Γαλλία: «Πόλεμος» για τα αρχαία ελληνικά

Μία φορά κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια, το «μαμούθ» ξεσηκώνεται. Το «μαμούθ» είναι ένα κολακευτικό παρατσούκλι για το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το μέγεθος και η αδράνεια είναι το σήμα κατατεθέν του.

Την Τρίτη, πολλοί εκπαιδευτικοί βγήκαν και πάλι στους δρόμους, φωνάζοντας κατά της τελευταίας προσπάθειας αλλαγής στον τρόπο δουλειά τους. Σχέδια αλλαγής στα σχολεία προκύπτουν συχνά στη Γαλλία. Έχουν την τάση να απαντούν στην ίδια

αντιληπτή επιτακτική ανάγκη: πώς να αποκατασταθεί το «δημοκρατικό» σχολικό σύστημα μιας χαμένης χρυσής εποχής και να σταματήσει η αδυσώπητη πτώση στις διεθνείς κατατάξεις.

Αυτή τη φορά, ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η υπουργός Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ έχουν βάλει στο στόχαστρο το «κολλέγιο» - το σχολείο μέσης εκπαίδευσης για παιδιά 11-15 ετών που είναι μεταξύ του δημοτικού σχολείου και του Λυκείου. Τα σχέδιά της έχουν προκαλέσει οργή -και όχι μόνο από τις ενώσεις εκπαιδευτικών.

Η «εξαφάνιση» των Ελληνικών και των Λατινικών

Οι παραδοσιακοί είναι στα όπλα για την εξαφάνιση των Λατινικών και των Ελληνικών. Το Βερολίνο ανησυχεί για την υποβάθμιση της γερμανικής γλώσσας. Οι Αριστεριστές λένε ότι τα σχέδια για να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία στους διευθυντές των σχολείων θα δημιουργήσουν εκπαίδευση a la carte και ένα σύστημα πολλαπλών βαθμίδων, όπου οι καλύτερες γειτονιές θα έχουν και τα καλύτερα σχολεία. Οι Δεξιοί λένε ότι προωθεί το Ισλάμ έναντι του Χριστιανισμού.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα βασικά στοιχεία της εκπαίδευσης έχουν αντικατασταθεί από «αλαμπουρνέζικες ενότητες» και «διεπιστημονικές λειτουργίες» που μπερδεύουν τα παιδιά. Τα κύρια μέτρα στις προτεινόμενες αλλαγές αφορούν την σταδιακή κατάργηση των λατινικών και των ελληνικών, που θα αντικατασταθούν από μια επιλογή «γλωσσών και πολιτισμών της αρχαιότητας» και την κατάργηση ενός ενισχυμένου προγράμματος σύγχρονης γλώσσας που θα αντικατασταθεί από μία γενικευμένη δεύτερη ξένη γλώσσα μετά τα 12. Επίσης, το 20% του προγράμματος σπουδών θα είναι «οριζόντιες» ενότητες που θα διοργανώνονται από τους καθηγητές με πολλαπλά θέματα.

Επιπλέον, μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του προγράμματος ιστορίας έχει προγραμματιστεί για το 2016. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ειδικά στη δεξιά, που λένε ότι ενθαρρύνει την ντροπή και όχι την περηφάνια για το παρελθόν της Γαλλίας.

Τα συνδικάτα που ζήτησαν τις απεργίες κατέστησαν σαφές ότι η αντίθεσή τους στις αλλαγές είναι αρκετά διαφορετικές από την κριτικές της δεξιάς. Οι εκπαιδευτικοί των Λατινικών αμφισβητούν το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι το κλασικό είναι ελιτίστικο.

Σήμερα, περίπου το 20% των Γάλλων φοιτητών κολεγίου σπουδάζουν Λατινικά, αν και οι περισσότεροι τα παρατάνε μετά από δύο χρόνια. «Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, τα Λατινικά θα εξαφανιστούν από το πρόγραμμα σπουδών» λέει στη «Liberation» η Cathy Rezler, καθηγήτρια Γαλλικών και Λατινικών. «Αλλά αυτές είναι οι ρίζες μας. Και αρέσουν στα παιδιά». Η κατάργηση της δυνατότητας εκμάθησης ξένων γλωσσών έχει προκαλέσει έντονη αγανάκτηση από τους καθηγητές της γερμανικής, που πιστεύουν ότι θα επιταχύνει τη μακροχρόνια παρακμή της γλώσσας στα σχολεία της Γαλλίας. Όπως και με τα Λατινικά, η κυβέρνηση τα αφαιρεί θεωρώντας ότι αφορούν μια προνομιούχα μειοψηφία. Μόνο το 16% των μαθητών επιλέγουν τα εντατικά μαθήματα και στα μάτια των αριστερών αυτό δημιουργεί διακρίσεις στα σχολεία.

Αλλά οι δάσκαλοι της Λατινικής και της Γερμανικής γλώσσας φοβούνται ότι οι αλλαγές θα ενθαρρύνουν τις οικογένειες της μεσαίας τάξης να στείλουν τα παιδιά σε ημι-ιδιωτικά Καθολικά σχολεία, εδραιώνοντας έτσι τον ταξικό διαχωρισμό. Παρότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών ψηφίζει αριστερά, πολλοί είναι αντίθετοι με τις αλλαγές των Σοσιαλιστών.

Σε μια όλο και πιο έντονη αντιπαράθεση, η Βαλό Μπελκασέμ χαρακτήρισε τους αντιπάλους του προγράμματος «ψευτο-διανοούμενους», αφού υποστηρίζουν ότι θα στερήσει από τα παιδιά τεράστια κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας. Μεταξύ των μεγαλύτερων επικριτών της είναι και ο φιλόσοφος και πρώην κεντροδεξιός υπουργός Παιδείας Λικ Φερί, ο οποίος χαρακτήρισε τις αλλαγές «σκανδαλώδεις, ανόητες, επιβλαβείς και κομματικές». Επικαλούμενος την ιστορία της Ευρώπης από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα, είπε ότι η Ευρώπη «παρουσιάζεται αποκλειστικά και μόνο από τη σκοπιά της αποικιοκρατίας και του δουλεμπορίου», ενώ το τμήμα σχετικά με τις ιδέες του Διαφωτισμού είναι προαιρετικό. «Αυτό σημαίνει ότι ο Βολταίρος είναι προαιρετικός! Ότι η επιστημονική επανάσταση είναι προαιρετική! Φυσικά, πρέπει να διδάξουμε και για το δουλεμπόριο, όπως ακριβώς θα πρέπει να μιλήσουμε και για το Ολοκαύτωμα. Αλλά δεν μπορούμε να βλέπουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μόνο από την άποψη αυτή».

Άλλοι έχουν παραπονεθεί ότι στην Ιστορία για τα 14χρονα, ένα κομμάτι σχετικά με το Ισλάμ και την επέκτασή του είναι υποχρεωτικό, ενώ η Εκκλησία κατά τον Μεσαίωνα είναι απλά μια επιλογή.

Οι «προοδευτικοί» θεωρούν την ισότητα ένα ευγενές και ρεαλιστικό ιδανικό. Πιστεύουν ότι το πρόγραμμα σπουδών πρέπει να αλλάξει ώστε να αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα και για να τερματιστούν οι διακρίσεις εις βάρος των παιδιών για τα οποία τα Λατινικά και ο μεσαιωνικός Χριστιανισμός (για παράδειγμα) δεν έχουν κάποιον αυτόματο συνειρμό. Αντίθετοι στις κυβερνητικές αλλαγές είναι όσοι θεωρούν ότι η εκπαίδευση στη Γαλλία χάνει σταθερά κάθε γνήσιο περιεχόμενο. Για τους επικριτές, οι αλλαγές του Ολάντ είναι ένα ακόμα επεισόδιο στο πολυετές σίριαλ των αλλαγών στην Παιδεία, που τείνουν να υπονομεύουν το βασικό σκοπό της εκπαίδευσης: τη μετάδοση της γνώσης μέσω των γενεών. Όσο για τα συνδικάτα του «μαμούθ», αυτά βρίσκονται κάπου εντελώς αλλού. Ενστικτωδώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι στο πλευρό των «προοδευτικών» της κυβέρνησης. Αλλά, επίσης ενστικτωδώς, αντιδρούν και στις αλλαγές…

http://www.bbc.com/news/world-europe-32782179

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα