Γιούνκερ: "Πολύ δύσκολες" οι συνομιλίες για το Brexit

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το Brexit θα είναι "πολύ, πολύ, πολύ δύσκολες", ενώ ζήτησε μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ απάντησε σε όσους ισχυρίζονται ότι η ομιλία της Τερέζα Μέι αποτελεί μια απειλή για την Ευρώπη, και υπογράμμισε ότι η συμφωνία έπρεπε να αντικατοπτρίζει τα συμφέροντα της Βρετανίας και της ΕΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είπε ότι μίλησε με τη βρετανίδα

πρωθυπουργό το απόγευμα της Τρίτης και της είπε ότι η Επιτροπή δεν κρατά εχθρική στάση. "Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία με τη Βρετανία και μια δίκαιη συμφωνία για τη Βρετανία, αλλά μια δίκαιη συμφωνία σημαίνει μια δίκαιη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε. Αλλά, πρόσθεσε ότι θα είναι "μία πάρα πολύ, πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση", επειδή η Βρετανία θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ξένη χώρα για την υπόλοιπη ΕΕ. Έχοντας δίπλα τον Γιόζεφ Μουσκάτ, πρωθυπουργό της Μάλτας - η οποία κατέχει την εκ περιτροπής εξάμηνη προεδρία της ΕΕ- είπε ότι δεν θεωρεί τα λόγια της Μέι ως "κήρυξη πολέμου". Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ηγέτης της Μάλτας χαιρέτισε την απόφαση της Μέι να εγκαταλείψει την ενιαία αγορά ως "κάπως θετικό" σημάδι, που δείχνει πως η βρετανική κυβέρνηση κατανοεί ότι δεν μπορεί να επιλέγει μόνο τα καλύτερα κομμάτια της ΕΕ. Ο Μουσκάτ δήλωσε στους ευρωβουλευτές στο Στρασβούργο ότι η διαπραγμάτευση για το Brexit θα είναι ένα "δύσκολο έργο" και, αναφερόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τους "συναδέλφους μας στην άλλη πλευρά του τραπεζιού".

Η Μάλτα, το μικρότερο μέλος της ΕΕ, ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου. Ο Μουσκάτ σημείωσε την "ιστορική ειρωνεία" ότι η χώρα του - υπό βρετανική κυριαρχία μέχρι το 1964 - θα προεδρεύει των επιχειρήσεων της ΕΕ, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ενεργοποιήσει το άρθρο 50, την επίσημη διαδικασία για την έξοδο από το μπλοκ.

Ο Μουσκάτ, που κάποτε εργαζόταν ως βοηθός του Τόνι Μπλερ, επανέλαβε την αποφασιστικότητά του, ότι οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit έπρεπε να είναι κατώτερο από την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό "δεν θα πρέπει να αποτελεί έκπληξη", είπε. "Η σκέψη ότι μπορεί να είναι διαφορετικά δείχνει μια αποστασιοποίηση από την πραγματικότητα". Το Brexit δεν ήταν ένα "ευτυχές γεγονός" για τη Μάλτα, είπε, σημειώνοντας την "μεγάλη και ως επί το πλείστον θετική επίδραση" της Βρετανίας στο νησιωτικό έθνος.

Στην ίδια κοινοβουλευτική σύνοδο, ο Γιούνκερ υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να βεβαιώσει ότι "οι διαπραγματεύσεις θα είναι σύμφωνα με τους κανόνες και θα δώσουν θετικά αποτελέσματα". Είπε: "Όσοι πιστεύουν ότι ήρθε η στιγμή να αποδομήσουν την Ευρώπη και να την τεμαχίσουν, κάνουν εντελώς λάθος". Οι ηγέτες της ΕΕ αφιέρωσαν λίγο χρόνο στο Brexit κατά τις ομιλίες τους για τις μεγάλες προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τους επόμενους έξι μήνες. Η μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης, η οποία αμφισβήτησε τα ανοιχτά σύνορα της ηπείρου, ήταν το κυρίαρχο θέμα, ακολουθούμενη από την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Γκι Φερχόφσταντ βρήκε την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθεί στους ευρωβουλευτές του UKIP, καθώς αναρωτήθηκε γιατί οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις Ευρωπαϊκές συνεδριάσεις του κοινοβουλίου. "Γιατί είστε ακόμα εδώ;", είπε. "Αναρωτιέμαι. Πηγαίνετε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πηγαίνετε στην ορκωμοσία του Τραμπ αντί να είστε εδώ". Αναφερόταν στα σχόλια του νέου προέδρου των ΗΠΑ, ότι η Βρετανία έκανε μια "έξυπνη" κίνηση ψηφίζοντας Brexit. Ο Φερχόφσταντ δήλωσε: "Ένας Αμερικανός πρόεδρος να λέει ανοιχτά σε άλλες χώρες να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι πρωτάκουστο".

Τον Νοέμβριο, ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι συν-επικεφαλής της ομάδας του UKIP στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εθεάθη να ποζάρει χαμογελώντας με τον Τραμπ μπροστά στον χρυσό ανελκυστήρα του δισεκατομμυριούχου. Ο Φερχόφσταντ, γνωστός φεντεραλιστής, δήλωσε ότι η εκλογή του Τραμπ θα πρέπει να είναι μια έκκληση αφύπνισης για την Ευρώπη: "Ας το παραδεχτούμε, το σημείο καμπής είναι ήδη εκεί, ένας Αμερικανός πρόεδρος, ο Τραμπ, ο οποίος είναι ανοιχτά, στην πραγματικότητα, κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λέει ότι και άλλες χώρες θα φύγουν. Ποιο σημείο καμπής χρειαζόμαστε;"

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα