Ερωτήματα για τους δράστες του Λονδίνου: Τους γνώριζαν οι αρχές;

15:48 5/6/2017 - Πηγή: Antinews

Ερωτήματα εγείρονται για μία ακόμη φορά σχετικά με το πόσα γνώριζαν η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών για τους τρεις άνδρες που πραγματοποίησαν την επίθεση στη London Bridge και στην Borough Market προτού πραγματοποιήσουν τις θανατηφόρες επιθέσεις τους. Μετά την επίθεση του Σαββάτου, η οποία σκότωσε επτά άτομα και άφησε 21 σε κρίσιμη κατάσταση, έγινε γνωστό ότι ένας από τους υπόπτους είχε αναφερθεί στην αστυνομία και μπορεί να είχε έρθει αντιμέτωπος στο παρελθόν με αστυνομικούς.

Μια

γυναίκα ονόματι Ερίκα Γκασπάρι ισχυρίστηκε ότι είχε αναφέρει τις ανησυχίες της σχετικά με τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές απόψεις του ατόμου στην αστυνομία πριν από δύο χρόνια, επειδή φοβόταν ότι ριζοσπαστικοποιούσε παιδιά σε ένα τοπικό πάρκο. Ένας πρώην φίλος του ίδιου ανθρώπου, τον οποίο οι γείτονες περιέγραψαν ως παντρεμένο και πατέρα δύο μικρών παιδιών που παρευρίσκονταν τακτικά σε δύο τοπικά τζαμιά, δήλωσε επίσης ότι είχε έρθει σε επαφή με την αστυνομία στο Barking, στο ανατολικό Λονδίνο, για τις απόψεις του μετά από συζήτηση για τρομοκρατικές επιθέσεις εμπνεόμενες από το Isis.

Όπως είπε στο ασιατικό δίκτυο του BBC, ο φίλος του παρακολουθούσε βίντεο του αμερικανικού ιεροκήρυκα Αχμάντ Μούσα Τζιμπρίλ. "Τηλεφώνησα στην ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή," ανέφερε ο άντρας. "Μίλησα με έναν κύριο. Του είπα για τη συζήτησή μας και γιατί νομίζω ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί". Παρά την προειδοποίησή του, σημείωσε ότι ο φίλος του δεν συνελήφθη και του επετράπη να κρατήσει το διαβατήριό του. "Έκανα το καθήκον μου, ξέρω ότι και πολλοί άλλοι άνθρωποι έκαναν το καθήκον τους, αλλά οι αρχές δεν έκαναν το καθήκον τους", τόνισε ο ίδιος.

Ο ίδιος δράστης επίσης αναφέρθηκε ότι εμφανίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ στο Channel 4 πέρυσι σχετικά με τους βρετανούς τζιχαντιστές. Το βίντεο τον δείχνει να εμπλέκεται σε έναν διαπληκτισμό με την αστυνομία όταν ξεδίπλωσε μια σημαία του Isis στο Regent's Park στο Λονδίνο, σύμφωνα με τη Mail. Λέγεται επίσης ότι η κάμερα "τον έπιασε" να συνομιλεί με δύο διαβόητους ιερείς που ήταν γνωστοί στην αστυνομία και τους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών εξαιτίας των εξτρεμιστικών απόψεών τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη Mail, σημειώσεις που μεταφέρθηκαν από έναν αστυνομικό που φεύγει από ένα διαμέρισμα στο οποίο εισέβαλε η αστυνομία την Κυριακή σε σχέση με την επίθεση του Σαββάτου, δείχνουν ότι ένα από τα άτομα που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας ανακρίθηκε από αξιωματικούς. Το σημείωμα που καταγράφηκε στην κάμερα αναφέρει: "Είχε ανακριθεί πέρυσι για τις ισλαμιστικές απόψεις του, το σπίτι του ερευνήθηκε, το διαβατήριο του κατασχέθηκε και έπρεπε να υπογράψει".
Δεν είναι σαφές εάν τα σημειώματα αναφέρονται σε έναν από τους τρεις άνδρες που συμμετείχαν στις επιθέσεις του Σαββάτου ή σε ένα από τα άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με αυτούς που συνελήφθησαν την Κυριακή.

Ο Σαλμάν Αμπεντί, ο οποίος δολοφόνησε 23 άτομα σε συναυλία της Αριάνα Γκράντε στο Manchester Arena τον περασμένο μήνα, και ο Χαλίντ Μασούντ, ο οποίος πραγματοποίησε την επίθεση στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ τον Μάρτιο που άφησε πέντε νεκρούς χρησιμοποιώντας παρόμοιο τρόπο με την επίθεση του Σαββάτου, ήταν γνωστοί στην υπηρεσία ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσαν μέρος κάποιας ενεργούς έρευνας και δεν θεωρούνταν ως υψηλού κινδύνου αλλά ως περιφερειακά στοιχεία.
Η Κρεσίντα Ντικ, επικεφαλής της μητροπολιτικής αστυνομίας, δήλωσε στο σημερινό πρόγραμμα του BBC Radio 4 ότι δεν μπορεί να σχολιάσει αν κάποιος από τους τρεις επιτιθέμενους ήταν προηγουμένως γνωστός στις αρχές, αλλά δήλωσε ότι ήταν αναπόφευκτο να συμβούν κάποια τέτοια γεγονότα. "Ξέρω ότι οι άνθρωποι θα ανησυχούν πολύ που υπήρξαν τρεις τρομακτικές επιθέσεις κατά τις τελευταίες εννέα εβδομάδες. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι έχουμε αποτρέψει πέντε επιθέσεις και από το 2013 έχουμε αποτρέψει 18 επιθέσεις ", ανέφερε. "Αναπόφευκτα, ακόμη και με μια μεγάλη βάση δεδομένων και κάποια πολύ καλή γνώση, κάποιος, όπως πρόβλεψε ο προκάτοχός μου, θα τα κατάφερνε και σε ορισμένες περιπτώσεις οι άνθρωποι αυτοί ίσως ήταν γνωστοί στις υπηρεσίες από πριν".

theguardian.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα