Γερμανικός Τύπος: Προκύπτει χρηματοδοτικό κενό το 2015;

Ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Der Tagesspiegel και Stuttgarter Zeitung θέτει το ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες ή εάν θα χρειαστεί μια τρίτη χρηματοδοτική ένεση.

«Στον προϋπολογισμό του 2015 διαφαίνεται δημοσιονομικό κενό με διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων. Για αυτό πολλοί ειδικοί διαβλέπουν νέες δανειακές απαιτήσεις. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά αντιτάσσεται σε χρηματική

βοήθεια φοβούμενη νέες επιταγές λιτότητας» σημειώνει το δημοσίευμα και παραθέτει αφενός τα στοιχεία σχετικά με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας και την ανεργία και αφετέρου τις επιτυχίες ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή με τη μείωση του χρέους ως ΚΕΝΟΥ ποσοστού του ΑΕΠ στο 1,6% και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ αναφορά γίνεται και στην πτώση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων.

«Ωστόσο, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς ακόμη για βιώσιμη δημοσιονομική εξυγίανση. Το ΔΝΤ προβλέπει νέο δημοσιονομικό κενό ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015» τονίζει το δημοσίευμα και στη συνέχεια υπενθυμίζει δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε ότι, εάν είναι αναγκαίο, θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα με ποσό περίπου δέκα δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός από την πλευρά του «δηλώνει εδώ και βδομάδες με κάθε ευκαιρία: „Δεν χρειαζόμαστε νέα χρηματική βοήθεια“ και ελπίζει ότι θα μπορέσει να καλύψει το δημοσιονομικό κενό με ίδια μέσα. Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι μέχρι τα μέσα του 2015 6 με 8 δισεκατομμύρια θα μπορούσαν να αντληθούν από τις χρηματαγορές.» αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα και καταλήγει με την επισήμανση ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει στα μέσα Οκτωβρίου μετά τα stress tests των τραπεζών, καθώς η τρόικα αντιδρά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει 11 δισεκατομμύρια από το δεύτερο πακέτο βοήθειας που προβλέπονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για την κάλυψη δημοσιονομικών κενών, εκτιμώντας ότι κατά την πραγματοποίηση των stress tests ενδεχομένως οι ελληνικές τράπεζες να χρειαστούν περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση.

«Εάν η Ελλάδα έπρεπε όντως να ζητήσει τρίτο πακέτο βοήθειας από την ΕΕ, αυτό θα αποτελούσε πολιτική καταστροφή για τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, διότι η παροχή νέας βοήθειας θα συνδεόταν αναγκαστικά με περαιτέρω επιταγές λιτότητας, εξαιτίας των οποίων θα μπορούσε να διαλυθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός", καταλήγει το δημοσίευμα

Stamatis Assimenios

https://www.facebook.com/stamatis.assimenios/posts/10203359035713972?fref=nf

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα