Γιατί ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τον Κιμ Γιονγκ-Ουν στη Ρωσία

Αξιωματούχοι στη Μόσχα επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν μπορεί να παραστεί στις τελετές του επόμενου έτους για τον εορτασμό της 70ης επετείου από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Θα είναι η πρώτη δημόσια επίσκεψη του Κιμ στο εξωτερικό απ’ όταν ανήλθε στην εξουσία, τον Δεκέμβριο του 2011. «Ναι, όντος εστάλη μια τέτοια πρόσκληση», επιβεβαίωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στο Reuters.

Η είδηση έρχεται σε μια ιδιαίτερα ύποπτη στιγμή. Την Παρασκευή,

οι αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές κατηγόρησαν τη Βόρεια Κορέα ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση χάκερ της Sony Pictures Entertainment. Η κλιμάκωση των απειλών στον κυβερνοχώρο ανάγκασε τη Sony να ακυρώσει την κυκλοφορία της ταινίας «The Interview», μιας αμφιλεγόμενης κωμωδίας με πρωταγωνιστές τον Σεθ Ρόγκαν και τον Τζέιμς Φράνκο, στην οποία υποδύονται δύο επίδοξους δολοφόνους του Κιμ. Η πλοκή της ταινίας ενόχλησε την Πιονγιάνγκ και υποκίνησε μία από τις πιο παράξενες γεωπολιτικές διαμάχες του έτους, με πολλούς στις Ηνωμένες Πολιτείες να αντιδρούν οργισμένα για την υποχώρηση της Sony στην «τρομοκρατία» της Βόρειας Κορέας.

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν έχει επίσης βρεθεί στο προσκήνιο. Την Πέμπτη, έδωσε μια προκλητική τρίωρη συνέντευξη Τύπου, όπου διαμαρτύρονταν για τις «εξωτερικές» δυνάμεις που συνωμοτούν για να υπονομεύσουν την οικονομία της Ρωσίας. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η ελεύθερη πτώση που υπέστη το ρούβλι έχουν καταστήσει το τέλος του 2014 μια ζοφερή στιγμή για τον Ρώσο πρόεδρο.

Αλλά η πρόσκληση στον Κιμ δεν εκλαμβάνεται ακριβώς ως μια επίπληξη στις ΗΠΑ και στους συμμάχους της. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Σοβιετική Ένωση στήριξε το ολοκληρωτικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Τώρα, η Ρωσία χρειάζεται τη συνεργασία της Βόρειας Κορέας στην προσπάθειά της να κατασκευάσει έναν αγωγό που θα τονώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Νότια Κορέα. Όπως συμβαίνει συχνά με τη Μόσχα, η ενεργειακή πολιτική συνήθως υπερτερεί άλλων επιταγών.

Η Ρωσία γιορτάζει τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο ετησίως στις 9 Μαΐου. Η φετινή χρονιά όμως σηματοδοτεί και την προσάρτηση της Κριμαίας. Από το ιστορικό και στρατηγικό λιμάνι της Σεβαστούπολης, ο Πούτιν μίλησε επί μακρόν για τη ρωσική δόξα και τη θυσία που συνδέει άρρηκτα την Κριμαία με τη Μόσχα. Η σκληροπυρηνική εθνικιστική ρητορική του έθεσε τις βάσεις και για το υπόλοιπο έτος. Μια φιλορωσική αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία έχει οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους και εμβάθυνε τις εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης. Λαμβάνοντας υπόψη το προηγούμενο, η παρουσία του Κιμ μεταξύ άλλων αξιωματούχων του μετα-σοβιετικού κόσμου θα μπορούσε ίσως να είναι λιγότερο αμφιλεγόμενη.

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/12/19/vladimir-putin-just-invited-kim-jong-un-to-visit-russia-really/

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα