«Η αποτυχημένη πολιτική της CIA»

Η διαμάχη για τη χρήση βασανιστηρίων από την CIA κρύβει δύο σημαντικές πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τον οποίο υποτίθεται ότι διεξάγει ο οργανισμός. Η πρώτη είναι ότι αυτός ο πόλεμος αποδεδειγμένα έχει αποτύχει, καθώς το Isis -τρομοκράτες με οποιονδήποτε ορισμό της έννοιας- σήμερα κυβερνά σε ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής στο βόρειο Ιράκ και την ανατολική Συρία.

Και το έχει επιτύχει αυτό, παρά τους τεράστιους προϋπολογισμούς των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών υπηρεσιών

ασφαλείας μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όχι μόνο δεν κατάφεραν να σταματήσουν την εξάπλωσή του, αλλά ούτε καν παρατήρησαν ότι συνέβαινε μέχρι που ήταν πάρα πολύ αργά. Ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι με το να επικεντρώνονται στον Οσάμα μπιν Λάντεν και την Αλ-Κάιντα, μια ομάδα περιορισμένου μεγέθους, ακόμη και πριν χάσει τις βάσεις της στο Αφγανιστάν το 2001.

Η συνεχιζόμενη απειλή από την Αλ-Κάιντα έγινε υπερβολική και η οργάνωση παρουσιάστηκε στην μετά το 2001 εποχή ως ένα είδος μίνι-Πενταγώνου, με ανώτατους αξιωματούχους που μπορούσαν να εξοντωθούν ή να συλληφθούν παρέχοντας στην Ουάσιγκτον πολιτικά χρήσιμες επιτυχίες. Αλλά κατά τα τελευταία 13 χρόνια τέτοιες επιχειρήσεις που αποδίδονταν στην Αλ-Κάιντα ήταν κυρίως ασήμαντες. Το τελικό αποτέλεσμα των εργασιών της CIA ήταν ο θρίαμβος μιας ομάδας, που ενστερνίζεται κατά πολύ την ίδια ιδεολογία και στόχους με τον Μπιν Λάντεν και που ίδρυσε το δικό της κράτος το οποίο εκτείνεται από τα σύνορα με το Ιράν ως τα περίχωρα του Χαλεπίου.

Μια δεύτερη πτυχή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας είναι ότι από την αρχή απέφυγε να στοχεύσει δύο χώρες χωρίς την συνενοχή των οποίων η 11η Σεπτεμβρίου δεν θα μπορούσε να συμβεί: της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν. Ήταν φανερό αμέσως μετά την Σεπτεμβρίου ότι οι πολίτες της Σαουδικής Αραβίας εμπλέκονταν σε μεγάλο βαθμό, με 15 από τους 19 αεροπειρατές να είναι Σαουδάραβες. Ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν προήλθε από τη Σαουδική ελίτ και η έρευνα των ΗΠΑ για την επίθεση βρήκε ότι η χρηματοδότηση της Αλ-Κάιντα είχε έρθει από ιδιώτες χορηγούς, κατά κύριο λόγο στο Σαουδικό Βασίλειο. Αλλά ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η κυβέρνησή του, όχι μόνο πρόσεχαν για να μην γίνει δακτυλοδεικτούμενη η Σαουδική Αραβία, αλλά και λογόκριναν 28 σελίδες της επίσημης έκθεσης σχετικά με το ρόλο της, παρά τις εκκλήσεις των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε ως υποψήφιος να επιτρέψει τη δημοσίευση αυτών των σελίδων, αλλά δεν το έκανε ποτέ.

Η Αλ-Κάιντα είχε χρησιμοποιήσει το Αφγανιστάν ως καταφύγιό της και οι ΗΠΑ ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν δεόντως το 2001, αλλά ήταν κοινό μυστικό ότι οι Ταλιμπάν λάμβαναν χρήματα και μάλιστα δημιουργήθηκαν από την ISI, τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών του Πακιστάν. Μόλις καταλάγιασε η αλλοφροσύνη για την 11η Σεπτεμβρίου, το Πακιστάν έκανε ακριβώς το ίδιο και πάλι, κι έτσι οι Ταλιμπάν ήταν σε θέση να ξεκινήσουν έναν μακρύ ανταρτοπόλεμο για να ανακτήσουν την εξουσία. Αλλά, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ ότι πολεμούσε την Αλ Κάιντα, ποτέ δεν αντιμετώπισε το Πακιστάν ως τον αφανή εταίρο των Ταλιμπάν. Όταν ο Μπιν Λάντεν εντοπίστηκε στην Αμποταμπάντ, κοντά στην κορυφαία στρατιωτική ακαδημία του Πακιστάν, ήταν πολύ πιθανόν η παρουσία του να ήταν γνωστή στις υπηρεσίες ασφαλείας του Πακιστάν.

Η Αλ-Κάιντα ήταν ένας χρήσιμος στόχος επιλογής για τη CIA γιατί ήταν ο κακός της 11ης Σεπτεμβρίου και μια δαιμονική δύναμη στα μάτια του αμερικανικού λαού. Η καταστροφή των Δίδυμων Πύργων είχε εξαντλήσει τις δυνατότητές της και θα μπορούσε να καταπολεμηθεί χωρίς μεγάλη δυσκολία. Όταν αναπτύχθηκαν και άνθισαν πολλές ομάδες τύπου Αλ Κάιντα στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη μετά το 2011, δεν αναγνωρίστηκαν ως μέρος της αρχικής ομάδας.

Έτσι, ανακοινώθηκαν επιτυχίες εναντίον της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη αλλά δεν δόθηκε καμία προσοχή στο γεγονός ότι αφοσιωμένοι στο Isis τζιχαντιστές κατέλαβαν την πόλη Ντέρνα στη Λιβύη και έγιναν μια αυξανόμενη δύναμη σε όλη τη χώρα. Η CIA μπορεί να είναι ένοχη για τον βασανισμό υπόπτων, αλλά αυτό ήταν ένα μόνο επεισόδιο σε μια πολύ μεγαλύτερη αποτυχία για την οποία ποτέ δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει.

www.independent.co.uk

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα