Γιατί οι λευκοί εθνικιστές προσέρχονται στο Σάρλοτσβιλ

Το Σάρλοτσβιλ, γνωστό ως μία προοδευτική πανεπιστημιούπολη, υποδέχθηκε άλλη μία εθνικιστική διαδήλωση το Σάββατο. Χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στην πόλη της Βιρτζίνια, μαζί με όσους συμμετείχαν στην αντι-διαδήλωση- σε μια εκδήλωση που θα μπορούσε να είναι "η μεγαλύτερη συγκέντρωση μίσους του είδους της εδώ και δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες", όπως τη χαρακτήρισε το Νομικό Κέντρο για τη Φτώχεια

στο Νότο.

Την Παρασκευή το βράδυ, λευκοί εθνικιστές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και διαδήλωσαν κρατώντας δάδες, σε όλη την πανεπιστημιούπολη. Όταν είδε τις φωτογραφίες της πορείας, ο δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ Μάικ Σίγκνερ δημοσίευσε μια δήλωση, αναφερόμενος στην πορεία ως "δειλή παρέλαση του μίσους, της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, που καταπατούν την αρχιτεκτονική της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων μας". "Ο καθένας έχει δικαίωμα σύμφωνα με την Πρώτη Τροποποίηση να εκφράσει ειρηνικά την άποψή του, οπότε ιδού η δική μου: όχι μόνο ως δήμαρχος του Σάρλοτσβιλ, αλλά και ως μέλος και απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, είμαι απόλυτα αηδιασμένος από αυτή την απερίσκεπτη και απερίφραστη εκδήλωση οπτικού εκφοβισμού σε μια πανεπιστημιούπολη", πρόσθεσε.

Πώς λοιπόν το Σάρλοτσβιλ, το οποίο στο παρελθόν είχε ελάχιστο ενδιαφέρον για τους λευκούς εθνικιστές, έγινε το γόνιμο έδαφος για το τρίτο τέτοιο γεγονός στην πόλη φέτος;

Στη συνάντηση του Σαββάτου με τίτλο "Unite the Right" (Ενωμένη Δεξιά) λευκοί εθνικιστές, νεο-Συνομοσπονδιαστές και ακροδεξιοί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα του στρατηγού Ρόμπερτ Λι (αρχηγού των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο), στο Πάρκο Χειραφέτησης, το οποίο μετονομάστηκε πρόσφατα από Πάρκο Λι. Το ίδιο πάρκο ήταν η τοποθεσία μιας διαδήλωσης του Μαΐου, στην οποία μια ομάδα κρατούσε πυρσούς, με επικεφαλής τον λευκό εθνικιστή Ρίτσαρντ Σπένσερ, γύρω από το άγαλμα του Λι για να διαμαρτυρηθούν για την απομάκρυνσή του.

Τον Ιούλιο, μία διαδήλωση της Κου Κλουξ Κλαν στο Σάρλοτσβιλ συγκέντρωσε περίπου 50 μέλη της οργάνωσης και υποστηρικτές που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα άγαλμα του στρατηγού Τόμας "Στόουνγουολ" Τζάκσον. Η ιστορική πόλη, πατρίδα του Τόμας Τζέφερσον και έδρα του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έχει γίνει το τελευταίο νότιο πεδίο μάχης για την αμφισβητούμενη απομάκρυνση των μνημείων της Συνομοσπονδίας.

Γιατί στο Σάρλοτσβιλ;

Όπως πολλές πόλεις, το Σάρλοτσβιλ έχει αγωνιστεί με το τι να κάνει με τα μνημεία της Συνομοσπονδίας - σύμβολα του εμφυλίου πολέμου που για κάποιους αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά και για άλλους το μίσος. Τον Απρίλιο, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να απομακρύνει το χάλκινο άγαλμα του Λι. Ήταν ένα από τα πολλά βήματα που κάνει το Σάρλοτσβιλ για να μειώσει τα μνημεία του. Η απομάκρυνση είναι σε αναμονή καθώς εκκρεμεί δίκη.

Η πόλη έγινε ιδανική περιοχή διαμαρτυρίας για τους λευκούς εθνικιστές. "Όλη αυτή η κοινότητα είναι μια πολύ ακροαριστερή κοινότητα που έχει απορροφήσει αυτές τις πολιτιστικές μαρξιστικές αρχές που υποστηρίζονται στις πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, για να κατηγορούν τους λευκούς για τα πάντα", δήλωσε ο Τζέισον Κέσλερ, ο οποίος διοργάνωσε την διαδήλωση "Ενωμένη Δεξιά". Ο Κέσλερ, κάτοικος του Σάρλοτσβιλ, κατηγορεί αυτό που ονομάζει "μίσος ενάντια στους λευκούς που βγαίνει από την πόλη". Παρότι και άλλες πόλεις όπως η Νέα Ορλεάνη, το Σεντ Λούις και το Όστιν έχουν αντιμετωπίσει το θέμα των μνημείων της Συνομοσπονδίας, οι διαδηλώσεις συμβαίνουν στο Σάρλοτσβιλ. "Το Σάρλοτσβιλ, κατά κάποιο τρόπο, έχει μπει στον χάρτη πρόσφατα", δήλωσε ο δήμαρχος Μάικ Σίγκνερ τον περασμένο μήνα. "Θέλουμε να αλλάξουμε την αφήγηση λέγοντας την αληθινή ιστορία της φυλής μέσα από τους δημόσιους χώρους. Αυτό μας έκανε στόχο για ομάδες που μισούν αυτή την αλλαγή και θέλουν να παραμείνουν στο παρελθόν, αλλά δεν θα εκφοβιστούμε".

Η διαρκής επίδραση της διαμαρτυρίας του Μαΐου

Εξαγριωμένοι από την απόφαση να απομακρυνθεί το άγαλμα του Λι, οι διαδηλωτές τον Μάιο συγκεντρωθήκαν γύρω από το μνημείο κρατώντας πυρσούς, με επικεφαλής τον Σπένσερ, ο οποίος είχε επιστρέψει στην πόλη όπου πήγε κολλέγιο. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και ζει στην πολιτεία. Η συνάντηση καταδικάστηκε γρήγορα από τους επικεφαλής της πόλης, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου, ο οποίος δήλωσε ότι "είτε έχουν βαθιά άγνοια ή έχει σχεδιαστεί για να ενσταλάξει το φόβο στους πληθυσμούς των μειονοτήτων, με ένα τρόπο που θυμίζει τις μέρες της ΚΚΚ". Όμως, οι φλογερότερες απεικονίσεις από εκείνη την εκδήλωση είχαν ένα έντονο αποτέλεσμα. Ο Κέσλερ την χαρακτήρισε ως "φανταστική πρώτη εκδήλωση". "Προφανώς αυτή η πρώτη εκδήλωση ξεκίνησε το δημόσιο ενδιαφέρον", είπε.

Η διαδήλωση με τους πυρσούς έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τους εξτρεμιστές, δήλωσε η Χάιντι Μπάιριχ, διευθύντρια του προγράμματος Intelligence Project στο Νομικό Κέντρο Φτώχειας του Νότου, το οποίο παρακολουθεί ομάδες μίσους και εξτρεμιστές. "Αγαπούν αυτό που θεωρούν ότι είναι μια ισχυρή εικόνα, και πολλοί άνθρωποι επεσήμαναν ότι έμοιαζε με την Κλαν που παρενοχλούσε τους μαύρους ανθρώπους και δεν είχαν πρόβλημα με αυτό". "Είναι εν μέρει επειδή αυτό πήγε τόσο καλά, γι 'αυτό συνεχίζουν να επιστρέφουν στο Σάρλοτσβιλ ", πρόσθεσε.

Η διαδήλωση της KKK στο Σάρλοτσβιλ

Δύο μήνες αργότερα, η Κου Κλουξ Κλαν πραγματοποίησε διαδήλωση σε ένα άλλο πάρκο του Σάρλοτσβιλ, το οποίο μετονομάστηκε σε Πάρκο Δικαιοσύνης, από Πάρκο Στόουνγουολ Τζάκσον. Φορώντας τις λευκές ρόμπες της οργάνωσης και κρατώντας σημαίες της Συνομοσπονδίας, τα μέλη των πιστών λευκών ιπποτών της Κου Κλουξ Κλαν με έδρα τη Βόρεια Καρολίνα προχωρούσαν στο πάρκο και φώναζαν "λευκή δύναμη". Συναντήθηκαν με περίπου 1.000 αντι-διαδηλωτές. Φωνάζοντας " ρατσιστές, πάτε σπίτια σας" το πλήθος έπνιξε της κραυγές της ΚΚΚ.

Κέσλερ: "Θα έχουμε και μεγαλύτερες διαδηλώσεις"

Οι προηγούμενες δύο διαδηλώσεις "θεωρήθηκαν ως προσβολή του φιλελεύθερου πληθυσμού αυτής της πόλης και της χώρας", δήλωσε ο Κέσλερ. Τα γεγονότα "ξανάνοιξαν την πληγή, πάτησαν το ευαίσθητο νεύρο αυτού του πληθυσμού που απέτυχε ήδη να ξεπεράσει την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ", δήλωσε. Στο Σάρλοτσβιλ, το οποίο έχει πληθυσμό 47.000, το 80% των ψηφοφόρων επέλεξε την Χίλαρι Κλίντον πέρυσι.

Η πόλη δεν ήταν γνωστή ως ένα σημείο συνάντησης του λευκού εθνικισμού. Δεν υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα στις τρέχουσες λευκές εθνικιστικές συγκεντρώσεις στο Σάρλοτσβιλ, δήλωσε ο τοπικός ιστορικός Ρικ Μπρίτον. Και αυτό μπορεί να μην τελειώσει αν ο Κέσλερ πετύχει αυτό που θέλει. "Θα έχουμε μεγαλύτερες και πιο έντονες διαδηλώσεις στο Σάρλοτσβιλ", είπε.

Ενώ το Σάρλοτσβιλ χαρακτηρίστηκε κάποτε η πιο ευτυχισμένη πόλη της Αμερικής, το 2014, από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών, ορισμένοι κάτοικοι δεν είναι πολύ χαρούμενοι για το τι συμβαίνει. Πολλοί έχουν κουραστεί από τις διαδηλώσεις των λευκών εθνικιστών και έχουν ζητήσει από την πόλη να ανακαλέσει την άδειά τους. Τον Ιούλιο, περισσότεροι από 200 κάτοικοι συγκεντρωθήκαν στο Δημαρχείο ζητώντας από την πόλη να ακυρώσει τη διαδήλωση του Σαββάτου. "Μπορώ πολύ εύκολα να διαπιστώσω ότι αυτό απλώς διαβρώνει τους δρόμους του Σάρλοτσβιλ και θέτει σε κίνδυνο τους πολίτες μας", δήλωσε ο Ντον Γκάθερς, ένας ομιλητής. "Ένα μπλοκ πέντε ωρών με πάνω από 400 θυμωμένους τύπους που έρχονται για να χύσουν μίσος και βιτριόλι μπορεί πραγματικά να είναι ένα πρόβλημα και δεν ξέρω πώς μπορείτε να το ελέγξετε αυτό", είπε. Εν τω μεταξύ, ορισμένες επιχειρήσεις δήλωσαν τα καταστήματά τους ως ασφαλείς χώρους και ανήρτησαν πινακίδες υποστήριξης στην ισότητα και στην ποικιλομορφία πριν από την διαδήλωση του Σαββάτου.

cnn.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα