μπορούσαν να αυξηθεί ξανά".

Απ' όταν ανέλαβε την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου η Μαρίν Λεπέν από τον πατέρα της πριν από έξι χρόνια, το κόμμα αύξησε σταθερά τα ποσοστά τους στις εκλογές, κερδίζοντας ποσοστά πάντα σε τοπικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές εκλογές. Έχει δημιουργήσει μια τοπική παρουσία τοπικών αξιωματούχων και αυξημένη συμμετοχή. Η ρητορική και οι κύριες ανησυχίες - συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης και της θέσης του Ισλάμ στη Γαλλία - κατέλαβαν ολοένα και περισσότερο χώρο στη συζήτηση για τα γαλλικά εθνικά θέματα της Γαλλίας και έχουν κατακλύσει την παραδοσιακή δεξιά και ακόμη και την αριστερά.

Εντούτοις, μέσα στο Εθνικό Μέτωπο, θα υπάρξουν εσωτερικές διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο η Λεπέν έκανε την εκστρατεία της. Το αμφισβητούμενο κεντρικό μανιφέστο που υποσχέθηκε την έξοδο από το ευρώ θεωρήθηκε ότι αποθάρρυνε τους ψηφοφόρους που χρειαζόταν να κερδίσουν από τη δεξιά. Ήταν μία πηγή της αμφιταλαντεύσεως και εμπλοκής στο κόμμα. Οι εμφανίσεις της Λεπέν στα τηλεοπτικά debate θεωρήθηκαν επιθετικές, ακανόνιστες και εντελώς αντίθετες με τον αρχικό της στόχο να εμφανιστούν "προεδρική" και καθησυχαστική για την εκστρατεία. Αυτή η εξαιρετικά επικριθείσα τηλεοπτική εμφάνιση φάνηκε επίσης να της κοστίζει τους ψηφοφόρους του δευτέρου γύρου από την παραδοσιακή δεξιά, που θα μπορούσαν διαφορετικά να την έχουν στηρίξει.

Η νεότερη γενιά αξιωματούχων του κόμματος που θέλουν να μετακινήσουν το Εθνικό Μέτωπο από τα χρόνια της αντιπολίτευσης σε μια ευκαιρία στην εξουσία θα αναστατώσουν την πολιτική κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά η προσωπική θέση της Λεπέν, προς το παρόν, θεωρείται ασφαλής. Διοικεί το κόμμα της από την κορυφή προς τη βάση και δεν έχει αφήσει περιθώρια σε ανώτερα στελέχη να την αμφισβητήσουν. Η ανιψιά της και μέλος του κοινοβουλίου Μαριόν-Μαρεσάλ Λεπέν, είναι πιο σκληρή, πιο Καθολική και κοινωνικά συντηρητική από τη θεία της και ενδιαφέρεται περισσότερο για συμμαχίες με δεξιούς πολιτικούς παρά για να προσπαθήσει να κερδίσει ψηφοφόρους από την αριστερά. Θεωρείται ότι έχει ένα ισχυρό μέλλον στο κόμμα αλλά δεν βρίσκεται σε άμεση θέση να αναλάβει την εξουσία.

Η άμεση εστίαση του Εθνικού Μετώπου είναι τώρα οι γαλλικές κοινοβουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε δύο γύρους στις 11 και 18 Ιουνίου. Το κόμμα έχει μόνο δύο βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών και το σημερινό σύστημα ψηφοφορίας -το οποίο δεν διαθέτει αναλογική αντιπροσώπευση- καθιστά δύσκολο για την άκρα δεξιά να μεταφράσει εκατομμύρια προεδρικές ψήφους σε εδάφη εκλογικής περιφέρειας. Το Εθνικό Μέτωπο ελπίζει να κερδίσει τουλάχιστον 15 βουλευτές, οι οποίοι θα αρκούσαν για να έχει τη δική του κοινοβουλευτική ομαδοποίηση, αλλά εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το πώς η αριστερά, η δεξιά και το νεοσύστατο κεντρώο κίνημα του Μακρόν En Marche! θα αποφασίσει να θέσει τους αντίπαλους υποψηφίους.

Είναι επίσης πιθανό να πρέπει να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τις οικονομικές έρευνες σχετικά με την χρηματοδότηση των κομμάτων, που απειλούσαν να επισκιάσουν τον προεδρικό αγώνα. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η Λεπέν αρνήθηκε να παραστεί σε αστυνομική ανάκριση σχετικά με έρευνα για το αν το κόμμα της καταχράστηκε πάνω από 300.000 ευρώ από ευρωπαϊκά δημόσια κονδύλια για να πληρώσει παράνομα τους γάλλους εργαζόμενους του κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, η Λεπέν είναι πιθανό να αντιμετωπίσει αυτούς τους ισχυρισμούς και να ανακριθεί από την αστυνομία.

Ο αριθμός των ψήφων στην Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών έδειξε ότι είχε αυξήσει την υποστήριξη του κόμματός της σε ένα μέρος της βιομηχανοποιημένης βόρειας και βορειοανατολικής πλευράς της χώρας καθώς και στην "καρδιά" του κόμματος στο νότο αλλά και στις κεντρικές και τις αγροτικές και τις περιφερειακές περιοχές μέσα και έξω από μικρές πόλεις. Στον πρώτο γύρο, το Εθνικό Μέτωπο ήταν το πρώτο κόμμα μεταξύ της εργατικής τάξης και είχε αυξημένη υποστήριξη στο δημόσιο τομέα, σε τομείς όπως η αστυνομία. Επίσης αύξησε τις ψήφους του στις ηλικίες μεταξύ 35-49 ετών.

Οι υπεύθυνοι στρατηγικής του κόμματος πρέπει τώρα να αποφασίσουν εάν αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε έδρες στο κοινοβούλιο. Η Λεπέν δεν είπε αν θα είναι και η ίδια υποψήφια για το κοινοβούλιο.

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα