Επτά οι νεκροί του «Norman Αtlantic»

(Ανανεωμένο) Άλλοι δύο νεκροί προστέθηκαν στον απολογισμό της ναυτικής τραγωδίας του πλοίου «Norman Αtlantic»,στο οποίο εκδηλώθηκε χθες τα ξημερώματα, πυρκαγιά στο γκαράζ του 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Η ιταλική ακτοφυλακή, μέσω διαδικτύου, έκανε γνωστό πριν λίγο, ότι τα θύματα είναι, συνολικά επτά.

Ο απολογισμός αυξήθηκε, μετά τον εντοπισμό άλλων δύο νεκρών ανθρώπων, από μέλη του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, αναφέρει η ιταλική ακτοφυλακή.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στην περιοχή που βρίσκεται το πλοίο

από τα εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στην περιοχή παραμένει και η φρεγάτα ΝΑΒΑΡΙΝΟ, κατόπιν εντολής του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Συνολικά 432 επιβαίνοντες έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής από το πλοίο Norman Atlantic, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων , έως τώρα έχουν διασωθεί 432 άτομα, από τους 478 επιβάτες και πλήρωμα, χωρίς να αποσαφηνίζεται η αιτία της διαφοράς.

Όλοι οι επιβάτες του «Norman Atlantic»,μεταφέρθηκαν στο πλοίο «San Giorgio» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, όπως έγινε γνωστό από τον πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου .

Στο Norman Atlantic έχει μείνει μόνο ο καπετάνιος, ο οποίος ολοκληρώνει τις επιχειρήσεις μαζί με τέσσερα μέλη του Πολεμικού Ναυτικού. Προσπαθούν ακόμη να γαντζώσουν το πλοίο σε ρυμουλκό» πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Το πλοίο «San Giorgio» αναμένεται να μεταφέρει τους διασωθέντες στο λιμάνι του Πρίντεζι έως το βράδυ.

Προηγουμένως,τέσσερις σορούς στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το πλοίο «Norman Atlantic» , εντόπισαν διασώστες από ελικόπτερα.

Δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό αν πρόκειται για επιβάτες του πλοίου η παράτυπους μετανάστες που μπορεί να επέβαιναν στο «Norman Atlantic».

Στις 8 ώρα Ιταλίας, αφίχθη στο λιμάνι του Μπάρι το εμπορικό πλοίο "Spirit of Piraeus", το οποίο μετέφερε 49 διασωθέντες μεταξύ των οποίων, 25 Έλληνες, πέντε Ιταλοί, τρεις Τούρκοι και δύο Αφγανοί μετανάστες.

Επίσης,ελικόπτερο, τύπου Σικόρσκι, προσγειώθηκε στις 10 το πρωί, στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, μεταφέροντας επτά επιβάτες του πλοίου.Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες των διασωθέντων Εμφανώς εξαντλημένοι, περιγράφουν τις ώρες αγωνίας που έζησαν, τη μάχη με τα κύματα και τις φλόγες για να κρατηθούν στην ζωή.

Με τα μάτια κατακόκκινα και συγκινημένος, ένας πολιτικός μηχανικός από τον Βόλο, θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε στο φλεγόμενο πλοίο. Όπως λέει, η αγωνία του ήταν για τη ζωή των δύο ανήλικων παιδιών του:

«Να μην τύχει σε κανέναν άνθρωπο. Κατά τις 5 το ξημέρωμα, το καράβι είχε τυλιχτεί στις φλόγες. Άρχισαν να γίνονται ανατινάξεις, έλιωναν λαμαρίνες. Έβγαινε από μέσα φωτιά. Ψάχναμε να βρούμε μέρος χωρίς φωτιά. Μέσα στη θύελλα, πανικός... Έβγαλαν πρώτα τα παιδιά, μετά τις μητέρες. Χαίρομαι που σώθηκε η οικογένεια μου. Το αυτοκίνητο καταστράφηκε- πηγαίναμε διακοπές. Όλα τα παιδάκια ήταν συνεργάσιμα, συμπεριφέρθηκαν σαν μεγάλοι. Δεν γνωρίζαμε εάν θα αντέξει το σκάφος. Ήταν συνεχόμενη αγωνία. Ελευθερώθηκα όταν σώθηκαν τα παιδιά μου, 9 και 14ετών- είναι καλά. Τους έσωσε ιταλικό ελικόπτερο. Θα τους συναντήσω στην Πάτρα.

Ήταν ο χειρότερος καιρός που μπορούσες να φανταστείς. Έλιωναν τα πάντα. Όλη την νύχτα τα ελικόπτερα επιχειρούσαν. Ένας Ιταλός διασώστης κόντεψε να πέσει τρεις φορές στη θάλασσα. Να ευχαριστήσω τον Άλεξ. Εκείνος έβγαλε την οικογένεια μου από το πλοίο. Ανακουφιστήκαμε όταν είδαμε ελληνικό ελικόπτερο. Είμαστε από τους τελευταίους. Μας έσωσε το ελληνικό ελικόπτερο. Ήταν οι καλύτεροι, γιατί δεν έστειλαν περισσότερους; Προσέγγιζαν τέλεια, έβγαζαν περισσότερους. Όταν βλέπεις ανθρώπους από την πατρίδα σου συγκινείσαι».

Ένας οδηγός νταλίκας, ο κ. Ανδρέας, εμφανώς σοκαρισμένος υποστηρίζει ότι διασώστες στο πλοίο «ήταν το ελληνικό πλήρωμα, ο καπετάν Παύλος και οι οδηγοί». Όπως περιγράφει, βοήθησαν τα παιδιά τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρειάστηκε, όπως λέει, οι ίδιοι οι οδηγοί «να δεθούν με σχοινιά για να σώσουν μια γυναίκα και ένα παιδί που εγκλωβίστηκαν στην φυσούνα».

Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά κοιμόταν. «Ήταν κλειδωμένες πολλές πόρτες. Υπήρχε ένα πυρωμένο σίδερο. Οι σόλες μας έλιωσαν. Σπάσαμε τη γέφυρα να μην σκάσουμε από την κάπνα. Λιποθύμησαν άνθρωποι από υποθερμία», αναφέρει ο κ. Ανδρέας.

Ένας άλλος οδηγός, ο κ. Χατζηπετρής, εξέφρασε την αγωνία του για κάποιους συναδέλφους του που είχαν κοιμηθεί μέσα στα φορτηγά τους, γιατί από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά μέχρι τη διάσωσή του δεν τους είδε.Επί τόπου είχαν σπεύσει και ανέμεναν δύο ασθενοφόρα, τα οποία παρέλαβαν τους διασωθέντες και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.

Περί τις 19:00 αναμένεται να αφιχθεί στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, που θα μεταφέρει διασωθέντες του «Norman Atlantic» στην Ελλάδα, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Στο μεταξύ, σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί.

Χθες διαπιστώθηκε ο θάνατος του 67χρονου Ελληνα Γιώργου Δούλη, οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης.Ο 67χρονος , κατάγεται από το μικρό χωριό Καταμάχη της Λάκας Σουλίου.

Πριν από 40 χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του Θεοδώρα, είχαν μεταναστεύσει στην Ελβετία αναζητώντας καλύτερη τύχη. Ζούσε στη Ζυρίχη. Στην Ελλάδα ό άτυχος άνδρας είχε να έρθει πέντε χρόνια. Η επιθυμία του να γιορτάσει τα φετινά Χριστούγεννα στην πατρίδα του στάθηκε μοιραία. Στην Ήπειρο, η οικογένεια έφτασε πριν από μία εβδομάδα και το Σάββατο το βράδυ, πήρε τον δρόμο της επιστροφής που στάθηκε μοιραίος για τον Γιώργο Δούλη.

Mε τον γιό του,που βρίσκεται στην Ελβετία, όπου περίμενε τους γονείς του,επικοινώνησε χθες το βράδυ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και τη βαθιά του λύπη για τον άδικο χαμό του πατέρα του και του ευχήθηκε να είναι δυνατός, να έχει κουράγιο και να εμψυχώσει τη μητέρα του που πέρασε και αυτή μεγάλη περιπέτεια.Σε όλη τη διάρκεια της νύχτας, ο κ. Σαμαράς ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς και ενημερωνόταν για την επιχείρηση της διάσωσης των επιβατών.

Την ίδια,ώρα,σειρά από ερωτήματα -που, όπως αναφέρουν θα πρέπει να απαντηθούν- θέτουν σε σημερινή κοινή ανακοίνωσή τους, τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τη φωτιά στο πλοίο.

Ειδικότερα, τα ναυτεργατικά σωματεία, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΑΓΕΝ)και Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ) τονίζουν ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αυστηρά η τήρηση των κανόνων ασφαλούς ναυσιπλοΐας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Αναφέρουν ότι οι αρχές θα πρέπει να απαντήσουν ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες της πυρκαγιάς, αν λειτούργησαν τα μέσα πυρόσβεσης, αν υπήρχε η αναγκαία στεγανότητα του πλοίου και γιατί δεν έγινε δυνατόν να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά από την αρχή.

Τα τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία ζητούν, ακόμη, απαντήσεις για το ποιο είναι το ιστορικό του πλοίου, αν είναι μετασκευασμένο οχηματαγωγό, αν δικαιολογείται η παρουσία τόσο μεγάλου αριθμού επιβατών και οχημάτων, αν η οργανική σύνθεση του πλοίου κάλυπτε τις ανάγκες και αν ήταν επαρκή και λειτούργησαν τα μέσα διάσωσης.

Επίσης, ζητούν να υπάρξει ενημέρωση για το πως αντιμετωπίστηκαν οι παρατηρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του ελέγχου στις 19 Δεκεμβρίου 2014 από τις Λιμενικές Αρχές στην Πάτρα, που έχουν αναρτηθεί στο σύστημα "EQUASIS" (www.,equasis.org), παρατηρήσεις που, όπως υποστηρίζουν, είναι πολύ σοβαρές για την αξιοπλοΐα του «NORMAN ATLANTIC».

Διευκρινίσεις σχετικά με το επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο Norman Atlantic έδωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης (ΑΝΕΚ).

Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι «η ΑΝΕΚ έχει ναυλώσει από την ιταλική εταιρεία VISEMAR di Navigazione S.R.l. το ιταλικής πλοιοκτησίας και σημαίας επιβατικό – οχηματαγωγό πλοίο NORMAN ATLANTIC, το οποίο εκτελούσε την δρομολογιακή γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα και στο οποίο σημειώθηκε πυρκαγιά τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης-12-2014. Στο ως άνω πλοίο είχαν διενεργηθεί όλες οι απαιτούμενες κατά νόμο επιθεωρήσεις και είχε εφοδιασθεί με όλα τα πιστοποιητικά ασφαλείας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας προκειμένου να αποπλεύσει από τον λιμένα Πατρών».

Παράλληλα, διευκρινίζεται από την ΑΝΕΚ ότι «δεδομένου ότι το πλοίο δεν αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας και ότι η εταιρεία στο πλαίσιο της ως άνω ναύλωσης έχει προβεί σε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, εκτιμάται ότι δεν θα επέλθει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα».

Σημειώνεται ότι, η εταιρεία ΑΝΕΚ θα επανέλθει με κάθε νεότερη πληροφορία, καθότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου.

Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε σήμερα, την έναρξη έρευνας για ποινικές ευθύνες έπειτα από την πυρκαγιά στο οχηματαγωγό Norman Atlantic.

Ο εισαγγελέας Τζουζέπε Βόλπε ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας μετά τη μετάβασή του στο λιμεναρχείο του Μπάρι.

Η έρευνα έχει ως στόχο την εξακρίβωση των αιτίων της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο γκαράζ του πλοίου, που μετέφερε μεταξύ άλλων οχημάτων και πολλά φορτηγά με φορτίο λαδιού.

Το πλοίο είχε περάσει πρόσφατα από επιθεώρηση και ο ιταλός πλοιοκτήτης Κάρλο Βισεντίνι δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa ότι είναι βέβαιος για το αξιόπλοο και την ασφάλεια του πλοίου.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επιθεώρησης εντοπίσθηκε πρόβλημα σε μία από τις πόρτες πυρασφάλειας του γκαράζ, αλλά αυτό το πρόβλημα είχε διευθετηθεί διευκρίνισε ο ιταλός πλοιοκτήτης, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
επτα, νεκροι, piraeus, πατρα, καιρος, ελλαδα, Χριστούγεννα, σαμαρας, πεμεν, org, διευκρινίσεις, αθηνα, εταιρεία, κρητη, ανεκ, ansa, Αντωνης Σαμαρας, χρηματιστηριο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απαντησεις πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, ανεκ, αυτοκινητο, γυναικα, ζυριχη, ηγουμενιτσα, θανατος, θαλασσα, μητερα, πλαισιο, σημερινη, τυχη, ωρα, αγωνια, αεροδρομιο, αλεξ, ανκονα, ασθενοφορα, αφγανοι, αφορμη, βραδυ, βρισκεται, γεφυρα, γινει, γινονται, γονεις, εγινε, ελβετια, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επικοινωνια, επιθυμια, ερευνα, εταιρεία, ζωη, ζωης, ιδια, θεοδωρα, θυελλα, ιστορικο, κυματα, λυπη, λιμενικο σωμα, λιμενικο, ματια, μηχανικος, μικρο, νυχτα, νοσοκομεια, ξημερωμα, ξημερωματα, παντα, οδηγος, οικογενεια, οχηματων, παιδι, παιδια, παιδακια, πλοιο, πορτες, πρωι, σαββατο, σιδερο, συζυγο, σειρα, συλλυπητήρια, σωμα, φορτηγα, χρηματιστηριο αθηνων, ωρες, ansa, ασφαλεια, ατυχος, ενωση, ηπειρο, υπουργειο, μεινει, νοσοκομειο, οδηγοι, παυλος, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα