Φονική τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη με 13 νεκρούς - Ανέλαβε την ευθύνη το ISIS

Στους 13 ανέρχονται, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί και τουλάχιστον 100 οι τραυματίες, από την αιματηρή επίθεση που έλαβε χώρα την Πέμπτη στο κέντρο της Βαρκελώνης, όταν φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Ράμπλας, μία από τις δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της ισπανικής πόλης.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης Amaq. "Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι

στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού", μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Άλλωστε, το περιστατικό αντιμετωπιζόταν, εξ αρχής, ως τρομοκρατική ενέργεια, όπως είχαν γνωστοποιήσει οι ισπανικές Αρχές.

Η καταλανική αστυνομία προέβη στη σύλληψη δύο υπόπτων, εκ των οποίων ο ένας ταυτοποιήθηκε. Ωστόσο, κανένας από τους δύο δεν ήταν ο οδηγός του φορτηγού. Επίσης, νεκρός έχει πέσει, έπειτα από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς, ένας ακόμη ύποπτος. Δεν έχει γίνει σαφές μέχρι στιγμής πόσοι ακριβώς είναι οι δράστες της επίθεσης.

Παράλληλα, απαντώντας στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης, η αστυνομία διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη".

Επίσημα, οι ισπανικές Αρχές έχουν ανακοινώσει πως οι νεκροί ανέρχονται στους 13, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Όσον αφορά στους τραυματίες, 15 άνθρωποι (εκ των 100 τραυματιών στο σύνολο) νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σημειωτέον, επίσης, ότι όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, ενώ η γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη, ανέφερε ότι τρία μέλη μιας τετραμελούς ελληνικής οικογένειας έχουν τραυματιστεί.

Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνεται και μια γυναίκα βελγικής καταγωγής και τουλάχιστον 3 Γερμανοί πολίτες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Αγνοείται ο οδηγός του οχήματος

Κανένας από τους δύο άνδρες που συνελήφθηκαν δεν ήταν ο οδηγός του οχήματος, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο οδηγός του οχήματος εγκατέλειψε το όχημα πεζή και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου Καταλανός αστυνομικός.

Η αστυνομία είπε ότι ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Σε ξεχωριστές δηλώσεις, η αστυνοία είπε ότι η επίθεση με το φορτηγάκι ενδέχεται να συνδέεται με μια έκρηση σε οικία στο Αλκανάρ νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κατά την οποία ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλο ένα τραυματίστηκε.

Στη δημοσιότητα η φωτογραφία ενός εκ των υπόπτων

Πηγή: El Pais

Τη φωτογραφία ενός εκ των υπόπτων - ο οποίος και συνελήφθη - μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ. Πρόκειται για τον Ντρις Ουκαμπίρ και είναι ο ένας εκ των δύο υπόπτων που έχει ταυτοποιηθεί.

Ένας άνδρας με το παραπάνω όνομα είχε αναρτήσει στη σελίδα του στο Facebook (την οποία "επισκέφθηκε" το Γαλλικό Πρακτορείο προτού καταστεί αδύνατη η πρόσβαση σε αυτήν περί τις 22.00 ώρα Ελλάδας) φωτογραφίες όπου ποζάρει στην παραλία, μπροστά σε έναν καθρέπτη, αλλά και μια φωτογραφία με τη σημαία των Βερβέρων, μιας εθνοτικής ομάδας που ζει κυρίως στο Μαρόκο και την Αλγερία.

Πηγή: Guardian/ Facebook

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο φορτηγάκι που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν οι δράστες για τη διαφυγή τους, εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην κοινότητα Βικ της Καταλονίας. Οι αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή, κοντά σε ένα φαστ-φουντ, και ελέγχουν το όχημα.

Συγκεχυμένες πληροφορίες για κατάσταση ομηρίας στη Βαρκελώνη

Η καταλανική αστυνομία, απαντώντας στις πληροφορίες που μεταδόθηκαν από πολλά μέσα ενημέρωσης, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανείς οχυρωμένος σε μπαρ στη Βαρκελώνη.

Πηγή: El Pais

Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για δυο ενόπλους που σύμφωνα με πληροφορίες είχαν ταμπουρωθεί σε τουρκικό εστιατόριο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης, κρατώντας ομήρους. Ορισμένα ισπανικά μέσα ανέφεραν ότι είναι πιθανό να πρόκειται για τους επιβαίνοντες στο φονικό φορτηγό, ενώ άλλα μέσα άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για δεύτερο παράλληλο τρομοκρατικό χτύπημα.

Παράλληλα, η El Pais, νωρίτερα έγραφε, επικαλούμενη αστυνομικές πηγές, ότι ο οδηγός του φορτηγού εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε με τα πόδια από την περιοχή.

Έλληνες μεταξύ των τραυματιών στην επίθεση

Μία Ελληνίδα πολίτης είναι μεταξύ των τραυματιών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία καταδικάζει "απερίφραστα την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε προ ολίγου στη Βαρκελώνη".

"Η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Μαδρίτη και το προσωπικό του άμισθου Προξενείου μας στη Βαρκελώνη είναι σε διαρκή επαφή με τις Ισπανικές Αρχές και μεριμνούν για την παροχή προξενικής αρωγής. Σύμφωνα με τις, μέχρι στιγμής, επίσημες πληροφορίες των ισπανικών Αρχών υπάρχει, μεταξύ των τραυματιών μία Ελληνίδα πολίτης", σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Νωρίτερα μιλώντας στο "Πρακτορείο 104,9 FM", η κα. Θεώνη Ζησιμοπούλου, γραμματέας του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην ισπανική πόλη, ανέφερε ότι τρία μέλη μιας τετραμελούς ελληνικής οικογένειας που βρισκόταν στην Βαρκελώνη, έχουν τραυματιστεί από την τρομοκρατική επίθεση.

Η κα. Ζησιμοπούλου ανέφερε ότι επικοινώνησε με το ελληνικό προξενείο ο πατέρας της οικογενείας και ενημέρωσε ότι στην τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με την σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Ραχόι: Οι τρομοκράτες δεν μας θα νικήσουν ποτέ

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι γνωστοποίησε ότι θα συντονίσει τις προσπάθειες με στόχο την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας μετά την φονική επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη. "Μέγιστος συντονισμός για τη σύλληψη των δραστών, ενίσχυση της ασφάλειας και συμπαράσταση σε όσους επλήγησαν", έγραψε.

"Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ποτέ έναν ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα", έγραψε ακόμη σε μήνυμά του στο Twitter.

Αποκλεισμένη από τις αστυνομικές δυνάμεις η περιοχή

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και πολλά ασθενοφόρα έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών με ανάρτηση στο Twitter αναφέρουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη περιστατικό στην Placa Catalunya, προειδοποιώντας τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή.

Η περιοχή έχει αποκλειστεί, ενώ οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών ζήτησαν να κλείσει το μετρό και οι σιδηροδρομικοί σταθμοί κοντά στην περιοχή του περιστατικού.

Επιγραμματικά τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

- Ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πλήθος ανθρώπων στην περιοχή Ράμπλας της Βαρκελώνης.

- Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

- Επίσημα 13 οι νεκροί και 100 οι τραυματίες.

- Και Έλληνες μεταξύ των τραυματιών.

- Λίγη ώρα μετά την επίθεση, έγινε γνωστό ότι δύο ένοπλοι κρατούν ομήρους σε εστιατόριο, είδηση που διέψευσαν στη συνέχεια οι καταλανικές Αρχές.

- Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι (αλλά κανένας δεν ήταν ο οδηγός του φορτηγού). Νεκρός από τα αστυνομικά πυρά έχει πέσει ένας ακόμη ύποπτος.

- Δύο τα βανάκια της επίθεσης (το ένα για την επίθεση, το άλλο για τη διαφυγή).

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα