Επιστρέφουν οι θεσμοί στην Αθήνα. Σενάρια και για δάνειο-γέφυρα

Σε έναν έντιμο, πολιτικό, συμβιβασμό για το χρέος, που θα επιτρέψει σε πιστωτές και Ελλάδα να υποστηρίξουν ότι πέτυχαν νίκη, προσβλέπει η κυβέρνηση, ποντάροντας πολιτικά στις θετικές επιπτώσεις που θα σηματοδοτήσει για την οικονομία η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Καλά πληροφορημένες πηγές υπογραμμίζουν πως θα καταβληθεί αγώνας δρόμου ώστε η συνολική συμφωνία να κλείσει έως το Euro-group στις 22 Μαΐου.

Δεν μπορούν όμως να αποκλείσουν καθυστερήσεις και παράταση των διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο, ακόμη και με έκτακτο ή έκτακτα Euro-group, με τις πιέσεις να παραμένουν ισχυρές σε όλα τα επίπεδα.

Σε αυτά τα σενάρια, ανοικτό διατηρείται το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν Plan B, που προβλέπουν ακόμη και δάνειο - γέφυρα (bridge loan) για να μην προκύψει πρόβλημα πληρωμών για τη χώρα, τον Ιούλιο, που συγκεντρώνονται υποχρεώσεις της τάξης των 7,5 δισ. ευρώ.

Αισιοδοξία για το SLA

Εκτός σοβαρού απροόπτου η τρόικα επιστρέφει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί η τεχνική συμφωνία (Staff Level Agreement ? SLA), όπως επιβεβαίωσε χθες και ο Π. Τόμσεν μετά τη συνάντηση που είχε η Κρ. Λαγκάρντ με την ελληνική αποστολή, υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο στην Ουάσιγκτον. Η κ. Λαγκάρντ συναντήθηκε με τον κ. Τσακαλώτο, πριν από τις επαφές που είχε χθες ο Έλληνας υπουργός με το Γ. Ντάισελμπλουμ και με το Β. Σόιμπλε, με την ισχυρή κυρία του ΔΝΤ να κάνει λόγο, αμέσως μετά, για εποικοδομητικές συζητήσεις προετοιμασίας για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να συζητήσουν τους δύο πυλώνες του ελληνικού προγράμματος: τις ακολουθούμενες πολιτικές και την αναδιάρθρωση του χρέους.

Πιέζει το ΔΝΤ

Από την πλευρά του ο Π. Τόμσεν, εκτιμώντας πως θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, άνοιξε λίγο μετά τα χαρτιά του, ξεκαθαρίζοντας πως είναι επιτακτική ανάγκη η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει πληρωμές τον Ιούλιο και θα χρειαστεί αναπόφευκτα στήριξη για να ανταποκριθεί σε αυτές.

Έσπευσε όμως να υπογραμμίσει πως το Ταμείο μπορεί να στηρίξει ένα ελληνικό πρόγραμμα μόνο εάν αυτό είναι περιεκτικό και «απαντά» σε μεσοπρόθεσμα ζητήματα, αναφερόμενος στα δύο μεγάλα μέτωπα: Μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα χρέους. Σύμφωνα με τον ίδιο το Ταμείο δεν μπορεί να λειτουργήσει βραχυπρόθεσμα και μπορούμε να έχουμε πρόγραμμα μόνο όταν αντιμετωπίζονται τα μεσοπρόθεσμα θέματα.

Έστειλε όμως ξεκάθαρο μήνυμα πως καταλαβαίνει ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να εκταμιεύσουν μαζί με το Ταμείο, αλλά αυτό είναι θέμα των Ευρωπαίων. Όπως είπε ο κ. Τόμσεν, το βασικό θέμα που συζητείται αυτή τη στιγμή είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, επιμένοντας πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως πρόσθεσε το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ πρέπει να διατηρηθεί για λίγο διάστημα γιατί η χώρα χρειάζεται το δημοσιονομικό χώρο όχι για να μειώσει το χρέος αλλά για να ισχυροποιήσει την ανάκαμψη, να μειώσει τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές και να προχωρήσει το κοινωνικό κράτος.

Εξαγορά από τον ESM

Το πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο είναι υπό συζήτηση, είπε, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να εξαγοραστούν από τον ESM δάνεια του ΔΝΤ μεσοπρόθεσμα. Όσον αφορά στο χρέος, ξεκαθάρισε πως το Ταμείο δεν πρόκειται να δώσει χρήματα πριν έχει στα χέρια του συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και μια αξιόπιστη στρατηγική για το χρέος, ακόμη και εάν τα μέτρα εφαρμοστούν πριν από το τέλος του προγράμματος.

Αυτό που χρειαζόμαστε για να δώσουμε χρήματα είναι αφενός ποιο θα είναι το μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, τόνισε με νόημα, σημειώνοντας πως δεν χρειάζονται στην τελευταία τους λεπτομέρεια, αλλά για να τεθεί το θέμα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ θα πρέπει να μπορούμε να πούμε με ποια μέσα θα αναδιαρθρωθεί το χρέος. Η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να εξεταστεί στο πλαίσιο του DSA γιατί τα επιτόκια με τα οποία δανείζει το ΔΝΤ είναι ακριβά και αυτή η κίνηση θα βοηθήσει στην εικόνα του χρέους.

ΤΡΙΤΗ 'Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Η συνάντηση με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πήγε πολύ καλά, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ.

«Συζητήσαμε πότε θα επιστρέψουν οι θεσμοί, νομίζω Τρίτη με Τετάρτη» ανέφερε ο κ.Τσακαλώτος. «Συζητήσαμε και για το χρέος, για το MEFP (δηλαδή το κείμενο του Μνημονίου από την πλευρά του ΔΝΤ) και το πώς θα κλείσει το SLA είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως για το φλέγον θέμα του χρέους, απαιτείται να γίνει ακόμη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Παρόντες στη χθεσινή συνάντηση ήταν ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν και η υπεύθυνη της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Ντ. Βελκουλέσκου. Προσερχόμενος στη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε για τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ότι το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 3,9% του ΑΕΠ πέρυσι ή στα 6,9 δισ. ευρώ.

MΠΑΡΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ

«Ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν καλύτερο. Αλλά ήταν καλύτερο και από αυτό που περιμέναμε», ανέφερε, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι προβλέψεις του ΔΝΤ δεν αποδείχθηκαν ρεαλιστικές. Χθες το βράδυ ήταν προγραμματισμένη κρίσιμη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το Γάλλο ομόλογο του Μ. Σαπέν και μετά με το Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενώ σήμερα αναμένονταν συναντήσεις με το βοηθό υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Α. Μπόκολ, με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί και με τον Π. Τόμσεν.

ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΛEIΣΕΙ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το μεγάλο στοίχημα για το QE και την έξοδο στις αγορές το ταχύτερο

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην επίτευξη της συμφωνίας, ενώ κεντρικός πυλώνας φέρεται να είναι σχέδιο εξόδου στις αγορές, φέτος, ακόμη και πριν από τις γερμανικές εκλογές, εάν όμως κλείσουν εγκαίρως οι εκκρεμότητες με τους πιστωτές, ώστε να δοθεί ισχυρό σήμα στις αγορές πως παρά τις δυσκολίες, η ελληνική οικονομία περνά σε νέα φάση.

Για τον σκοπό αυτό, πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές με τη Rothchild, αλλά και με ξένα funds που εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και κυρίως από το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα... εκδώσει το ΔΝΤ.

Εφόσον το σήμα που θα δοθεί στον Μ. Ντράγκι είναι ισχυρό και ενταχθεί η Ελλάδα στο QE θα μπορούσε να ξεκινήσει η διαδικασία για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η κάλυψη της έκδοσης. Η κίνηση αυτή θα έδινε ένα καλό σήμα και στις αγορές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα