«Γεωργιανό Όνειρο» με επικεφαλής έναν δισεκατομμυριούχο

Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι είναι ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας. Είναι επικεφαλής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και δισεκατομμυριούχος. Η προσωπική του περιουσία, για την ακρίβεια, ξεπερνά τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχει έναν ζωολογικό κήπο και ένα γυάλινο κάστρο γεμάτο έργα τέχνης (δε διστάζει μάλιστα να φωτογραφηθεί σε ένα έργο των  Gilbert & George με τίτλο «SAY FUCK OFF TO RICH BASTARDS» – βγάζοντας τη γλώσσα σε όσους τον θεωρούν ένα από αυτούς τους «πλούσιους μπάσταρδους»). Είναι προφανές ότι ο νέος πρόεδρος της Γεωργίας από λεφτά δεν έχει πρόβλημα. Αυτό που του έλειπε είναι η εξουσία. Τον Οκτώβριο του 2011 μπήκε δυναμικά στην πολιτική, προκαλώντας τον τέως πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι σε μια μάχη που αποδείχθηκε ιδιαιτέρως προσωπική. Τον κατηγόρησε ως δικτάτορα και είπε ότι ακριβώς αυτή η δεσποτική συμπεριφορά τον ώθησε στην πολιτική. «Είμαι 56 χρόνων. Αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική εξαιτίας της “σοβιετικής” κυβέρνησής μας» είπε.

Ο Ιβανισβίλι πρόσθεσε ότι η Γεωργία προτίθεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. «Πρέπει να εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Η στρατηγική μας για να γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ παραμένει αμετάβλητη» σημείωσε. Στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πιο ελεύθερη από την Γεωργία του Σαακασβίλι. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε σκιαγραφήσει τον Ιβανισβίλι ως Ρώσο πράκτορα. Η αλήθεια είναι ότι έκανε την τύχη του στη Ρωσία στη δεκαετία του 1990 (με τράπεζες, φαρμακεία και ακίνητα), αλλά πλέον υποστηρίζει ότι έχει πουλήσει τα δύο τρίτα των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων του.  Έχει όμως ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι της Gazprom. Θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία και δίνει προτεραιότητα στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα.

Στη χώρα του πάντως τον εκτιμούν, επειδή έχει ξοδέψει πολλά σε κοινωφελείς σκοπούς χωρίς να φαίνεται.  Πολλοί σκηνοθέτες θεάτρου θυμούνται έναν ήσυχο άντρα να έρχεται στα παρασκήνια και να του ρωτά διάφορα πράγματα και την άλλη μέρα να βρίσκουν έναν τεράστιο λογαριασμό στον οργανισμό τους. Εκατοντάδες καλλιτέχνες είναι και αυτοί που λαμβάνουν έναν δεύτερο μισθό από τα ιδρύματά του. Έχτισε τη μεγαλύτερη εκκλησία της χώρας και αγόρασε νέες στολές για τον στρατό.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η νίκη της αντιπολίτευσης στη Γεωργία δείχνει ότι οι πολίτες επιθυμούν την αλλαγή και καλωσόρισε την πιθανότητα να ενταχθούν περισσότερο «δημιουργικές δυνάμεις» στο Κοινοβούλιο.

http://www.independent.co.uk/news/people/profiles/bidzina-ivanishvili-the-billionaire-with-a-georgian-dream-8118197.html

http://www.guardian.co.uk/world/2012/oct/01/bidzina-ivanishvili-profile-georgia

Keywords
Τυχαία Θέματα