Ετοιμάζεται το εμβόλιο του Έμπολα ανακοίνωσε ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ελπίζει να ξεκινήσει τις δοκιμές δύο πειραματικών εμβολίων για τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική τον Ιανουάριο και ενδέχεται να έχει έτοιμη προς διάθεση μια θεραπεία με ορό αίματος για τη Λιβερία εντός δύο εβδομάδων. Ο οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αρχίσει τις δοκιμές των δύο εμβολίων από τις αρχές του επόμενου έτους, σε περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης στη Δυτική Αφρική. Ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού

Σταυρού είπε ότι ήταν βέβαιος πως η επιδημία θα μπορούσε να περιοριστεί μέσα σε τέσσερις έως έξι μήνες.

Ο Elhadj As Sy, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Πεκίνο την Τετάρτη ότι η επιδημία θα μπορούσε να περιοριστεί αν υπήρχε «καλή μόνωση, καλή μεταχείριση των περιπτώσεων που έχουν επιβεβαιωθεί και αξιοπρεπής και ασφαλής ταφή των νεκρών». Η δρ Marie Paule Kieny, υποδιευθύντρια του ΠΟΥ, δήλωσε ότι τα πρώτα δεκάδες χιλιάδες εμβόλια του Έμπολα θα μπορούσαν να διανεμηθούν κατά τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Η Kieny αναγνώρισε ότι υπάρχουν πολλά «αν» και η «πιθανότητα το εμβόλιο να αποτύχει». Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ένας ορός που αναπτύσσεται για χρήση στη Λιβερία και βασίζεται σε αντισώματα που προέρχονται από το αίμα επιζώντων του ιού Έμπολα. Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Fadela Chaib, δήλωσε ότι η υπηρεσία αναμένει να γίνουν20.000 εμβολιασμοί τον Ιανουάριο και παρόμοιος αριθμός κατά τους μήνες μετά τη χρήση των δοκιμαστικών προϊόντων.

Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα εξακολουθεί να μην είναι από μόνο του αρκετό για να σταματήσει το ξέσπασμα, αλλά θα μπορούσε να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας. Πάνω από 200 από αυτούς πέθαναν από Έμπολα. Οι δοκιμές στον κόσμο στη δυτική Αφρική θα προχωρήσουν μόνο εάν τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποδειχθεί ότι πυροδοτούν μια επαρκή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε εθελοντές κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών που είτε είναι σε εξέλιξη ή σχεδιάζονται στην Ευρώπη, την Αφρική και τις ΗΠΑ. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για την ασφάλεια αναμένεται να είναι διαθέσιμα μέχρι το Δεκέμβριο.

Ένα από τα εμβόλια που ανέφερε η δρ Kieny, το Okairos AG, έχει αναπτυχθεί από τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και την GlaxoSmithKline από ένα τροποποιημένο ιό χιμπαντζή και μιας πρωτεΐνης Έμπολα. Παρασκευάζεται στη Ρώμη, σύμφωνα με την GSK, ενώ κλινικές μελέτες είναι σε εξέλιξη στη Βρετανία και το Μάλι. Το δεύτερο επικρατέστερο εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και είναι γνωστό ως VSV-EBOV, έχει σταλεί στο Ινστιτούτο Έρευνας Walter Reed Army στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, για δοκιμή σε υγιείς εθελοντές. Επίσης, θα δοκιμαστεί σύντομα σε εθελοντές στην Ελβετία, τη Γερμανία, τη Γκαμπόν και την Κένυα. Επιπλέον, η καναδική φαρμακοβιομηχανία Tekmira Pharmaceuticals ανακοίνωσε την Τρίτη ότι είχε αρχίσει την περιορισμένη παραγωγή ενός θεραπευτικού προϊόντος με στόχο τον ιό Έμπολα-Γουϊνέα. Η Tekmira δήλωσε την Τρίτη ότι το νέο προϊόν θα είναι διαθέσιμο από τις αρχές Δεκεμβρίου. Αλλά δεν διευκρίνισε πόσες δόσεις παρασκεύαζε, ή αν ήταν ένα φάρμακο ή εμβόλιο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήταν έτοιμος να προσφέρει στις θεραπείες Έμπολα και στα εμβόλια το καθεστώς των «ορφανών» φαρμάκων» - συμπεριλαμβανομένης και της εκτεταμένης αποκλειστικότητας στην αγορά - σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την ανάπτυξή τους. Η Mapp Biopharmaceutical - που έδωσε την πειραματική θεραπεία της για τον Έμπολα, ZMapp, στους αμερικανούς εργαζόμενους στην υγεία δρ Kent Brantly και Nancy Writebol, οι οποίοι κόλλησαν Έμπολα στη Λιβερία και ανάρρωσαν, και τουλάχιστον σε έναν Ισπανό ιερέα, ο οποίος πέθανε - είπε ότι είχε αρχίσει την παραγωγή του φαρμάκου με τη χρήση συμβατικών μεθόδων που θα παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες για περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους.

Η επιδημία στη δυτική Αφρική έχει σκοτώσει πάνω από 4.500 άτομα, ως επί το πλείστον στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, από τότε που ξεκίνησε πριν 10 μήνες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κόσμος πιθανόν να αντιμετωπίσει 10.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα σε δύο μήνες, εάν οι αρχές δεν προβούν σε δυναμικότερες ενέργειες. Η Σιέρα Λεόνε δήλωσε την Τρίτη ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί στην δυτική περιοχή της χώρας αυξάνεται, με περισσότερους από 20 θανάτους την ημέρα. Η περιοχή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της χώρας από την οποία προέκυψαν οι πρώτες περιπτώσεις.

http://www.theguardian.com/world/2014/oct/22/ebola-serum-in-weeks-and-west-africa-vaccine-tests-by-january-says-who

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα