Γαλλία: "Στεγνώνει" από καύσιμα εξαιτίας της απεργίας

Τη διακοπή λειτουργίας έξι εκ των οκτώ διυλιστηρίων της Γαλλίας έχει προκαλέσει η απεργία κατά του νέου εργασιακού νόμου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η τροφοδοσία πολλών σταθμών βενζίνης με καύσιμα και να δημιουργηθούν προβλήματα στις μετακινήσεις αυτοκινήτων.

Οι εργαζόμενοι που απεργούν έχουν μπλοκάρει αποθήκες καυσίμων και σταθμούς πετρελαίου, διαταράσσοντας τη διανομή

της βενζίνης και άλλων προϊόντων διύλισης. Την Τρίτη το ένα τέταρτο του δικτύου των 11.500 πρατηρίων βενζίνης της χώρας είχε στερέψει, κάνοντας τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς να δηλώσει: "Φτάνει πια"! Η Γαλλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη χώρα με εταιρείες διύλισης πετρελαίου της δυτικής Ευρώπης, μετά τη Γερμανία και την Ιταλία, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων JODI-World Oil, με συνολική ικανότητα διύλισης σχεδόν 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, που ισοδυναμεί με περίπου 1,5 τοις εκατό της παγκόσμιας ημερήσιας ζήτησης αργού.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν χθες τους απεργούς με ρίψεις δακρυγόνων και με τη χρήση αντλιών νερού, απομακρύνοντας τους από τα διυλιστήρια του Φος-σιρ-Μερ, έξω από τη Μασσαλία, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η τροφοδοσία βενζίνης. "Η ομηρεία των καταναλωτών, της οικονομίας και της βιομηχανίας μας δεν είναι δημοκρατική. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των διυλιστηρίων", δήλωσε ο Βαλς από το Ισραήλ, όπου βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε επίσης "τις ενέργειες μειονότητας ακτιβιστών" και δεσμεύθηκε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα απειλήσουν τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, η έναρξη του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου. Όμως, ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, δήλωσε χθες ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Βαλς για "επικίνδυνο παιχνίδι".

Τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών έχουν προκηρύξει από σήμερα 48ωρη απεργία, ενώ πανεθνική ημέρα δράσης κατά του νέου νόμου για τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας έχουν προκηρύξει για αύριο τα συνδικάτα με διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας.

reuters.com, bbc.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα