Η ΕΕ εξετάζει πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας

H Eυρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, μετά τα κατασταλτικά μέτρα που έλαβε η τουρκική κυβέρνηση ως απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Ο Τούρκος πρόεδροςΡετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και διάφοροι αξιωματούχοι της ΕΕ αμφισβητούν κατά πόσο έχει νόημα η συνέχεια των διαπραγματεύσεων εν μέσω επικρίσεων για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία -δύο θεμελιώδεις παράγοντες για την ένταξη στην ΕΕ.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε "έντονη ανησυχία" για τα σχέδια

επαναφοράς της θανατικής ποινής, το κλείσιμο εφημερίδων και τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης. Όπως ανέφερε, αυτές "είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και υπονομεύουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Τουρκία".

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει έκθεση για την πορεία του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας. Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης που έχει στην κατοχή της η Wall Street Journal, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις της με την Τουρκία. Οι κυβερνήσεις της Ένωσης είναι διχασμένες ως προς το θέμα, κυρίως λόγω της βοήθειας, σύμφωνα με κάποιους, της Τουρκίας στο προσφυγικό. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι "θα είναι σημαντικό λάθος εξωτερικής πολιτικής" να παγώσουν οι διαπραγματεύσεις, εκτός και αν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή.

Παρόλα αυτά, δήλωσε ότι θεωρεί υπεύθυνο τον Ερντογάν, εάν η Άγκυρα δεν εκπληρώσει τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποσπάσει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν. Σε ομιλία του στην Μπριζ, ο Γιούνκερ τόνισε ότι το καθεστώς της βίζας δεν θα χαλαρώσει, εάν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τα κριτήρια, στα οποία περιλαμβάνεται η τροποποίηση του αντιτρομοκρατικού νόμου. "Ό,τι κάνουν σήμερα οι τουρκικές αρχές με οδηγεί να πιστέψω ότι τελικά η Τουρκία δεν θέλει να προετοιμασθεί για την τήρηση των ευρωπαϊκών κανόνων", είπε. "Έχουμε ανάγκη την Τουρκία... αλλά δεν μπορούμε να απαρνηθούμε τις βασικές μας αρχές», προειδοποίησε.

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στην Τουρκία: Προστατεύστε τη Δημοκρατία

Σε ισχυρή καταδίκη της Τουρκίας για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και τη δίωξη κούρδων βουλευτών προχώρησε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, μια μέρα πριν από την έγκριση και δημοσίευση της έκθεσης προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Σε μια καταδικαστική κοινή δήλωση, η ΕΕ καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την κοινοβουλευτική δημοκρατία της, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και του δικαιώματος του καθενός σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ως υποψήφια χώρα και να επαναφέρει την ασυλία για τους κουρδικής καταγωγής βουλευτές.

Η ΕΕ αναφέρει ότι η ασυλία πρέπει να ισχύει για όλους τους βουλευτές χωρίς διακρίσεις και οι αποφάσεις σχετικά με την άρση της πρέπει να βασίζονται σε ουσιαστικά και συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με διαφανή κριτήρια και χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες. Η ΕΕ καταδικάζει επίσης τις ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και της διολίσθησης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία.

"Οι καινούριες σκέψεις για την εισαγωγή ενός νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο για την επαναφορά της θανατικής ποινής, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, συμπεριλαμβανομένων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, το περαιτέρω κλείσιμο των μέσων ενημέρωσης και τα εντάλματα σύλληψης κατά των δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του αρχισυντάκτη της εφημερίδας Τζουμχουριέτ και αρκετών μελών του προσωπικού της, αλλά και πιο πρόσφατα η σύλληψη των συμπροέδρων του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του HDP, καθώς και η κράτηση πολλών από τα μέλη του Κοινοβουλίου είναι εξαιρετικά ανησυχητικές εξελίξεις που αποδυναμώνουν το κράτος δικαίου, τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και συνιστούν διολίσθηση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Τουρκία, ενώ οξύνουν τις εντάσεις στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και συνεισφέρουν στην περαιτέρω πόλωσης της τουρκικής κοινωνίας εν γένει" αναφέρει η δήλωση.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, προσθέτει, "καταδικάζουν έντονα την τρομοκρατική επίθεση στην Ντιγιάρμπακιρ και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα θύματα και στις οικογένειές τους. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της πιστεύουν ακράδαντα ότι όλες οι επιθέσεις βίας και της τρομοκρατίας πρέπει να σταματήσουν και τα όπλα να σιγήσουν. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συμπαραστέκονται στην Τουρκία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας του ΡΚΚ, που συμπεριλαμβάνεται από τα κράτη μέλη της στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο αγώνας της Τουρκίας είναι νόμιμος, αλλά πρέπει να γίνεται με πλήρη τήρηση των βασικών αρχών της δημοκρατίας, της αναλογικότητας και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να επιστρέψει σε μια αξιόπιστη πολιτική διαδικασία και σε έναν πραγματικό πολιτικό διάλογο, ο οποίος, όπως λέει, είναι απαραίτητος για τη χώρα, τη δημοκρατία και τη σταθερότητα στην περιοχή. Τα κράτη μέλη μάλιστα της υπενθυμίζουν ότι η απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2016 για να επιτρέψει την άρση της βουλευτικής ασυλίας του μεγάλου αριθμού των βουλευτών του Κοινοβουλίου είναι ένα θέμα που εγείρει σοβαρές ανησυχίες.

wsj.com, reuters.com, reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα