Η Διεθνής Διαφάνεια επικρίνει την ΕΚΤ για υπέρβαση της εντολής της στην κρίση της ευρωζώνης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα λανθασμένα έδρασε κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης και θα πρέπει να αποχωρήσει από την "τρόικα" των διεθνών παρατηρητών διάσωσης, σύμφωνα με τον θεματοφύλακα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τη Διεθνή Διαφάνεια. Σε μια ανασκόπηση των ενεργειών της κεντρικής τράπεζας, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με αξιωματούχους της ΕΚΤ, η έκθεση ζητά από την ΕΚΤ να τεθούν υπό μεγαλύτερο έλεγχο τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, λέγοντας ότι η εντολή τους να διασφαλίσουν τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη έχει ωθηθεί σε "οριακό σημείο" για την αντιμετώπιση της κρίσης. "Το πλαίσιο λογοδοσίας της ΕΚΤ δεν είναι κατάλληλο για τις ριζικές πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο", αναφέρει η έκθεση.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης απηχούν την κριτική διαφόρων κυβερνήσεων της ευρωζώνης στην ΕΚΤ, για το ρόλο της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του μπλοκ, αλλά είναι πιθανό να ληφθούν σοβαρά υπόψη στο πλαίσιο της τράπεζας, λόγω του ότι η ίδια επιτρέπει στη Διεθνή Διαφάνεια να αναθεωρεί τις ενέργειές της. Στο πλαίσιο των συστάσεών της, η Διεθνής Διαφάνεια κάλεσε την ΕΚΤ να δημοσιεύει τα ημερολόγια όλων των ανώτατων στελεχών της και να δημοσιοποιεί όλες τις αποφάσεις και τις γνωμοδοτήσεις της. Συνέστησε, επίσης, η κεντρική τράπεζα να μην παρακολουθεί πλέον τις διεθνείς διασώσεις, κάτι που έχει κάνει μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν από τη συνθήκη της ΕΕ, η ΕΚΤ έχει περιορισμένη αλλά αυστηρή εντολή να εξασφαλίζει "τη σταθερότητα των τιμών", κάτι που έχει ερμηνευθεί ως στόχος για τον πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2 τοις εκατό. Ωστόσο, η Διεθνής Διαφάνεια προειδοποίησε ότι η ιερή και απαραβίαστη ανεξαρτησία της τράπεζας παρέχει στην ΕΚΤ "μια εξαιρετική διακριτική ευχέρεια" να προβαίνει σε σημαντικές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης, η οποία πρώτα έπληξε την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα το 2010 και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην Ισπανία και στην Κύπρο. Αυτό περιλαμβάνει "μυστικές" επιστολές που στάλθηκαν από την τράπεζα προς τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, που κατέστησαν σαφές ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ εξαρτάται από τις προσπάθειες μεταρρύθμισης των οικονομικών και την απόφαση για την άρση της απλής χρηματοδότησης για τις ελληνικές τράπεζες μετά την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Τέτοια επεισόδια υπογραμμίζουν τις "σοβαρές πιέσεις για το θεσμικό καθεστώς που διέπει τη μερική εξαίρεση της ΕΚΤ από την αρχή της δημοκρατικής λογοδοσίας", αναφέρει η έκθεση. Η ΕΚΤ αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει τα ημερολόγια των μελών του διοικητικού συμβουλίου της όταν κορυφαίοι κεντρικοί τραπεζίτες δέχθηκαν πυρά επειδή συνάντησαν τραπεζίτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λίγες ώρες πριν από σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Ο ρόλος της στην τραπεζική διάσωση έχει επίσης αμφισβητηθεί. Το 2015, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εμφανίστηκε ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ιρλανδία, όπου και αρνήθηκε ότι διέταξε την κυβέρνηση να διασώσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα με κάθε κόστος.

Για να αποφευχθούν οι παρεκτροπές και οι πολιτικές παρεμβάσεις, η έκθεση καλεί την ΕΚΤ πρώτα να κερδίζει την σύμφωνη γνώμη του προέδρου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πριν απαιτήσει οτιδήποτε από τις κυβερνήσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική υποστήριξη της. Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συστάσεις της Διεθνούς Διαφάνειας. "Είναι καθήκον των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων να ενισχύσουν περαιτέρω τη νομιμότητά τους, τόσο με την ενίσχυση της δημοκρατικής λογοδοσίας τους, όσο και δείχνοντας ότι πληρούν τους στόχους που έχουνε ήδη αναλάβει" είπε.

ft.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Antinews