Η Γερμανία εγκαταλείπει την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ

22:59 5/6/2017 - Πηγή: Antinews

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να μεταφέρει τα αεροσκάφη και το στρατιωτικό της προσωπικό από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, καθώς η Τουρκία αρνείται να επιτρέψει επισκέψεις Γερμανών βουλευτών. Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον Λέγεν δήλωσε ότι θα μετεγκατασταθούν στην αεροπορική βάση Αζράκ της Ιορδανίας.

Τα γερμανικά αεροσκάφη Tornado πραγματοποιούν αποστολές αναγνωρίσεων στο Ιράκ και τη Συρία από το Ιντσιρλίκ, βοηθώντας τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ δυνάμεις να

πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος. Οι γερμανο-τουρκικές συνομιλίες κατέρρευσαν σήμερα στην Άγκυρα. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι 250 γερμανοί στρατιώτες και στρατιωτικός εξοπλισμός θα πρέπει να μεταφερθούν από το Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία. Ο λόγος, εξήγησε, ήταν ότι ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου του είπε ότι δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν επισκέψεις στη βάση από γερμανούς βουλευτές.

Σύμφωνα με την Φον ντερ Λέγεν, η Ιορδανία συμφώνησε να φιλοξενήσει το γερμανικό στρατό στο Αζράκ. Είπε ότι θα υπάρξει αναστολή των γερμανικών επιτηρητικών πτήσεων για μερικές εβδομάδες. Η Γερμανία έχει επίσης ένα αεροπλάνο στο Ιντσιρλίκ για τον ανεφοδιασμό αεροπλάνων που συμμετέχουν στην αεροπορική εκστρατεία εναντίον του IS.

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει επισήμως τη μεταφορά αργότερα εντός του μήνα.

Λεκτικές επιθέσεις

Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία εμπόδισε μια ομάδα Γερμανών βουλευτών να επισκεφθεί το Ιντσιρλίκ, επικαλούμενη την απόφαση της Γερμανίας να χορηγήσει άσυλο σε Τούρκους στρατιώτες τους οποίους κατηγορεί για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου έτους. Περισσότεροι από 400 Τούρκοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, μέλη του δικαστικού σώματος και άλλοι αξιωματούχοι και οι συγγενείς τους έχουν υποβάλει αιτήσεις για πολιτικό άσυλο στη Γερμανία. Κάποιες έχουν γίνει γνωστές, αν και η Γερμανία δεν έχει δώσει ακριβή στοιχεία.

Ένας έντονος λεκτικός πόλεμος ξέσπασε μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ στην πορεία προς το δημοψήφισμα της Τουρκίας στις 16 Απριλίου, που οδήγησε στο να αποκτήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νέες σημαντικές εξουσίες. Ο Τούρκος πρόεδρος εξαγριώθηκε που η Γερμανία εμπόδισε τους Τούρκους υπουργούς που ήταν υπέρ του να κάνουν εκστρατεία σε γερμανικό έδαφος και κατηγόρησε το Βερολίνο για συμπεριφορά "ναζιστικού στυλ".

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία εξακολουθεί να ανησυχεί για την κράτηση του Γερμανού-Τούρκου δημοσιογράφου της Die Welt, Ντενίζ Γιουτσέλ, στην Τουρκία.

bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα